Löpning Träning 3 inlägg 2869 visningar

Hur gammal kan man vara för att konditionsträna löpning?

#1
10 juni 2019 - 21:17 (Redigerad 10 juni 2019 - 21:19)
Gilla 
Jag har konditionstränat löpning nu i ungefär 3 månader 2-3 gånger per vecka i snitt, har märkt att man behåller konditionen vid 2 pass/vecka och ökar konditionen med ca 10% vid 3 pass/vecka.

Men hur länge kan man hålla på med löpning på detta vis? Nu är jag fortfarande ung så jag krisar inte än... Men hur ser det ut?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 juni 2019 - 21:54
10 Gilla 
Det är inte åldern som sätter nån gräns. Man kan få förmakflimmer småningom, risken är ca 5 ggr så stor om man konditionstränar flitigt men löpningen ger ändå en nettovinst för hälsan (men man kan behöva medicinera eller göra andra åtgärder från 65 ). Det är viktigt att hålla sig rörlig, med typ yoga, dans eller annan rörlighetsträning, det lär vara nedsatt rörlighet som begränsar en när man blir gammal. Styrketräning kan också behövas, särskilt om man drabbas av artros.
Löpträning håller hjärnan alert och drabbas man av allvarliga sjukdomar behöver man en bra kondition för att ta sig igenom dem på bästa sätt, vare sig det är operationer eller cellgifter och strålbehandling etc mot cancer.
Så frågan är i stället hur fort åldras man om man slutar löpträna?
Walker67
1947 • Växjö
#3
11 juni 2019 - 21:31
2 Gilla 
Hur gammal är du ? När jag var ung, frisk och rörlig skänkte jag inte en tanke åt vad som skulle hända, när jag blev gammal. Jag fokuserade i stället på att testa olika träningsformer för att se hur bra jag kunde bli.
Att låsa fast sig i x antal träningar/vecka med i stort sett samma innehåll leder snart till att du stabiliserar dig på en viss nivå. Fundera inte på hur det blir, när du blir gammal utan ta vara på din tid och utveckla dig så mycket du kan, ålderdomen kommer ändå och då får du ta ställning till vilken träning som fungerar för att inte drabbas av skador.
Jag är snart 72 år nu och ångrar inte min aktiva tid bakåt i tiden, tycker att jag fått ut det mesta av min talang utifrån den träning jag bedrivit. Det jag ångrar däremot är att jag inte förhandlade om bättre lön under mina verksamma arbetsår, vilket resulterat i en usel pension, vilket begränsar möjligheterna att delta i veteran-mästerskap, Då tyckte man inte det var så viktigt, det där med ålderdom låg så långt borta. Man kan jämföra det med träning och tävling, jag menar att man skall ta chansen att utveckla sig medan tid är, när utförsbacken har startat kan det vara försent.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.