Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1890 visningar

Ont i höft och lår

1990 • Amsterdam
#1
12 augusti 2019 - 19:31
Gilla 
Jag tränar inför att springa halvmaraton i september och har följt 1.50 programmet här på jogg i några veckor. Jag har sprungit till och från sedan tonåren, mellan 7-10km, så jag tänkte att halvmaran var en rolig utmaning. Jag har lite ryggproblem så redan i julas började jag förbereda med att bygga upp corestyrka för att förebygga skador, och sedan några veckor tillbaka började med jogg-programmet. För 10 dagar skulle jag springa 21 km, kände redan från början att benen gjorde ont men tänkte inte så mycket på det. Efter ca 15km blev det nästan outhärdligt och jag avbröt vid 18km. I fyra dagar efteråt haltade jag och hade mycket ont i vänstra höften, för att sedan gå över till smärta i låren. Nu haltar jag inte och smärtan är nästan helt borta (förutom när jag går i trappor eller backar), tills jag försökte springa idag. Det gick absolut inte, jag kom 300m sen blev det att gå till gymmet och sätta sig på spinningcykeln istället.

Jag är inte så sugen på att gå till sjukgymnast då jag tänker att det kanske bara är en vanlig överansträngning, jag vet dock inte hur man vet vad som är vad. Känner ni igen det jag beskriver och har ni i så fall upplevt att smärtan försvinner efter några veckors vila? Hur lång tid kan det ta innan man vågar springa igen? September och halvmaran närmar sig...
Nina Lindkvist
1979 • Torshälla
#2
13 augusti 2019 - 10:34
Gilla 
Hmmm, låter lite likt mina problem. De dök upp runt påsk ungefär, efter några längre pass. Hade känt av dem tidigare under och efter några längre pass men visste inte vad det var och det försvann fort. Dock inte denna gång... Ont på utsida höft, på höftbenet... Vet inte om det är samma som du känner. Jag kan oftast springa men får sk*tont efter istället. Hade stora problem i våras/försomras och kunde knappt springa alls innan det började göra ont igen.
Sök på Trochanterit, där hittade jag mycket hjälp på styrkeövningar, stretching och massage. Det i kombination med mycket mindre löpning har gjort att jag är på väg tillbaka igen... vid lite vila känns det bra men efter några löppass är det tillbaka om jag inte tar det försiktigt. Kan i dagsläget springa 13 km utan att få ont om jag drar ner veckans övriga pass lite...
Tränar också inför halvmaran i Stockholm. Har dock fått omvärdera årets mål till att bara ta mig runt, och jag misstänker att det kommer straffa sig efter, men då får jag ta vilan då..
Som du säger, september är snart här och jag känner mig själv stressad över att inte kunna springa mer innan men tänker hellre "hel vid start och trött o ont efter än ont vid start för att jag sprungit för mycket innan..."
Vet inte om detta hjälpte nåt, men sök på trochanterit och se om det liknar dina problem, då finns hjälp att få :-)
Jim
1975 • Göteborg
#3
15 augusti 2019 - 15:24
Gilla 
Testa att stretcha och mobilisera med gummiband.
https://m.youtube.com/watch?v=4ku0SPijybQ&t=193s
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.