Skön höstlöpning utan att flyga? - Löpning
Löpning Träning 12 inlägg 4254 visningar

Skön höstlöpning utan att flyga?

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
26 oktober 2019 - 14:04
Gilla 
Hej! Vill gärna ha tips på vart det kan vara bra att resa (från Stockholm) för att springa i oktober/november (och för den delen i april/maj också). Letar efter alternativ till flygresor, dvs båt eller tåg, möjligen inte för långt med buss eller hyrd minibuss kan ingå. Jag vet inte hur lång tid resan kan få ta men inte stort mer än ett dygn i alla fall är min gissning.
Grundkraven är i övrigt alltså trevliga löprundor ska man kunna hitta/fixa,
Vädret ska normalt vara behagligare än i Stockholm den tiden på året,det ska gå att hitta logi och äta god mat.
Gärna bra vägar för cykelträning och eventuellt annan träning (simträning med våtdräkt, paddling.... men löpning, bo och äta gott tillsammans är huvudsaken. Jag försöker alltså hitta ett alternativ att föreslå som träningsresa för min klubb en långhelg (4, kanske 5 dagar) Vi kan bli ett tiotal ungefär- kan ordna själv eller ta hjälp av researrangör men vi måste ju först bestämma vart).
Funderingar hittills: Skagen
Bodensee eller annat i norra kanten av alperna
Slovenien(lär finnas bra nattåg, ser ut att ta ett dygn.)
Finns det något fint lite större naturområde i Norra Tyskland eller Nederländerna ev Danmark, nånstans med leder nära vatten eller i skogs/bergsområde ?
Någon som har erfarenhet av något bra ställe/område och helst resan dit?
1961 • Göteborg
#2
26 oktober 2019 - 16:35
Gilla 
Gå med i Facebookgruppen Tågsemster och fråga där så får du garanterat massor av bra svar.
https://www.facebook.com/groups/tagsemester/
Kim Ahola
1970 • Västerås
#3
26 oktober 2019 - 19:53
Gilla 
Nattåg till Berlin?
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#4
27 oktober 2019 - 18:47
Gilla 
Bra princip, heja heja!
Har ni övervägt Polen? Färja från Nynäshamn till Gdansk på 18 timmar. Där kan man säkert hyra en minibuss. Polen är billigt och sägs vara superfint. Man bor och äter bra för rimliga pengar! Tyvärr kan jag inte tipsa om något naturområde... Jag ska kolla med några vänner som rest mycket där.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#5
27 oktober 2019 - 19:02
Gilla 
... Polen är å andra sidan inte särskilt varmt i november. Svårt krav att uppfylla! Hade varit enklare om resan var i september/maj.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#6
27 oktober 2019 - 19:31
Gilla 
Hej oldboy. I november får man ta sig en bit för att vara på den säkra sidan när det gäller vädret, men generellt är det förstås mildare i Skåne och söderut än i Sthlm.

En resa som inte behöver ta er allt för lång tid är Rugen. Då tar ni tåg till Trelleborg via Malmö och sen drygt fyra timmar färja till Sassnitz.

Annars borde det gå att hitta flera platser i Danmark, som ni når med direkttåg till Köpenhamn och sen kort tågtur vidare ut på Själland.

I somras bodde jag på ett hotell i Wandlitz 45 min norr om Berlin. Trevlig bokskog och lite mindre sjöar att springa vid. Det borde gå att ta tåg till Berlin från Sassnitz, eller via Danmark om det passar bättre.

Om ni vill ända ner till Alperna så går det nattåg mellan Hamburg och München. Men det är en ganska lång resa från Sthlm, även om det är mindre än ett dygn. Ska ni vidare till Slovenien vet jag att det går nattåg mellan München och Rijeka i Kroatien som passerar Ljubljana.

Ett tips för att kolla restider lite snabbt är att använda Google maps och välja tåg/buss istället för bil.


Oldboy
1952 • Danderyd
#7
27 oktober 2019 - 21:59
Gilla 
Tack Tricky! Nu har jag inte Facebook men det fanns ju en del att bara läsa i tråden och fler intressanta länkar.
Polen är väl gränsfall och då kan Bornholm också tänkas. Baltikum ligger närmare till hands med Tallink.
Nattåg till Berlin finns ju, ska kolla Snälltåget, de kör.
Annars är visst Österrikiska järnvägen ÖBB Europas största nattågsoperatör. Kan vara kul för lite längre semester minst en vecka, tåg över Alperna och ner i Italien (vart som helst i princip).

Magnus, tack för tips om Wandlitz. Kommer nog antingen att få tummen ner direkt eller tillfälle att gå in och kolla i detalj på något.
Att jag själv tänkte på Bodensjön har att göra med att min familj passerade där när jag var barn och min vittbereste far berättade att de hade ett ovanligt varmt klimat, bl a växte det palmer där på nån ö i alla fall. Det går ett maraton där men det är väl mest i stadsmiljö. Då låter skördefestivalen mitt i oktober intressantare, så får man leta efter alternativ till strandpromenaden för löpning även om strandpromenaden kanske räcker en bit på vägen. Men vi vill kunna springa ett långpass, det går säkert, reka lite på Google Earth eller nåt...

Tar gärna emot fler tips om trevliga ställen att springa på, resemöjligheter är lättare att googla fram.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#8
28 oktober 2019 - 07:06
Gilla 
Slovenien har fantastiska vandringsleder! Tåg till Ljubljana och hyrd minibuss så kan ni fixa drömträning i bergen varje dag. Dessutom går en löpvänlig cykelväg längs med vattnet stora delar av den vackra kusten. För den som gillar att springa genom medeltida städer och längs turkost vatten.
Fint och välordnat land. Men det är ju ganska långt dit.
er
1971 • gfg
#9
28 oktober 2019 - 08:24
1 Gilla 
Om du vill avstå att flyga för miljöns skull så bör du även avstå fartyg. Passagerarfartyg släpper ofta ut mer koldioxid än flyget. Återstår tåg, men undvik gärna att åka genom Tyskland eller Polen som har en mycket stor andel koltillverkad el i sina elnät.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#10
28 oktober 2019 - 08:42
1 Gilla 
#5
Ja enormt enkelt om det hade gällt september eller maj: stanna i Sthlm.
De månaderna brukar vara de allra skönaste här för utomhusträning
Gustaf
1984 • Landskrona
#11
28 oktober 2019 - 09:24
Gilla 
Kanske Bryssel och Forêt de Soigne? Jag har inte varit där men har funderat lite i samma banor. Går både tåg och buss dit.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
28 oktober 2019 - 11:59
Gilla 
@ Skogsflickan: "globalrunners" ordnar tågresa till Ljubljana maraton i oktober, enklast vore att haka på dem men det kan vara lite väl lång resa för en del av mina kamrater.

Henrik, nu hamnar vi i fällan "det bästa är det godas fiende". Det bästa är att inte resa alls om man inte kan ta sig med cykel. Det kan möjligen vara ett alternativ att hyra in sig på en konferensgård med Spa i närheten av Stockholm, är inte främmande för tanken. För så kort tid behöver det inte bli dyrare - hittills har vi profiterat på de lägre lönerna i medelhavsområdet för att få god mat och bra logi billigt så att resekostnaden har tjänats in. Men det kanske går jämnt upp.

Gustaf, jag har försökt springa i Bryssel, det är en eländig bilstad med en muromgärdad fin park reserverad för kungligheter, längre bort än Amsterdam som är tvärtom: en stad med massor av cykelvägar och grönområden åt alla håll, förutom alla kanaler. Åk inte till Bryssel! Paris är bättre (vissa delar), Düsseldorf är bättre, Berlin är bättre, Köpenhamn är bättre, London är bättre, Stockholm, Malmö och Göteborg är bättre. Sen kan man säkert hitta ställen utanför som är bra (Brügge är bättre) men det är inte nära nog för att slå diverse platser i Tyskland eller Danmark - eller Tylösand eller Falsterbo;-) Eller Bosön kanske?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.