Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2996 visningar

Landar på sidan av foten under löpning

#1
12 november 2019 - 17:18
Gilla 
Landar fel på högerfoten väldigt ofta under löpning men även när jag går. Upplever att jag landar på yttre sidan av högerfoten men perfekt på vänster vilket är mycket störande. Har även svårt med att hålla foten still när jag bara står på en fot och brukar trampa snett väldigt ofta. Då jag landar snett på foten får jag ofta rätt ont och blir trött i höften. Då jag landar på sidan av foten blir jag också begränsad i löpsteget och upplever att jag inte tar mig fram lika bra där än på vänsterfoten. Tävlar i Orientering och Löpning och har haft detta i ca 1,5 år. Känner någon igen sig i detta och vad bör man göra för att ta sig ur denna situation?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 november 2019 - 23:15
Gilla 
Sök rätt på en sjukgymnast, du behöver säkert ett träningsprogram och kanske lite annat också.
#3
13 november 2019 - 07:30
Gilla 
Har varigt både hos sjukgymnast och naprapat och tränar styrka och balans för kroppen en gång i veckan utan något speciellt resultat.
1961 • Göteborg
#4
13 november 2019 - 08:06
1 Gilla 
En gång i veckan låter alldeles för lite. Ett problem av den här typen borde kräva dagliga övningar för att få bukt med.
Liz Bri
1982 • Odense
#5
14 november 2019 - 17:15
Gilla 
Skulle också föreslå dagliga övningar för att rätta upp foten. Behöver inte vara mycket, några övningar, få minuter om dagen, men så att det liksom blir en vana också. Så gör man efter diverse skador, annars leder det ingen vart....
1984 • Göteborg
#6
15 november 2019 - 07:51
Gilla 
Balancedrunner.com som länkades till i annat sammanhang i löpbandstråden har en hel del gratis tips +övningar för att förbättra motoriken utan att bara råka flytta felbelastningen (vilket annars är lätt hänt)
Något som också är lätt hänt är att man börjar fokusera på "felet". Egentligen är det sällan "felet" utan som mycket annat ett symtom på att man är en vuxen människa i dagens samhälle som inte direkt har optimala fysiska förutsättningar för att behålla ett optimalt funktionellt rörelsemönster hela livet.

Ironiskt nog så har jag fått lärt mig att överbelastningar som visar sig långt ner oftast kommer uppifrån (rygg/hals/höfter) medans problem "upptill" ofta kommer från nånting som ändrat rörelsemönstret längre ner (skorna eller gamla skador t ex). Stämmer såklart inte alltid. Men fastna inte vid "problemet". I dagens läge är det gissningsvis vanligare att röra benen assymetriskt snarare än tvärtom, utgår man ifrån att det är normalläget kan man göra det bästa av situationen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.