Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 7170 visningar

Smärta vid sidan av foten

1986 • Lund
#1
24 september 2013 - 18:49
Gilla
I lördags stack det plötsligt till i foten efter en dryg kilometer. Smärtan kom från en punkt 2 cm under och 2 cm framför vänster ankel. Jag avbröt passet.

Idag hände samma sak, åter efter en dryg kilometer. Jag tog av mig skon och klämde därifrån det gjort ont men hittade ingen öm punkt. Började springa igen, men ny stickande smärta. Den är absolut uthärdlig, så det hade gått att springa, men jag vill inte förvärra något. När jag belastar foten stillastående känner jag heller ingenting.

Gick ett par kilometer och började sedan jogga. Då gick det bra! Vad ska man tro?

(Springer sedan några veckor i Nike Free, men har även sedan tidigare erfarenhet av minimalistiska skor. Förr-förra veckan dubblade jag dosen till 100 km, utan problem. Det var först sex dagar senare som det gjorde ont.)

Tack för era svar!
1965 • Uddevalla
#2
24 september 2013 kl 19:48
Gilla
Ursäkta mig, Axel, jag vill inte låta stygg men nya skor och dubblad dos och du undrar varför det gör ont ;-)
1986 • Lund
#3
24 september 2013 kl 20:11
Gilla
Hehe, men jag gick tillbaka till den vanliga dosen och fick först sex dagar senare problem.

Ändå: någon kan säkert säga om det ser ut att vara tecken på en stressfraktur eller om det kan vara något ben som hoppat ur position etc.
1965 • Uddevalla
#4
24 september 2013 kl 20:23
Gilla
Nja, jag är bara hobbymedicinman så jag kanske svamlar men går det över som du säger i pågående runda och det inte smärtar vid "vanlig" belastning senare (trappgång, tåhävningar etc.) kan det väl inte vara fraktur? Eller knappast ens inflammation. Fast infl kan det kanske utvecklas till om du bara kör på. Underbenets musklers senor går ned under ankeln och fäster fram på fotkanten (tror jag). Utökad stretching av vaderna, massage av desamma, tänj och sträck samt massera fötterna, massera plantaren under foten jan vara till hjälp. Åsså då ta det lite lugnare ett tag. Mina amatörråd, rätt kassa, för du måste ha lite självhjälpsdisciplin. Vilket inte jag har. Och så har jag ont i fötterna med ;-)
1986 • Lund
#5
25 september 2013 kl 12:28
Gilla
Tack för ditt svar. Jag ska föjla dina råd och hoppas kunna ha disciplin till att vila litegrann.

Idag gjorde det ont även när jag gick i samma skor. Utan skorna gjorde det inte ont.
Skorna har en betydligt lägre kant än vad jag haft innan. Kan det vara så bra att det är den som gör ont? (= inget allvarligare) Men i så fall förstår jag inte varför jag inte kan trycka fram smärtan.

Det viktigaste frågan: kan det vara dåligt att springa ifall det inte ger några känningar? Man vill ju inte vila ifall det inte är nödvändigt.
1952 • Varberg
#6
25 september 2013 kl 16:18
1 Gilla
Re Axel:
Om det gör ont när du springer och går med skorna måste man ta det till sig även om man inte vill för de nya skorna ska förstås vara bra.
Sedan är det bra om du kan beskriva var smärtan sitter. Bild är bra eller använd ord som inre eller yttre fotknöl (nederkant, framkant, bakkant)och ge ett avstånd och en riktning därefter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.