Löpning Träning 7 inlägg 1712 visningar

Full fram framåtlutning

1985 • -
#1
1 december 2019 - 18:34 (Redigerad 1 december 2019 - 18:37)
Gilla 
Hej!

Jag besökte Löplabbets MX-pro analys för ett par veckor sedan. Hade inte några skyhöga förväntningar men tänkte i alla fall att det kunde ge lite nya insikter. Det är ju trots allt ändå svårt att bedöma sig själv som löpare. Eller, SE sig själv som löpare kanske jag borde säga.

För det var nämligen som så att jag enligt detta test lutade mig framåt, böjde mig framåt, på tok för mycket. Betydligt mer än jag själv föreställde mig. Jag fick lite tips och förslag på korrigering men jag har märkt att det är betydligt svårare rätta till än jag trodde. Det handlar alltså om "forward lean". Framåtlutningen.

Jag förstår att man ska luta sig aningen framåt, vilket gravitationsmässigt är fullt begripligt. Däremot handlar det om att luta sig rakt, inte böja fram överkroppen. Så mycket förstår jag. Men det är svårt att ÖVA på det och faktiskt känna/förstå att "jamen nu springer jag som jag ska". Det känns många gånger som att muskelminnet lätt spelar en ett spratt. Och att man faller tillbaks in i gammalt mönster utan att faktiskt förstå det. För det är svårt att titta på hur man lutar i speglar/skyltfönster när man susar förbi och se hur man faktiskt för sig framåt.

Har tittat på youtube och sett hur duktiga löpare lutar sig fram och "faller framåt" så att säga. Men de rätar upp sig lite direkt efter att de börjar springa. För det går inte att springa som de inledningsvis lutar när de visar på hur man ska falla framåt. Det jag menar med detta är att faktiskt stå still, luta sig framåt. Det "känner " jag i kroppen. "Nu faller jag framåt" Däremot går det inte att springa så. Alla korrigerar nämligen upp ryggen (kroppen) en aning. Och när det sker då tappar jag lätt den där tydliga "känslan" av att falla framåt och vet därför inte med säkerhet om jag behåller den raka framåtlutningen (där jag känner att jag faller framåt). Det är subtilt när jag försöker känna efter medan jag springer.

Hade självklart varit toppen med en tränare bredvid som skrek på en varje gång man böjde/lutade sig för lite men den lyxen har jag inte. Får hålla mig till skyltfönster och sköna internetforum. Och youtube.

Det jag vet är dock, fram med höften, lång och ståtlig, ner och bak med axlar. CHECK! Men finns det något ni rekommenderar för att faktiskt tvinga fram en korrekt framlutning? Silvertejpt över hela jäkla ryggen? Vattenkrus på huvudet? Jag är beredd att testa allt.

TIps och förslag vore otroligt tacksamt! Lägger också upp en av bilderna från testresultaten. Har ni några frågar angående MX-Pro och sådant fråga på så ska jag göra mitt bästa för att svara. Det var verkligen en lärorik upplevelse i alla fall. Så mycket kan jag säga.

Mvh
1969 • Norrtälje
#2
1 december 2019 - 18:55
Gilla 
Tyvärr är det ju så i idrott att det inte bara är att göra saker medvetet - då skulle ju alla kunna slå en forehand som Roger Federer.

Det första man måste göra om man ska korrigera sin löpteknik är att kolla om man har några muskelgrupper som är svaga. Kraftig framåtlutning av överkroppen beror ofta på en kombination av strama höftböjare och svaga sätesmuskler.

Jag kan rekommendera Jay Dicharrys böcker. Han är en av världens ledande experter på löpningens biomekanik. Där finns mängder av exempel på hur man kan både diagnosticera sina fel och rätta till dem.
1982 • Stockholm
#3
1 december 2019 - 21:06
Gilla 
För ett otränat öga så ser du ut att ha en väldigt bra löpstil, även om det inte var vad du frågade efter. Får jag fråga vilket tempo du har, av nyfikenhet? 35-37” på milen? Jag hade verkligen velat göra en sådan analys, men hade säkert fått rejält med bassning så löplusten hade försvunnit :)
1985 • -
#4
1 december 2019 - 22:16
Gilla 
#2 Håller med dig helt och hållet. Det är väl bara det att jag önskar att det fanns något sätt. Någon opartisk del som kunde hjälpa en att uppmärksamma att man lutar sig för mycket. Än blotta ögat vid skyltfönster. Självklart kommer träning att hjälpa, men det vore fantastiskt om det fanns någon som hade något knep eller specifik övning för just detta. Jag skojade lite med silvertejp men jag är beredd att testa allt.

#3 Tjena. Åh nej nej. Jag sprang 40:56 på senaste midnattsloppet (19:37 typ 5km). 1:30:59 på Sthlm halvmara. Är drygt 1 år och fyra månader gammal i löparvärlden från scratch.

Vad gäller MX-PRO så tycker jag att det var otroligt intressant. Är du nyfiken på en opartisk blick så att säga så är det helt klart värt det. Om du har sprungit ett tag kan det säkert vara en boost om det visar sig att du springer som en grekisk gud. Eller en ögonöppnare om det är åt det andra hållet. I vilket fall var det väldigt kul och intressant!
Walker67
1947 • Växjö
#5
2 december 2019 - 00:52
Gilla 
Sen beror det också på vilken kroppskonstitution man har. Jag är medfött lite krum i ryggen och har väl jobbat en hel del med att få fram höfterna och räta upp mig. Men med stigande ålder har framåtlutningen ökat, vilket är ett släktdrag, men om man är yngre skall man givetvis jobba med sin löpteknik för att få så bra verkningsgrad som möjligt. Det finns dock en löpare, som trots framåtlutning är i världseliten och det är kenyanen Cheruiot, vinnare av 1500 m i Doha.
1967 • Torslanda
#6
2 december 2019 - 13:26
Gilla 
Nu blir jag så deppig, du fick 38% i elastic exchange och jag fick 7,2 men en kommentar att oj, det var nog det sämsta jag har sett....Finns nog en del att träna på där för mig. ;-) Håller med om att det är ett riktigt kul test och man får en mycket bättre förståelse för sina många svaga sidor och vad man kan gör åt det hela.
1982 • Stockholm
#7
2 december 2019 - 14:22
Gilla 
Jag körde ett långpass idag, jag hamnade så sprang i rät linje mot solen. Skuggan hamnade alltså rakt åt sidan på en ganska lång raksträcka längs med ett fält. Jag roade mig med att titta på skuggan och justera löpstilen. ”Fram med höften-ut med bröstet-stolt-framåtlutad-INTE för framåtlutad”. Fick till stilen riktigt snyggt där ett tag, tills jag kom in i skogen igen o föll tillbaka till gamla mönster.

Så mitt tips; spring tidigt/sent så du får solen att lysa på dig rakt från sidan i en lagom vinkel. Desto längre sträcka du har desto bättre. Funkar dessutom åt bägge hållen ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.