Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 7691 visningar

Garmin 45 vs 245

Jesper Levén
1987 • Stockholm
#1
17 december 2019 - 10:15
Gilla
Hej,
Jag börjar fundera på att ersätta min 310XT som jag har sprungit med i drygt 6 år nu, med en nyare garmin. Att köpa en ny, begagnad klocka varje gång den lägger ner funkar inte i längden. Jag har gjort det 2 gånger nu. Egentligen är den allt jag vill ha. Det jag saknar är automatisk uppladdning av pass till Garmin Connect och möjligen bättre GPS inbillar jag mig.

Jag har inget intresse av att bära den dygnet runt och samla vardagsdata, eller smarta funktioner, utan endast för mina löppass. Pulsmätning i handleden är också något jag helst skulle slippa, för jag kommer ändå att springa med pulsband för bättre mätning. Men det har ju tyvärr alla nu för tiden, trots att det verkar vara sisådär tillförlitligt? En annan sak är det runda formatet. Jag är van att springa med 4 datafält samtidigt, vilket inte går med någon av de nya va?

Jag kikade därför på Garmin’s enklaste modell för tillfället, Forerunner 45. Ni som har den, är det något ni saknar gentemot 245 som gör att det vore värt att köpa den istället? Som sagt, fokus på löpning och inte så mycket annat...
1967 • Karlstad
#2
17 december 2019 kl 14:02
Gilla
Hej

Är det bara uppladdningen till Garmin connect du saknar på din 310XT så rekommenderar jag Ant2Net (pro) appen för Android (finns kanske till IOS också). Då laddar den automatiskt upp från klockan vidare till Garmin connect så fort klockan är inom räckvidd. Den kan även skicka direkt till Strava och lite andra appar. Tror den var gratis eller om jag gav några tior för den. Förutsättning är förstås att din telefon fixar Ant+. Tror dom flesta gör det nu för tiden (jag har en OnePlus 6T).

Bättre GPS vet jag inte. Vet att många har klagat på GPS:en i nyare Garmin klockor, t.e.x Fenix 5. Den stora nackdelen, för mej, med gamla Garmin klockor, FR305 och FR310XT som jag känner till, är att GPS:en måste synka innan man ger sig iväg. Vilket ibland kan ta upp till en minut. Det irriterar både mig och mina teknik tunga träningskompisar.

Samuel Sundberg
1973 • Harbo
#3
17 december 2019 kl 16:17 Redigerad 17 december 2019 kl 16:24
Gilla
En jämförelse av funktioner och möjligheter mellan 310xt, 45 och 245 finns i tabellform på länken https://www.dcrainmaker.com/product-comparison-calculator?type=watch&ids=98016%2C3080%2C98315#results

Och jo, de nya klockorna klarar 4 datafält, åtminstone 245... :)

Annars är mitt tips Vivoactive 3, billig och bra... :)

Hoppas att det kan vara till hjälp! :)
Jesper Levén
1987 • Stockholm
#4
20 december 2019 kl 18:21
Gilla
Tack för era svar! Både med tips på bättre sync med Ant på min gamla och på nya. Jag har kikat på DC rainmakers tester av de enskilda klockorna innan så har en del att jämföra. Dock visste jag inte om jämförelseverktyget. Det är ju dock alltid intressant att veta hur andra har tänkt eller upplevt relaterat till 45 mot 245... Det blev ju inte lättare heller när jag har kikat lite på vad 235 och 735XT ligger på i pris nu när de är ett par år gamla. Då funderar jag ju såklart på om de är bra alternativ de med :) Pulsmätningen vet jag är uppgraderad bland annat men jag räknar med att köra band ändå och använda mitt gamla, så det är inte så relevant för min del. 735XT, och 235 är ju såklart kompetenta klockor de med.

Btw, 45 klarar 3 datafält, och 245 klarar 4. Som jag förstår det.
1984 • Stockholm
#5
20 december 2019 kl 22:17 Redigerad 20 december 2019 kl 22:51
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av 45 men kan ialllafall rekommendera 235an. Skulle välja den före 45an för samma pris iallafall. Jag tror du skulle bli nöjd med båda med dina krav iofs - men på 235an kan du ladda ner datafält (och widgets) från connect IQ - tror bara 45an stödjer appar och watch faces. Det finns datafält där som i sig innehåller fler än 4 datafält, för att ta ett exempel på användningsområde. Jag hade 10 fält på en skärm ett tag (men gick tillbaka till 4 till slut ändå, blev lite väl plottrigt. Den har också (ickebarometrisk) höjdmätning och hitta-hem funktion till skillnad från 45an (hitta hem är användbart om man gillar att springa runt hux flux i skogen eller en ny stad utan att hålla koll på var man är, så får man en pil som pekar till startpunkten sen och visar hur långt det är dit).

45an är väl egentligen deras budget-line som lånat lite features från 235an och på så sätt fick ganska mkt mer grejer än föregångaren 35. Men den känns överraskande dyr med tanke på vilka features den har och det finns väl egentligen ingenting som den på pappret gör bättre än 235an vad jag kan se. 45an har också bara smart datainsamling verkar det som. Jag har alltid ställt in mina klockor att synka varje sekund utan att försöka hitta egna algoritmer och skippa insamlingspunkter för att spara batteri/filstorlek, men den inställningen verkar saknas på 45an. det skulle jag nog se som ett minus för den ganska viktiga delen med datainsamling. Men jag är inte jätteinsatt, det är möjligt att "smart" datainsamling fungerar bra det också - men det blir väl en komprimerad fil och kanske inte riktigt lika bra om du tex skulle vilja exportera till strava eller analysera data i detalj

Använde iallafall 235an dygnet runt i 3 år och den höll fint för det, så jag var väldigt nöjd. Bytte bara nu för att jag ska göra ett par lopp där jag behöver bättre batteritid och bättre navigeringsfunktion. Du borde kunna få en 235a som är sparsamt använt runt tusenlappen nu på tex tradera. Jag skulle nog gå på det (men satsa på en där batteriet inte är slitet).

Om du inte vill ha musiklagringsmöjligheten/spotify i 245 music - för det är väl egentligen musiklagringen som är den stora nyheten i 45-serien tycker jag. Själv valde jag att uppgradera från 235 till 935 för batteritiden och navigeringens skull - funderade länge på 945 men tyckte inte priset på den speglade vad den gör riktigt. Fick 935 för 3000 på black friday till slut och då blev valet lätt.

735an är väldigt lik 235an fast mer av en multisport-klocka riktad mot triatleter med stöd för tex simning.

Du kanske skulle kolla på bubblaren Coros Pace också. Coros har blivit extremt populära väldigt snabbt för sin överlägsna batteritid. Dom är också ansedda vara väldigt lättanvända och hela serien av deras klockor är väl mer eller mindre kopior av garmins klockor, fast med kanske snäppet nöjdare användare.
Black Lodge
#6
21 december 2019 kl 12:25
Gilla
Köpte själv en bättre begagnad Garmin Forerunner 230 med pulsband för 650kr på Blocket. Så det finns att fynda där ute.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.