Löpning Träning 5 inlägg 3220 visningar

Åsikter & erfarenheter

1996 • Hedemora
#1
16 januari 2020 - 14:12
Gilla 
Tjabba! Nu är det så att jag är en nybörjare inom detta med löpning. Och har stött på en situation som för mig inte är allt för positiv! För att beskriva problemet. Så har jag nu löpt i ungefär 3 månaders tid och fått ihop strax över 40 mil, med en tid på milen som för mig kändes bra. Och skadan kom under ett träningspass, som gjorde att jag nu vilat i cirka 4 veckor. Peppad som man är så gav jag mig ut på en tur strax över milen när kroppen kändes bra igen. Och inser att jag tappat 16 minuter på milen. Nog för att jag räknat med att tappa en del. Men 16 minuter kändes riktigt mycket.

Någon med liknande erfarenhet ? och är det rimligt ? Känns tungt att komma tillbaka xd
1980 • Mölnlycke
#2
16 januari 2020 - 14:42
1 Gilla 
Nu har du ju inte sprungit så länge men generellt sett så går det snabbare att komma tillbaka till en tidigare nivå så länge inte skadan sätter käppar i hjulet. Första passet efter lång vila kommer alltid vara sämst.
Ha tålamod och stressa inte fram något. Något jag har insett är att löpning tar tid och det går inte att stressa fram result, det leder bara till skador. Speciellt första året är det lätt att skada sig, kroppen behöver härda sig.

Så om jag var du så skulle jag bara sprungit lugna behagliga pass första året och lååångsamt ökat volymen. Du behöver inte oroa dig, du kommer förbättra dig mycket ändå.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#3
16 januari 2020 - 16:00
1 Gilla 
Jag har liknande erfarenhet efter att ha blivit avkastad av en häst i höstas.
Hade rejält ont i bäcken och ljumskar och ordinerades efter röntgen och läkarundersökning att vila helt från löpningen några veckor.
Efter ungefär en månad började jag smyga igång löpningen och det kändes fruktansvärt segt. När jag vågade mig ut på första milpasset skilde det 15 minuter mot tidigare!
Nu har jag fortsatt att skynda långsamt under ytterligare två månader och kan helt klart känna att det är på rätt väg. Gårdagens lunchpass på en dryg mil gick på en tid 5-6 minuter över normal kapacitet. Större delen av den tappade farten har jag väl hämtat in och jag räknar med att vara tillbaka i normal form till våren.
1996 • Hedemora
#4
16 januari 2020 - 16:06
Gilla 
#David skyfall

Det låter rimligt det du skriver ! Det är nog den vägen jag får gå, att inte stressa allt för mycket utan att ta det en dag i taget.

#Sverker olsson

Ajdå, det lät inge vidare! Bra att du är på bättringsvägen och låter hoppfullt att du upplevt liknande situatuion, men sakta men säkert kommer tillbaka :) kämpa på!
1984 • Göteborg
#5
19 januari 2020 - 13:44
Gilla 
16 minuter på en mil är ju bara ca en och en halv minut långsammare per kilometer. Man är väl knappast i form för tävlingsfart varje pass, särskilt inte efter en månads vila, men också bara av att ha en dålig dag tycker jag bekvämlighetsfarten kan variera en del.
Det är tufft en sån där gång när man ganska nyligen har känt sig i form och ofrivilligt tappar en massa så man får jobba tillbaka till där man slutade. Bilden man har av sig själv i huvudet eller skulle vilja ha stämmer liksom inte med vad fysiken är med på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.