Perfekta löparskon før problem med gubbvad? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6098 visningar

Perfekta löparskon før problem med gubbvad?

1969 • Bunkeflostrand
#1
7 april 2020 - 14:34
Gilla 
Lider av problem med løparvad! Var inne i en bra period med regelbundna turer på 6-8 km (skogsturer) o gick øver till mer hårt underlag typ asfalt o hård grusvæg. Har sedan 1 år regelbundna problem med små bristningar eller att det bildas små lokala ømheter i vaden! Frågan ær om jag skall køra någon speciell typ av skor som funkar extra bra før mina problem!

Jag ær i gubbvadstræsket då jag ær 50 år, lång o ganska tung (95kg)

Tips tack
1986 • Falkenberg
#2
7 april 2020 - 16:31
1 Gilla 
Kortsiktiga kan du avlasta vaden med ett högt "drop". Dvs skor där hälen är högre upp än tårna.

Långsiktigt bör du nog träna upp vaderna genom excentriska tåhävningar med såväl böjda som raka knän. Så att du kan återgå till att springa med precis vilken sko som helst.

Sen finns det säkert ännu fler saker i din rörelsekedja som påverkar vaderna stimulans på gott och ont. Men börja där.

Vad jag vill ha fram är att visst kan du ignorera ett problem genom att byta material men på lång sikt är det bättre att stärka kroppen istället.
Magnus
Stockholm
#3
7 april 2020 - 17:38
Gilla 
Enligt min erfarenhet beror gubbvad kanske inte främst på skorna utan helt enkelt, som du säger, mikrobristningar i vaderna. Det kommer inte försvinna förrän du får bukt med dessa, och då gäller massage, stretch och vadhävningar, speciellt hård massage. Jag hittade en massör som fixade min vad för länge sedan, hon hade brutala nypor men det blev bra ganska snabbt.
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#4
7 april 2020 - 19:04
Gilla 
För att haka på #3 kan jag av egen erfarenhet av långvariga vad problem,understryka vikten av vad #3 säger. Dessutom har jag sedan en tid tillbaka kört regelbunden massage med en EMS apparat! (EMS= elektrisk muskelstimulering) Helt suverän.Peppar,peppar men mina vadproblem har helt försvunnit efter det.
Finns olika program att kombinera,brukar köra fyra olika på raken,efter jag löptränat.
1970 • Sala
#5
7 april 2020 - 20:31
Gilla 
Kompressionsstrumpor eller sleeves. Kan ge stöd också.
Erik
1974 • Jönköping
#6
11 april 2020 - 21:38
Gilla 
Jag har också problem med stela vader och funderar på EMS-massage som #4 Christer skriver om.

Men jag har inte lyckats googla fram nån bra EMS-maskin.
Någon som har tips på var man kan köpa en sån och vilken prisnivå som är rimlig?
1984 • Göteborg
#7
12 april 2020 - 00:06 Redigerad 12 april 2020 - 00:18
Gilla 
Får ofta problem med vaderna, kanske använt dom för lite i ungdomsåren mellan ca 20-30, men märkte redan i den åldern att man fick rejäl mjölksyra just i vaderna och ofta mycket träningsvärk om man gjort något nytt, t ex kört crosstrainer när man är ovan, medans det nu på senare år och när man kört igång regelbundet med jogg/löpning kan urarta till hälseneinflammation och/eller kroniskt stela vader, kanske är samma som löparvad/gubbvad.
Eftersom det började så tidigt och oavsett skor (annars är det nära till hands att klanka ner på nolldrop-skorna jag alltid kör sen flera år tillbaka, men svagheten fanns där mycket tidigare), så misstänker jag att det är motoriken och i grunden då andra fysiska detaljer som sabbar.

Å ena sidan har du ju redan fått många klassiska beprövade tips, å andra sidan tror jag att om eller när man är i ett läge att man i alla fall kan springa men känner av det, så kan det vara ett bra läge att prova under tiden man springer om man kan känna av andra lägen i motoriken som inte känns lika mycket i vaderna. Man får ju tydligare facit om man redan från start är stum eller mör i dom. (Och under förutsättning att man är någorlunda säker på att man inte har någon annan skada som påverkar såklart.)
Nu tänker jag mig ju mer i stadiet när det inte är kroniskt, dvs efter rehab och mer akuta åtgärder och man åtminstone inte känner av det efter att man vilat ett tag. Som en mer långsiktigt förebyggande lösning.

Som exempel så har jag känt av det mer i halvbranta asfaltsbackar nedför på sistone (hade lite träningsvärk redan innan så kändes extra mkt), låser mig i nedre bröstryggen/ländryggen och får försämrad rörlighet, eventuellt mentalt orsakat men sätter sig i motoriken. När man fick till känslan av att vridpunkten för överkroppen hamnare lite längre upp, ungefär mitt emellan skulderbladen, så höfterna kunde röra sig fritt, och man hann med i att låta bäcken/mage roterna något i varje steg i harmoni med motsvarande (fast lilla) vridning i överkroppen så kunde benen landa på ett sätt som vaderna inte kändes.
Hur man kommer fram till lösningen är säkert väldigt individuellt, men som sagt - har man "lagom" med symtom när man provar får man tydligare facit.
Kan tillägga att jag också märkte att jag brukar spänna fötterna, ungefär som att man spänner upp tårna och då "skjuter ifrån" onödigt mycket med vaderna. Fast försökte bara tänka mjuka fötter och inte lägga så mycket fokus på det, eftersom dom säkert får lättare att slappna av om övre delen av kroppen rör sig funktionellt.

Lägger till: När man redan är i form eller gör sånt som man är väldigt van vid och kört på en lättsam nivå i flera månader brukar jag inte märka av det och kan köra på hårdare sen. Fast i längden tror jag det hade varit bättre att utnyttja "facit" medans det finns och passa på att försöka förbättra motoriken... För det kan säkert leda till andra problem längre fram om man fortfarande inte riktigt rör sig funktionellt.
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#8
13 april 2020 - 10:12
Gilla 
#7 Erik,den EMS apparat jag använder mig av heter "Sporècup Xtra4" och kostade runt 4000:- 2018 och inköptes hos företaget PRNE.se . Tror de idag säljer en "modernare" variant.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.