Löpning Träning 65 inlägg 11510 visningar

Fundersam över min sambo på 29år

1991 • Mora
#1
6 maj 2020 - 20:41
1 Gilla
Hej, är lite fundersam över när tjejen ska löpträna.
När hon tränar cirkelgym, cyklar mtb med mera så är hon grym och jätte stark.
Men så fort hon ska ut och löpträna går det så otroligt sakta och ser tungt ut. .

Var med henne nu ikväll å satt på mig hennes pulsklocka och hon hade bandet.
Försöker få upp lite tempo för hon ligger på 7.15 per kilometer så de är ju nästan gå fart, hon har då 165 i puls. När jag kör upp tempot lite så de går på 6.30km så är hon uppe i 182 direkt men då ser löpsteget bra ut. Hon verkligen avskyr att löpträna vilket är förstårligt men hur kan det komma sig att hon inte klarar av en lugn jogg utan att få sån puls? 6.30 är ju inte direkt snabbt och de ser inge tungt ut åt henne.. Har hon för dålig kondis eller vad är det som gör det? Kanske värt att tillägga att hennes puls sjunker otroligt fort..

Jag själv är ingen löpare att tala om heller men jag kan slänga mig ut å köra 5min km i 8-10km helt otränad med 165 i snittpuls..
< < < 1 2 3 4 > > >
2001 • Bromma
#2
6 maj 2020 kl 21:51
3 Gilla
Hon kanske inte är van vid löpträning? Alla är inte bäst på något första gången de gör något. Skulle också avsky att löpträna om jag sprang på ett tråkigt band i en fart som bara ger en obehaglig känsla. Skulle låta henne själv tuffa på i några veckor i valfri fart, om hon nu vill springa. Rent generellt springer män också ofta snabbare av naturligt fysiologiska orsaker så dina 5 minuter per kilometer kanske motsvarar 7 minuter för din sambo i dagsläget. Om en månad kanske hon är nere på 6 minuter och då kan ni ju göra sällskap :)
Walker67
1947 • Växjö
#3
7 maj 2020 kl 00:33
5 Gilla
Avgörande är vad hon vill med sin löpning. Det finns risk att hon börjar tycka illa om löpning, om du pressar på henne. Avgörande för all träning är om man har ett motiv för sin träning, att bara träna så där i största allmänhet brukar sluta med att träningen upphör efter ett tag. Försök i stället få henne att sätta upp ett eget mål och sen får hastigheten bli som den blir.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
7 maj 2020 kl 01:07 Redigerad 7 maj 2020 kl 01:07
8 Gilla
Min dotter hade också en period då hon tyckte illa om löpning med förväntningar. Så berättade jag om "Tiddelipom-löpning" Ut i skogen och lufsa planlöst som Nalle Puh, trallande Tiddeli-pom, Tiddeli-pom. Bara om man tränar lustfyllt blir det av , i längden.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#5
7 maj 2020 kl 06:30
3 Gilla
Tummen upp på #3.
Strunta i allt vad km-tider o puls heter,men försök förtydliga varför hon vill komplettera sin träning,mtb cirkelgym med löpning. Kan ju vara allt ifrån ett mål längre fram,en tävling eller bara att hålla sig i form.
Ett bra steg är ju att ni är där tillsammans,bra kvalitetstid där!
#6
7 maj 2020 kl 06:47
Detta inlägg har raderats
1991 • Mora
#7
7 maj 2020 kl 07:01
1 Gilla
Håller absolut med om de ni svarat. De ända som Är viktigt är ju tiden man rör sig och att det ska vara skoj.. Grejjen är att hon skulle vilja vara med på ett lopp, vilket som helst...
Bara för att ha något att träna för, men ser sig själv som totalt oduglig, och jag tänker vi alla är ju med 2 ben nog ska de gå att få lite vart på dom..

Vi springer mest kuperad terräng och de är samma tempo där som på plangrusväg åt henne.
Aldrig något löpband
1971 • Nykvarn
#8
7 maj 2020 kl 08:14
2 Gilla
Puls i absoluta tal säger ingenting om man samtidigt inte vet personens maxpuls. Det som är intressant är ju % av maxpuls. Hon kanske har en mycket högre maxpuls än dig? Bara för att man är van vid att träna betyder ju inte det att man automatiskt är lika "bra" på att springa.
merlin
1985 • Karlsborg
#9
7 maj 2020 kl 09:18
Gilla
Frågan är ju ändå intressant utan att man behöver raljera över att TS skulle vara en hus-tyrann :).

Jag tror det är en hel del bitar som måste falla på plats för att man ska kunna ta sig framåt effektivt vid ovana. Tyvärr är det väl så att många tjejer inte sysslat med löpintensiv träning under sin uppväxt och kanske inte lärt sig springa på ett bra sätt.

Kan bara jämföra när jag skulle börja klättra. Trots att jag har en kropp som borde vara rätt optimal för den sporten så blev jag helt slut efter några vändor på väggen. Tekniken och uthålligheten för just klättring var katastrofal.

Hur är din sambos löpsteg på tex kortare, snabba intervaller? Kan hon spurta? Om det ser bra ut så kanske det mest är "Löpkondisen" som behöver byggas. Om inte, så är det ju en massa annat också.

Annars är det väl bara att hon lunkar på i någon månad eller två så brukar det bli ganska dramatiska förbättringar av sig självt.
1980 • Helsingfors
#10
7 maj 2020 kl 14:14
Gilla
#9
"Tyvärr är det väl så att många tjejer inte sysslat med löpintensiv träning under sin uppväxt och kanske inte lärt sig springa på ett bra sätt."

Förstår inte detta påstående, är det så statistiskt eller?
Jag växte upp med minst lika mycket tjejer som idrottade och de flesta sprang nog skiten ur mig redan då (:

TS: Cykel och cirkelträning är väl lite annat, så kanske bara krävs lite tålamod liksom.
Henrik S
1971 • Uppsala
#11
7 maj 2020 kl 14:34
2 Gilla
Ansluter mig lite till #8 här, pulsen i sig säger väl inte så mycket. Om jogg i 7.15-fart är en nära döden-upplevelse, men flämtande framstupa sidoläge efter någon km, då kanske man ska fundera.

Nu verkar det ju inte varar så, "6.30 ser inte tungt ut för henne" och "pulsen går ner otroligt fort". Då lär det nog lösa sig med tiden om lusten finns. Kanske finns det, som Staffan skriver, en hög maxpuls i bakgrunden, kanske är det ovana vid själva springrörelsen som tillfälligt drar upp pulsen. Lyft blicken från klockan, ut och njut!
merlin
1985 • Karlsborg
#12
7 maj 2020 kl 19:37
2 Gilla
#10 nja, kanske inte specifikt löpning men det är ju definitivt statistiskt klarlagt att flickor och unga tjejer rör sig betydligt mindre än pojkar och deltar i lägre grad regelbundet i idrotter. Tyvärr.

Hos 15-åriga flickor rör sig endast var tionde så mycket som rekommenderat per dag. Visst finns det gott om tjejer som tränar fotboll och friidrott men jag tror ändå dom hamnar i skuggan av killarna procentuellt. Framförallt från puberteten och framåt.

Men okej. Det är en hypotes från mig, inget mer :)
Helena Blomkvist
1983 • Boden
#13
11 maj 2020 kl 14:40
7 Gilla
Det är så svårt det där med att jämföra sig med andra. Jag har själv sprungit i över ett år och började verkligen från noll med att varva gång och jogg. Nu springer jag flera gånger i veckan men min tid ligger på ca 7min/km och det är svårt att bli snabbare.
Det kan var både frustrerande och provocerande när man läser om den som "kan slänga sig ut och köra 5min/km i 8-10km" när man själv får kämpa för varje sekund. Jag är så att säga ingen "naturbegåvning" men ändå så älskar jag löpningen och älskar lopp! Lopp för mig är stämning, pepp och motivation att göra bättre ifrån mig jämfört med mig själv.
Likt din sambo så går min puls upp snabbt men jag kan jobba på länge med hög puls så misstänker att jag har högre maxpuls än genomsnittet, men det är inget jag har kollat upp.

Men sammanfattningsvis så är den bästa att jämföra sig med bara sig själv och är det inge kul så blir det troligen inte mer kul av att se sig omkring å se att "alla andra är snabbare än mig"...
Vore ju toppen om det räckte med att bara räkna minuter men jag gillar stats för mycket ändå :P
Stockholm
#14
11 maj 2020 kl 22:17 Redigerad 11 maj 2020 kl 22:18
22 Gilla
Bild uppladdad av Johan W
För den som läser och gör jämförelser. För den som klankar ned på sig själv när andra är snabbare.

Det här mantrat är något av det mest underbara.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#15
11 maj 2020 kl 22:37
Gilla
"När hon cyklar mtb så är hon grym och jättestark".

När jag cyklar på min motionscykel inomhus blir jag väldigt andfådd och får kämpa trots att jag har svårt att komma över ca 70% i maxpuls. När jag springer 800 m intervaller och ligger på vad jag tror är ca 95% av maxpuls så är andningen lugnare. Det är mitt mysterium.
Helena Blomkvist
1983 • Boden
#16
12 maj 2020 kl 07:15
5 Gilla
#14 Exakt så!
Alltid när jag ser en löpare så hejjar jag i tystnad, vare sig det är nån som flyger fram eller nån som kämpar. Sitter jag i bilen brukar jag även säga det högt :P
1987 • Stockholm
#17
12 maj 2020 kl 11:01
1 Gilla
Jag löper 100+ km i veckan men cyklade 20 min i fredags och blev anfådd så fort det blev uppför. Löpning och cykling går inte direkt att överföra mellan varandra.

Det krävs en del löpning, eller till och med ganska mycket löpning, för att kroppen ska vänja sig med geometrin etc för att springa. Alltså det säger ingenting att hon hade det tufft på det passet.
Ska hon springa så får ni ge det lite tid, och ta det lugnt i början och låt det komma stegvis.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#18
15 maj 2020 kl 11:17
1 Gilla
Jag vill bara tillägga till allt annat som skrivits att den lokala kapaciteten också kan vara en faktor som spelar roll och kan vara en orsak till att man kan vara "stark/grym" i en sport (ex cykling) som man tränat regelbundet men inte i en annan som man inte tränat lika ofta.

Med lokal kapacitet menas förenklat hur bra dina muskler är på att omvandla lagrad energi med hjälp av det syre som hjärta och lungor förser dem med. I de inblandade musklerna i det specifika rörelsemönstret vid löpning kommer det att bildas fler kapillärer (transportvägar för syre) och mitokondrier (mottagare och energiomvandlare/kraftverk i cellerna) ju mer du springer.

Dvs desto mer vana musklerna är vid att utföra en speciell rörelse under lång tid desto effektivare kan de utföra den med lägre energiförbrukning vilket ger bättre uthållighet och högre fart och som följd.

Det tar ofta lång tid att skapa en "löparkropp" och dessutom svarar kroppar olika fort eller på olika sätt vid olika typer av träning. Gäller att hitta det som fungerar just för sin kropp. För vissa kan det vara lågintensiv löpning som ger bäst resultat, för andra olika typer av intervaller, backintervaller, terräng, fartlek för att nämna några. Som tur är finns många sätt att träna och kombinera olika typer av löpning 😀
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#19
15 maj 2020 kl 13:07 Redigerad 15 maj 2020 kl 13:09
Gilla
Min tidigare sambo upplevde något liknande. Hon styrketränade en hel del, körde spinning och var verkligen stark. Stora starka lår. Hon hade ett väldigt "tungt" löpsteg, även när hon tänkte på kadens, på att lyfta benen lite högre, hållningen osv. Hon tyckte ändå löpning var helt OK, så psykologin var ingen avgörande faktor. Det kanske är liknande för din sambo - hennes kropp har svårt för löpning helt enkelt. (Med det inte sagt att det inte går att träna både fysiskt och mentalt för att det ska gå lättare.) Min erfarenhet är också att många som är gymstarka har relativt sett väldigt dålig kondition, men det kan jag inte uttala mig om i ditt fall.
1969 • Norrtälje
#20
15 maj 2020 kl 19:55
1 Gilla
Att folk som är gymstarka och har stora, starka lår ofta är dåliga distanslöpare är inget konstigt. För det första har de ofta rätt tunga kroppar som ska släpas fram när man springer. För det andra måste hjärtat pumpa hårt för att syresätta stora lårmuskler. Det finns en anledning till att elitlöpare är väldigt lätta och har pinnsmala ben.
För det tredje handlar löpning inte bara om biokemi utan är även en skicklighet som måste tränas upp. Ska man bli en bra löpare måste man springa ofta och mycket, på samma sätt som en tennisspelare måste tillbringa många timmar på tennisplanen.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.