Diskbråck - Löpning
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2561 visningar

Diskbråck

1959 • Ängelhom
#1
12 maj 2020 - 12:46
Gilla 
Jag är deppig! Har normalt sprungit 10 km varannan dag men drabbades av diskbråck för ett tag sedan. Nu är det promenad som gäller. Varje dag, ca 45-60 minuter. Jag saknar löpningen. Man får väl vara glad för att man kan röra sig men skulle vilja komma igång lite smått igen. Är det någon som har erfarenhet av samma?
Moa Nordlund
1971 • Djurås
#2
13 maj 2020 - 21:47
1 Gilla 
Vad är det som hindrar dig från att springa? Smärta, nedsatt kraft i benet/benen, domningar? Diskbråcket i sig är sällan ett hinder för löpning. Tvärtom är ju all fysisk aktivitet som man kan göra bra för läkningen och för att slippa få ont på andra ställen i kroppen. Du kan knappast förvärra det genom löpning så länge du lyssnar på kroppens signaler.
Nästa gång du tar din promenad kan du testa att växla löpning och gång och känna hur kroppen reagerar. Får du ont eller andra besvär så återgår du bara till dina promenader ett par dagar innan du testar igen.
OBSERVERA att det här är generella råd, individuell bedömning kan du bara få om du träffar en läkare eller fysioterapeut som undersöker dig ordentligt.
hxman
1976 • Skåne
#3
14 maj 2020 - 00:45
Gilla 
Var (hur högt/lågt) sitter diskbråcket?
1959 • Ängelhom
#4
14 maj 2020 - 15:00
Gilla 
Moa, kraften i benet. Vi gick 1,5h häromdagen utan problem. Tog 5 löpsteg och då vek sig benet. Kraft och känsel. Jag konfererar med min sjukgymnast om detta :)

Diskbråcket sitter mellan 4-5 kotan, Högerbenet som strejkar.
2009 • Klippan
#5
14 maj 2020 - 19:14
Gilla 
Hej Henrik!
Haft diskbråck x2, stelop x2. Springer igen även att prognosen var bister. Stort stöd av fysioterapeut i att vara åter.

Tålamod, gå bästa motionen med minimala risker. Skynda långsamt i samarbete m fysioterapeut.
Vårda hoppet, tron på att kunna komma åter, springande.

Lycka till,

mvh
Andre'' Sinclair
hxman
1976 • Skåne
#6
14 maj 2020 - 20:31
Gilla 
Jag gick i typ 1,5år med diskbråck i nacken/övre delen av ryggen (minns inte exakt var). Normalt läker det ju av sig själv snabbare än så så det kanske var just tiden som egentligen var nyckelfaktorn för mig. Men:
Efter att jag kört sammanlagt typ 30sek med den här så blev jag som en ny människa. Vid första försöket så klarade jag inte alls av att hitta skulderbladen men när man väl börjat hitta kontrollen så gjorde den underverk
https://www.instagram.com/p/B-mxdhqF10X/

Jag har nu även börjat köra stående rodd med dubbla hantlar eller kettlebells på rek från fysioterapeut. Se till att få ut armarna ordentligt i 90gr vinkel från överkroppen och att klämma ihop skulderbladen i toppläget så att trapezius och rhomboids aktiveras ordentligt. Det behövs inte mycket vikt för att den ska bli jobbig om du är lika klen där som jag är

Allt testas såklart på egen risk
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.