Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 4868 visningar

Glider runt i Altra Timp 2.0

1991 • Norrköping
#1
3 augusti 2020 - 10:04
Gilla 
Hej! Jag har breda framfötter och en historia av att ständigt ha sönder mina löpskor p.g.a. lilltårna skaver mot sidan av skon, fick alltid hål där efter ett par månader. Nu för tiden köper jag bara skor som är breda framtill och har sedan dess inte detta problem alls längre trots en oändligt mycket högre löpvolym.

Till frågan: jag hade tidigare Altra Timp 1.5 och minns inte riktigt om jag hade detta problem då. Nu har jag 2.0 och har reagerat på hur jävla mycket jag glider runt i skon. Fastän jag knyter skon hårt så sker det titt som tätt att jag "trampar runt" med foten i skon, alltså att det helt enkelt blir så att jag trampar snett. Var nyligen och sprang i fjällen och det var nästan bara tur att jag klarade mig ifrån att stuka foten.

Det blev möjligtvis lite bättre när jag knöt skon så hårt att det var obekvämt och nästan gjorde ont men jag kom aldrig ifrån problemet. Någon som har liknande erfarenheter av denna sko? Är det ett vanligt problem som man bara får leva med?

Det stör mig ganska mycket då jag inte riktigt vågar "satsa" när jag springer i terräng och framförallt inte när man springer i en sluttning eller tar en skarp skurva.

Om ni inte förstod problemet så är det alltså så att foten glider runt i skon och det blir så att undersida fot träffar sidan av skon istället för undersida sko. Upplevde att det blev ännu värre när jag blev våt.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#2
3 augusti 2020 - 10:20
1 Gilla 
Bild uppladdad av Jonas Henriksson
Har inte 2:an men 1:an,och kan delvis hålla med om att volymen i skon (inte bara framfoten) är så pass tilltagen så foten tenderar till att glida.

Är väl ett återkommande ”problem” med Altras trailskor att de kan upplevas som att foten inte riktigt är fixerad vid skrå & utförslöpning i terräng. Finns ju King Mt modellen med kardborrband på ovansidan skon som ska hjälpa att fixera foten.

Kolla annars in Topo Athletic,där skorna har normal häl o mellandel och bred footshape framtill.
(Topo till höger,Altra till vänster🙂)
1991 • Norrköping
#3
3 augusti 2020 - 10:27
Svar på inlägg #2
1 Gilla 
Tack! Det är synd för älskar allt annat med skon. Topo lät ju helt klart intressant, jag kör väl på Altra tills de har slitits ut, därefter kan det vara värt att titta på ny modell.

Tack för responsen!
1977 • Örebro
#4
3 augusti 2020 - 11:12
2 Gilla 
Jag har Timp 1.5 och gillar dämpningen skarpt. Men den saknar det där extra snörhålet som brukar finnas på alla löparskor för att man ska kunna knyta en "runners knot" och låsa ned hälen.

Så trots att jag har gott om utrymme för framfoten och tårna så glider foten fram i nedförsbackar. Det resulterade i många blånaglar på senaste tävlingen jag sprang.

Sen håller jag med dig om att när skon blir blöt så är det precis som att den blir större/lösare vilket gör att foten glider omkring ännu mer.

Jag har också Lone Peak 4.5 och den har mycket bättre "lockdown" över mellanfoten som förhindrar att det händer.
1991 • Norrköping
#5
3 augusti 2020 - 11:20
Svar på inlägg #4
Gilla 
Lite skönt att höra att det inte bara är jag som upplever detta. Jag är vanligtvis ingen extrem traillöpare så jag överlever nog denna problematik, framförallt då det knappt finns några lopp i år. Nästa år kanske det blir en annan femma om man vill springa en bergsmara eller något liknande, då skulle glidandet vara fruktansvärt störande.

Om vi bortser från glidandet(som kan ha varit ett problem i 1,5:an också, jag minns som sagt inte) så är 2.0:an en ganska mkt bättre sko i mitt tycke. Bättre dämpning, bättre fäste och inte lika stor tåbox som i 1,5:an(upplevde den som överdrivet stor).
merlin
1985 • Karlsborg
#6
3 augusti 2020 - 19:53
Gilla 
Jag tycker om Altras skor överlag men jag använder dom nästan uteslutande till finare, ganska hårda motionsspår. Dels för att jag inte tycker att foten är fixerad vid svår terräng och dels för att greppet vid våt, svensk stig är bedrövlig, förutom gällande dom skor med vibram-sula.

Dock sprang jag med dom på trails i öknen, i USA och där var greppet kanon :).
1991 • Norrköping
#7
4 augusti 2020 - 09:58
Svar på inlägg #6
Gilla 
Sånt här stör mig som vill hålla mig ifrån att bli en materiallirare ;) Vill ha ett par skor att springa i skogen med och ett par skor att springa i stan med.

Jag var rätt besviken på greppet i 1.5:an men upplever att det har bättrats märkbart i 2.0-modellen. Har dock bara haft Altra Timp som trailsko så har ej något att jämföra med plus att jag inte är någon vågad löpare som släpper på över våta berghällar etc.

Öppen fundering: vi har konstaterat att Timpens fördelar är att den är bekväm på mer lättsprungna underlag. Är det då en bra trailsko? Nästan alla traillopp har väl svårare partier där man hamnar i en situation där man i Timpen skulle riskera att trampa snett.
merlin
1985 • Karlsborg
#8
4 augusti 2020 - 19:18
1 Gilla 
Jag skulle bara använda Timp på en tävling med mycket grus eller släta stigar. Men då är jag också lite klen i fotlederna. Typ Ultravasan borde den funka.

Jag sprang med dom på fjället förra året och det gick inte alls.
1991 • Norrköping
#9
2 september 2020 - 10:43
Gilla 
Igår sprang jag vanlig östgötsk stig, d.v.s. lite steninslag och rötter men verkligen ingen fjällmiljö, i mina Altra Timp 2.0. Trots att jag vet om problematiken med att foten glider runt i skon så lyckades jag med det ändå. Vrickade till foten rejält, så pass att jag haltade några hundra meter innan det började släppa. Idag känns det av även om den verkligen inte är stukad och jag ska springa nu på lunchen. Men det är ju helt absurt hur värdelös denna jävla sko är. Jag kan alltså inte ens använda dom på en vanlig stig?

Så som det har utvecklat sig så är mina asfaltsskor bättre lämpade för stiglöpning än mina trailskor. Trailskornas användningsområde stannar vid motionsspårsunderlag. Det är ett under att jag inte har stukat mig rejält ännu med tanke på hur många gånger jag har trampat runt i skon.

Får jag ge ett hobby-omdöme så är dessa ett par skor man införskaffar om man är riktigt nördig och vill ha väldigt specifika skor. De är ju bekväma och väldämpade så ska man köra ett extremt snällt traillopp utan några som helst knepiga sten-/rotinslag så är de perfekta. Om man däremot som jag vill ha ett par skor för asfalt och ett par skor för skogen så är de långt ifrån rätt trailsko att köpa.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#10
2 oktober 2020 - 23:29
Svar på inlägg #4
Gilla 
OT men hur upplever du greppet (och speciellt då i våt terräng) på Lone Peak modellen?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
3 oktober 2020 - 12:34
Svar på inlägg #9
Gilla 
Morr, fattar att du är besviken på skorna!

Har du testat att lägga i ytterligare någon sula? Eller kanske iaf extra sula som är 2/3 av fotlängden, så det mest är under framfoten du fluffar upp det lite?

Jag klippte av en "platt" skumsula från en annan sportsko (platt = ingen skålning eller variation i tjocklek) och la under den ordinarie inläggssulan i min livskamrats skor när han hade nämnt att de var lite för stora i framfoten, nu säger han inget om det längre! ;)
1991 • Norrköping
#12
5 oktober 2020 - 08:27
Svar på inlägg #11
1 Gilla 
Hej, nej det har jag inte experimenterat med ännu! Sprang en ultra i lördags och skorna gick sönder så nu köper jag nog helt enkelt ett par av ett annat märke. De har gett mig alldeles för mycket helvete för att jag ska ge dom en ny chans.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#13
5 oktober 2020 - 08:45
Gilla 
Se mitt tidigare inlägg ang Topo.
Kolla in modellerna Terraventure 2 & Ultraventure.
1991 • Norrköping
#14
5 oktober 2020 - 09:00
Svar på inlägg #13
Gilla 
Helt klart intressant. Finns bara att beställa online? I Norrköping är det primärt XXL som har trailskor och de verkar inte ha dessa.
1992 • Helsingborg
#15
5 oktober 2020 - 10:31
Gilla 
Jag fick hem ett par Timp 2.0 nyligen, provsprang dom på Kullaberg i fredags. Fullkomligt livsfarliga skor i den terrängen. Det finns inget sätt med hjälp av snörning att säkra foten i sidled, så även om jag fyller upp skon bra så rör sig foten i sidled vid ojämn terräng vilket gör att vurpor och stukningar ligger väldigt nära. Att dra åt skobanden mer ger bara ett tryck på ovansidan av foten. Ingen fixering i sidled. Med tanke på hur många som verkar älska Altra blev jag väldigt besviken. Sprang sedan i motionsspår i lördags och där funkar dom fint, men det gör ju ett par asfaltsskor med...

Kanske går det att träna upp stabiliteten i foten men detta är inget problem jag brukar ha. Blir nog att försöka slita ut skorna i ett motionsspår istället.

1991 • Norrköping
#16
5 oktober 2020 - 10:38
Svar på inlägg #15
Gilla 
Gör det sistnämnda. Att jag inte har stukat mig rejält ännu är ett under. Har hittills stannat vid att man trampat så pass snett att man haltar ett par hundra meter och sedan är foten öm något dygn senare men så pass lindrigt att man kan springa och träna obehindrat.

I lördags sprang jag 83 km där första 55 var på jättefina och lättlöpta stigar och skogsvägar. Då är skorna jättebra. Bekväma, bra grepp och jag upplever även att de filtrerar bort vatten på ett skapligt sätt. Efter dessa 55 km blev det 28 km riktig traillöpning där jag var livrädd hela tiden för att trampa snett. Så skornas fördelar väger verkligen inte upp dess nackdelar.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#17
5 oktober 2020 - 12:48 Redigerad 5 oktober 2020 - 12:50
Svar på inlägg #14
Gilla 
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.