Vad är en normal puls för en otränad person? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 9141 visningar

Vad är en normal puls för en otränad person?

1997 • Floda
#1
7 september 2020 - 14:27
Gilla 
Hejsan, jag har lust att börja köra konditionsträning och plocka upp min träning igen efter att de har varit i vila sen jag fick problem med sköldkörteln. Jag har hypertyreos men idag tar jag inga mediciner.

Jag trodde konditionen skulle bli normal när man käkade mediciner, den blev bättre än när jag mådde sämst men konditionen är fortfarande väldigt dålig. Det har gått 4 år sen jag var diagnostiserad med hypertyreos och det har gått 5 år sen jag senaste tränade regelbundet (4-6 ggr/veckan). Så konditionen är verkligen inte med en nu, jag har börjat träna lite grann igen men vågar inte köra för hårt, har bara kört styrketräning och har hållit på i 2 månader. Innan har de bara varit lätta promenader mellan att gå några kilometer till en mil.

Min vilopuls ligger mellan 78-90 slag/min. Oftast håller den sig stadigt mellan 80-90 slag/min. Jag käkar mycket grönsaker, äter inte mycket socker, tror senaste gången jag åt något med socker var ungefär en månad sen. Jag dricker väldigt sällan kaffe, alkohol eller energi dryck. Kan ske någon enstaka gång under ett år. Min vikt är 58 kg, 173 cm lång och 23 år.

Kan säga att min puls går upp till 130-140 slag/min när jag bara städar och blir andfådd och svettig.

Kan inte avgöra vad som är normalt för innan sköldkörteln var jag vältränad och när jag fick sköldkörtel problem blev konditionen extrem dålig och jag kunde inte gå 5 min utan att se svart och må illa. Så ville kolla med andra hur de egentligen ska gälla för en otränad person.
1971 • Nykvarn
#2
7 september 2020 - 14:45
1 Gilla 
Det finns säkert personer här på forumet med både och hypo-och hypertyreos. Hjärtklappning/hög puls är ju ett av de vanligaste symptomen på hypertyreos varför du kanske bör vända dig till din läkare med dina funderingar och varför du idag inte tar några mediciner?

En vilopuls på 80 slag/minut är nog ganska normalt för en otränad individ.
Mikela Lundahl
1965 • Göteborg
#3
7 september 2020 - 14:52
Gilla 
Puls är ju delvis medfött. Jag är drygt 30 år äldre och nästan 20 kg tyngre (någon cm längre) och tränar lite, går iofs mycket. Men min vilopuls är mellan 50-60. Den har jag alltså inte "förtjänat" (genom träning eller vikt) utan den bara är rätt låg.
Det lät som att du slutat med promenader sedan du började med styrka? Kanske du ska öka din gå mängd, och lägga in lätt jogging. Alltså bara springa några minuter och låta pulsen gå ner, och springa några minuter?
1997 • Floda
#4
7 september 2020 - 15:04
Svar på inlägg #2
Gilla 
Har slutat ta mina sköldkörtel mediciner då mina nivåer har varit bra och de var dags att se om kroppen själv kan ta upp produktionen normalt igen. Om jag får återfall, ska jag ta bort sköldkörteln. Vet att man får hög vilopuls av sköldkörteln men gör regelbundet kontroll av mina hormoner, nästa kontroll är om någon vecka igen. Vet att första året var jag på betablockare tills pulsen blev normal, då låg pulsen runt 90-100 slag/min och hade problem med hjärtklappningar.

Men då kan jag klassa de är en normalpuls och får helt enkelt sätta igång med konditionsträningen :)
1997 • Floda
#5
7 september 2020 - 15:22
Svar på inlägg #3
Gilla 
Kan inte springa någon minut, kan max kör någon sekund och jag blir skakig. Att gå i backar eller trappor får mig att bli väldigt snabbt andfådd. Jag har sämre kondition än min pappa på 70+ och jag har haft betydligt bättre än honom och han har aldrig tränat de senaste 40 åren. Jag har alltid hjälpt till med samma saker som honom. Men de känns skämmigt när han orkar gå raskare och längre än vad jag själv kan göra nu samt inte bli andfådd av att göra vardags sysslor. T.ex. när vi byte olja på bilen behövde jag sätta mig ner och vila för jag blev trött och andfådd 😅

Men ska se till att pröva lätt joggning och gå mer istället för styrka.
Mikela Lundahl
1965 • Göteborg
#6
7 september 2020 - 16:17
Gilla 
Inget att skämmas för ju! Du gör så vitt jag kan se så gott du kan!
Acke5
1959 • Göteborg
#7
8 september 2020 - 09:47
Gilla 
Här finns pulsintervall/ålder att jämföra sig med.
https://www.pteducation.se/artiklar/vad-ar-en-normal-vilopuls-rakna-ut-din-vilopuls-super-enkelt

"Takykardi är den medicinska termen för onormalt hög hjärtfrekvens. Har du en högre vilopuls än 100 brukar det räknas som en för hög vilopuls. Det kan vara förvärvat eller också medfött."
1997 • Floda
#8
9 september 2020 - 17:20
Gilla 
De visade sig att vårdcentralen tog kontakt och vill att jag ska boka en ny tid. Då de först trodde de var sköldkörteln som orsakade vilopulsen och andra problem som dykt upp. Men de har blivit konstaterat att de inte är sköldkörteln. Så kanske bör hålla mig till promenader först och lätt träning.
1994 • Linköping
#9
17 september 2020 - 21:11
Gilla 
Lilly, hur går det för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.