Löpning i stadsmiljö gentemot bana/tävling - Löpning
Löpning Träning 8 inlägg 3145 visningar

Löpning i stadsmiljö gentemot bana/tävling

1998 • Malmö
#1
5 oktober 2020 - 23:07
Gilla 
Hej! Jag är lite "ny" till löpning, har hållit på i drygt ett år men tävlingar har ju uteblivit helt så alla mina personbästa är ju på träning, alltså lite erfarenhet att tävla i löpning och ingen erfarenhet av banlöpning. Jag har lite frågor till folk som kanske har erfarenheter. Hur mycket snabbare brukar man ligga på bana än i stadsmiljö? Jag själv brukar ligga på 30-60 i höjdökning på diverse pass i stadsmiljö.

Sen en annan kul fråga som jag är nyfiken över är också hur pass mycket skillnad det är på träning och tävling. Vet att det är högst individuellt, men är det någon som har något generellt kring detta som stämmer på de flesta? Angående hur mycket tid man lyckas sänka sig bara för det är tävling liksom.

Gillar diskutera allt kring löpning så bara flika in med vad som helst!
1986 • Stockholm
#2
6 oktober 2020 - 00:29
Gilla 
Hej!

Jag tror att det Dels kan bero på hur mycket du väger (en tyngre löpare har jobbigare att ta höjdmeter) och hur bra du är på att ta kurvor på bana. Det beror ju förstås mycket på hur banan i stadsmiljö är. Är det helt utan kurvor och knappast några höjdmeter är nog den snabbare än en bana. Det enkla svaret är nog att det beror på flera faktorer.

Ang. träning vs tävling så skulle nog de flesta säga att du springer snabbare på tävling. Hur mycket är nog väldigt individuellt. För mig personligen är nog skillnaden ytterst liten. Jag brukar kunna tagga upp mig (om jag vill) ensam på träning och göra ungefär samma tid som på tävling.
Björn L
1982 • Lund
#3
6 oktober 2020 - 08:33
1 Gilla 
1) Min erfarenhet är att snabba, platta asfaltslopp utan skarpa svängar är minst lika snabba som att springa på friidrottsbanor. Åtminstone för de flesta motionärer utan spikskor. Jag har i alla fall sprungit 10-20 s snabbare på asfalt än på bana under liknande yttre förutsättningar. 25 varv på bana är tufft mentalt, och det är väldigt lätt att gå ut för hårt. Men en _gissning_ är att en hyfsat platt bana (30-60 höjdmeter) är ca 20-30 sek långsammare än en perfekt platt bana.

2) Vissa presterar bäst på träning, utan press, andra behöver tävling för att tagga till. Det är jättesvårt att säga något generellt. Men skillnaden mellan ”det här känns som ett rätt kontrollerat träningspass” och ”jag kräks i målfållan av ansträngningen” kan ibland vara så lite som en minut på milen, enligt min erfarenhet. Sen finns det ju andra faktorer också, som formtoppning, och om du har bra ryggar att hålla. En bra klunga på träning är kanske snabbare än att springa själv på tävling, till exempel.
1991 • Norrköping
#4
6 oktober 2020 - 08:46
Gilla 
1) Bana är snabbare. Noll höjdmeter, skönt underlag och i mitt tycke kul att springa på.

2) Generellt skulle jag säga att folk presterar bättre på tävling. Det är oftast lite mer press då vilket gör att gränsen för när man viker sig förflyttas. Det känns tyngre att avbryta en tävling än en träningsmaxning. Har du tur kan du även hitta ryggar att ta. Sprang nyligen 10 000 m och att ligga precis bakom någon var verkligen lättare än att springa i täten.

I mitt fall kanske det handlar om 30-60 sek skillnad i träning kontra tävling på milen. Väldigt höftat då jag aldrig testat. Men jag kan inte prestera lika bra på träning, är för vek mentalt för det.
1993 • Norrköping
#5
6 oktober 2020 - 10:39
1 Gilla 
1. Gjorde mitt första banlopp förra veckan och det är klart att det är lättare än de flesta lopp i stadsmiljö. Är ju lite enklare att lägga upp loppet, skulle säga att risken att gå in i väggen minskar eftersom du till exempel kan ha koll på varvtider och få en exakt avstämning varje 400-ing. Inspirationsmässigt är det dock inte alls lika kul och jag gillar lopp i stads/skogsmiljö betydligt mer.

2. För min del skiljer det ganska mycket, har försökt maxa milen själv ett par gånger i år pga uteblivna tävlingar men går aldrig som jag tänkt mig. På tävling går det nästan alltid bättre än förväntat. Jag är ju dessutom skeptisk till träningspers om man inte springer på bana eftersom jag inte litar på GPS:en (skulle aldrig säga att jag klarat ett mål om jag gjort det på träning om det inte är på bana). Att springa själv på bana en längre sträcka är fruktansvärt demoraliserande och jag har inte varit i närheten av min högsta kapacitet när jag försökt slå pers på bana under träning i år.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
6 oktober 2020 - 11:30
1 Gilla 
Bana är kul och snabbare än gator.

Men för mig har det inneburit en viss dos av stress, då man aldrig vet när skolans ungdomar bestämmer sig för att välla ut där, när hockeykidsen får för sig att vänta runt eller på banan inför nästa träning. Eller när friidrottsungdomarna ska jogga runt banan i olika tempo. Trots tränarnas uppmaning att hålla höger, så zic zackar de fram över banan.
Daniel
1979 • Stockholm
#7
8 oktober 2020 - 14:50 Redigerad 8 oktober 2020 - 14:52
Gilla 
Jag har aldrig varit inspirerad nog att försöka maxa 10k på träning. Jag behöver tävlingen för att kunna ladda fullt. Som andra säger så brukar det också finnas bra ryggar att ta sikte på när det börjar gå tungt.

Dock har jag funderat på att göra ett försök nu till helgen i det "virtuella hässelbyloppet", jag är bara lite orolig att det ska kännas för tungt efter 5k och då kommer jag ju att bli besviken när det inte går som jag tänkt mig.


1998 • Malmö
#8
12 oktober 2020 - 22:12
1 Gilla 
Tacksam för alla svar! Känns som ni är mycket inne på samma spår, mycket är ju faktiskt individuellt. Vet ju själv inte hur jag fungerar riktigt heller. Man får helt enkelt vänta och se på eventuella lopp och försöka hålla sin motivation på topp! Jag tar till mig det ni skrivit!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.