Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 1645 visningar

Tanke kring löparskor?

1992 • Sölvesborg
#1
22 oktober 2020 - 21:02
Gilla 
Efter diskbråcksoperation och lite knästrul så har jag under året dragit på mig ett intresse för löpning och jag gnuggar på mot halvmaran och det känns bra...
Har sprungit 12K som längst nu.
I samband med att jag började så drog jag till Intersport i jakten på de bästa löparskorna för mig.
De sa då att jag behövde pronationsstöd och jag köpte då ett par Saucony Guide 13 som funkar bra tycker jag, där får jag ju hjälp med både stabilitet och pronationen..
Nu har jag dock jobbat en del på tekniken och landar numera på framfoten, så nu tänker jag att det kanske vore läge att dra ner lite på hjälpen jag får från skon..
Här vet jag inte riktigt hur jag ska tänka.
Borde man satsa på att bygga upp en skorotation med typ temposkor osv eller borde man köpa någon neutral sko som är hysatt snälla? Har sett att t.ex Clifton 6 finns att köpa för under 1000-lappen, men skulle gärna vilja äga ett par Endorphin Speed.... ja... vill ha listan är lång men jag vill även att det ska fungera för mig:)

Hur hade ni tänkt kring detta? Vill ju gärna ta mig ur pronations/stabilitetsskor segmentet. Finns ju så mycket mer spännande skor bland de neutrala.
Har någon annan varit i samma sits kanske?

mvh Robin
1971 • Nykvarn
#2
23 oktober 2020 - 11:19 Redigerad 23 oktober 2020 - 11:20
1 Gilla 
Utan att kunna något alls om diskbråcksoperationer eller veta vad ditt knästrul inneburit så rent generellt tycker jag att springer man regelbundet/flera gånger i veckan vilket du som siktar mot halvmaran verkar göra, så är det bra med att ha åtminstone två par skor att växla mellan. Det sparar dämpningen i skorna och ger dina ben lite olika belastning, framförallt om de två modellerna har lite olika drop och dämpning.

Jag pronerar lätt på framförallt högerfoten men använder bara neutrala skor sedan tio år tillbaka utan något som helst problem, springer ca 55-60 km/vecka.

Ett logiskt och roligt alternativ om man skaffar ett extra par är att köpa skor som är lite lättare för fartpassen och kombinationen Hoka Clifton för distans/mängd/långpass och Speed för fartpass är ju populära modeller. Hur de passar på din fot kan naturligtvis bara du veta. En vanlig risk/vanlig konsekvens är att du kommer vilja springa nästan alla dina pass i de lättare skorna då det är mycket roligare och då antingen skadar sig, alternativt köper ett par "snabbskor" då de slits ut fort och sedan är "missbruket" igång och du sitter där med tiotalet skor plötsligt :)
1992 • Sölvesborg
#3
23 oktober 2020 - 11:42
Gilla 
Tack för svar!
Diskbråcksoperationen har de sagt att jag inte har några restriktioner - men ländryggsmusklerna tog rejält med stryk då de fick "ta sönder" de till viss del i operationen, men detta arbetar jag med styrkeövningar regelbundet.
Knät har jag vridit på dansbanan tidigare och jag känner att det "hugger till" ibland när jag springer i nedförsbacke, så tänker att jag siktar på skor med rikligt med dämpning. även här kör jag rehab/prehab.

Ja men det är lite så jag tänker.
Frågan är om det är lönt att åka till löplabbet(har ca 13mil till närmsta) och ha de till att se över mitt steg.
Rimligtvis precis som du säger så är det väl vad jag känner, och om jag upplever att jag saknar pronationsstödet lär jag inte märka förens X antal sprungna pass med neutrala skor antar jag?

Har du något annat bra förslag än Clifton och Speed?
Precis som du säger så känner jag att det hade varit roligare med lite snabbare skor, särskilt när man kör intervall/lite kortare pass.

Så en sko som är lite snabbare än guiden, dock med kanske lite mindre stabilitet och mindre eller ingen pronation.
1971 • Nykvarn
#4
23 oktober 2020 - 12:50
Gilla 
Jag tycker det är lönt att åka till Löplabbet eller annan välsorterad butik (tyvärr är inte de vanliga Intersport-och Stadiumbutikerna speciellt välsorterade även om det går att hitta någon enstaka "bra" modell där också), kanske inte för att se över steget. Risken är då ganska stor att de rekommenderar en pronationssko igen. Däremot för att prova ett antal modeller så du kan bedöma passform och hur skönt de sitter på din fot.

Jag har provat de flesta märken och vad man föredrar är ju individuellt och ett "problem" är att det finns så väldigt många bra, sköna skor idag. Lite lättare skor som fungerar bra som "introduktion" till lite lättare skor och som jag uppskattat är t ex Saucony Kinvara, Nike Pegasus Turbo, New Balance 1500, Asics DS Trainer, Många gillar Adidas Adizero Boston, den är på tok för smal för mig.

Just nu är jag inne i en period då Nike fungerar väldigt bra för mig och jag använder modellen Infinity React som mängdträningssko och jag måste nog säga att det är den bästa mängdskon jag provat under mina 15 år med regelbunden löpträning.
1992 • Sölvesborg
#5
23 oktober 2020 - 13:22
Gilla 
OK! Lika bra att planera in en tripp dit alltså.
Jag instämmer om att de inte är så välsorterade men om jag tittar på Löplabbets hemsida och kikar på butikssaldon för Löplabbet Malmö & Lund (de som är närmst för mig) för de skorna som känns mest intressanta för mig, så finns de flesta inte inne i min storlek US12 (kanske pga viruset), eller bara att det börjar närma sig vintersäsong kanske, men därför blir jag lite tveksam till att åka dit

Ja alla de modeller du nämner är intressanta.
Hade nog gärna sett att jag hittar en introduktionsmodell till neutral som är lite lättare. innan jag går vidare på en sko som Endorphin Speed så det inte blir för stort kliv.

Känner jag mig själv rätt så lär jag sluta upp med 10 par skor.
Jag får åka dit och se vad de säger om mitt steg och förhoppningsvis kan det börjas handlas i Neutral-segmentet snart :)

Stort tack för din hjälp.
1971 • Nykvarn
#6
23 oktober 2020 - 15:35
Gilla 
Av skorna jag nämnde så har DS Trainer och NB1500 ett litet pronationsstöd vilket kan vara bra att känna till. Sedan är många neutrala skor idag så stabila ändå att det inte behövs.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.