Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 6474 visningar

Skor till Ultralopp

1997 • Falkenberg
#1
1 november 2020 - 11:24
Gilla
Hej, har nyligen börjat intressera mig för att springa trail ultralopp. Men även fast många av dessa ultralopp utger sig för att vara på trail (vilket enligt min åsikt är en upptrampad stig i skogen) så går oftast iallafall 50% av loppen på grusvägar eller på asfalt. På grund av detta varierande underlag så är jag nu på jakt efter ett par bra ultraskor, som ska fungera både på trail och ute på vägar! (De trailskor jag har just nu har för lite dämpning och efter 7 mil märktes det rätt rejält... har Salomon sens ride 3)

Jag har en rätt så bred framfot och har testat Hoka speedgoat 4, men den var för smal. Jag kollar nu på Hoka Challenger ATR 6 eller 5. Alternativt Hoka hoka mafate 2. Någon som har någon erfarenhet av dessa? eller kan rekommendera någon annan sko för ultralopp?

Jag funderar även på om det är värt att skaffa en ultra sko med Gore Tex? Då jag helst inte vill få blöta fötter när jag ska springa i över 10 timmar! Är det någon som testat och kan rekommendera Gore Tex på ultra skor?
1984 • Sösdala
#2
1 november 2020 kl 11:47
1 Gilla
Kolla på altra Lone Peak eller olympus beroende på hur mycket dämpning du vill ha. Om du inte har något emot noll drop.
1997 • Falkenberg
#3
1 november 2020 kl 12:13
Gilla
Ja dem har jag hört mycket gott om, men är osäker på det där med noll drop... men man vet inte innan man provat!
1984 • Sösdala
#4
1 november 2020 kl 19:16
1 Gilla
Öka försiktigt och långsamt bara så går det säkert fint.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#5
1 november 2020 kl 19:58
1 Gilla
Kan också tipsa om Altra och tex lone Peak. Noll dropp funkar bra tycker jag efter kört några pass i Superior 4.5 kör mkt lugnt tempo och stig men även gått en del i dem till vardags, riktigt sköna!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
1 november 2020 kl 20:03
Gilla
Jag brukar spinga mina längre trailrundor i Hoka Stinson ATR 6. Kanske något tunga, men otroligt sköna. Bättre än alla Hoka jag kört hittills, vilket är typ alla. :-)
#7
1 november 2020 kl 23:11
Gilla
Hoka har ju wide-modeller, iaf på vissa av deras skor. Goretex skulle jag inte rekommdera till en Ultra, blir mycket varmare i en Goretex sko eftersom den andas sämre. Kör hellre med merinoullstrumpa så håller du värmen fast du skulle bli blöt.
1974 • Stockholm
#8
2 november 2020 kl 02:30
Gilla
Tyckte du Speedgoat var för smal så borde du tycka att Mafate är det också. Jag har iaf inte reflekterat över någon nämnvärd skillnad i plats för foten.
1971 • Åhus
#9
2 november 2020 kl 07:35
1 Gilla
Tror du skulle gilla Altra olympus och jag rekommenderar att du går upp en halv strl då många Altra känns lite korta.
1997 • Falkenberg
#10
2 november 2020 kl 09:38 Redigerad 2 november 2020 kl 09:53
Gilla
Tack för alla tips! Jag beställde hem ett par Hoka mafate 2 igår och får se hur dessa passar, kan som sagt hända att de är lika smala som speedgoat.

Annars får jag testa speedgoat Wide, men har hört att den är bred över hela foten, inte enbart vid tåboxen. Så tror tyvärr att den kanske blir för stor...

Funkar inte detta så ska jag nog beställa hem ett par Altra! Antingen Olympus 4 eller Timp 2 :)

Har kollat på Hoka Stinson ATR 6 men den känns lite som en trail variant av Bondi och det känns som att den är på gränsen till för klumpig... Men annars är ju det ett alternativ med!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
2 november 2020 kl 11:10 Redigerad 2 november 2020 kl 11:20
5 Gilla
Det blir säkert jättebra.

Här är mina reflektioner över några olika trailskor:

* Saucony Peregrine 9 - otroligt skön sko, bra mönster. Men... för stum i hälen för mig. (retur)
* Saucony Xodus 10 - litet samma som Peregrine 9. Dock sämre mönster på nya modellen. Samt litet stum och trist. (retur)
* Saucony Guide 13 TR - Skönare dämpning än ovanstående, men väsentligt högre drop än utlovade 8 mm. Kändes som 12 mm dropp. (retur)

* Hoka Speedgoat 3 - skön dämpning, men fruktansvärd avsmalnad tåbox. Kämpade med dem i något år (klädinsamling)
* Hoka Speedgoat 4 - bra mönstring, skönt steg, bredare fram än 3:an. Dock uselt hälgrepp och en smärtsam tunga som skar in och aldrig blev bättre. (klädinsamling)
* Hoka Evo Mafate 2 - Skön sko, möjligen något smal. Stummare dämpning än vanligt för Hoka. Monumentalt mönster. Inte jättesköna att springa vanlig trail med. Kräver nog fjällöpning eller liknande för att komma till sin rätt. (har kvar dem)
* Hoka Evo Speedgoat - skön sko som sitter bra på foten. Tyvärr ganska uselt grepp i sulan. Dessutom gränsfall till för svampiga. Men i stort en bra ultrasko. (har kvar dem)
* Hoka Napali ATR - bästa trailskon jag har tror jag. Sprang UV90 i dem. Bra grepp, sitter perfekt på foten, lätta, perfekt dämpning (har 2 par)
* Hoka Challenger 5 ATR - har kämpat med dem, men det är något knas. Litet dåligt grepp, konstigt material i mellansulan, dåligt rull (har kvar dem)
* Hoka Stinson 6 ATR - som nämnts ovan väldigt sköna för långdistans. Bra grepp, bra rull i skon, foten sjunker ned i den plusha mellansulan. Förvånadsvärt lätta att springa långt med trots vikten. Bästa i utförsbackar. (har kvar dem)

* Brooks Caldera 4 - en dark horse som är riktigt bra. Skön dämpning, sitter bra, bra form på sulan=bra rull. Tyvärr något lös i hälen, samt samma litet sämre grepp som Evo Speedgoat. (har kvar dem)

* Salming Trail 6 - i stort ett par ok skor, bra grepp, sitter väldigt skönt på foten, skön mellansula. Men för låg stack height för de längre distanserna. (har kvar dem)

Om jag fick välja en tävlingssko och en motionssko för trail skulle det bli Napali ATR för tävling och Stinson 6 ATR för all träning.

Jag vet, jag är sko-skadad. :-)
Per Kvist
1963 • Trelleborg
#12
2 november 2020 kl 12:43 Redigerad 2 november 2020 kl 12:44
Gilla
En sko som inte är medtagen i ovanstående utredning är "Nike Terra Kiger".
Kanske ett spännande alternativ? Bred tå-box. Jag har själv version 4. Sprang 3 delsträckor med dem längs "Södra Kungsleden" i fjol.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
2 november 2020 kl 13:13 Redigerad 2 november 2020 kl 13:34
Gilla
Är Terra Kiger sköna? De ser snärtiga ut.

Jag glömde även Nike Pegasus Turbo ver 1 som jag sprungit Lidingöloppet med framgång med. Är kanske inte en renodlad trailsko, men duger gott för grusvägarna på LL. Klart snabbare än alla trailskor också.
1997 • Falkenberg
#14
2 november 2020 kl 15:50
Gilla
Oj grym sammanställning! Är med rätt sko-skadad haha!

Jag har nog inte en jättebred fot, jag springer i vanliga Hoka asfaltsskor som Clifton 6 och Rincon 2 utan problem. Så hoppas på att Hoka Mafate 2 ska funka! Anledningen till att Speedgoat 4 inte funkade va nog pågrund av att den inte stretchade i materialet alls, den var väldigt styv! Samt att den var pilformad vid tårna, vilket jag inte alls förstår designen kring, inga fötter är väl formade så?

Kan lägga till ett par skor du borde testa med som jag använder till leriga höstdagar - Salomon Speedcross 5. Riktigt grym sko som tyvärr kan vara lite ostabil vid höga hastigheter i teknisk terräng.


Joakim N
1983 • Ängelholm
#15
3 november 2020 kl 08:48
Gilla
Har börjat springa en del i Hoka Torrent då jag tycker den har en bra avvägning mellan dämpning och markkänsla/grepp, det hade varit fint med lite bättre grepp och Vibram sula likt Speedgoat, men man kan ju inte få allt :)

Sprang tidigare mycket i Inov8''s skor och gör det fortfarande ibland, Trailtalon 250/235 (sköna, men rätt "tunna" och funkar inte när det är riktigt lerigt) och 260 X-Talon Ultra (Fungerar grymt bra i lera men ger mig blåsor efter 3-4 timmar)
Stockholm
#16
3 november 2020 kl 10:15
2 Gilla
I rygg på föregående ska nämnas att Torrent är min absoluta favoritsko bland Hokas utbud. Den är väldämpad men fortfarande med lite av den mjuka Hoka-känslan som jag personligen gillar. Även passformen är lite mer normal än t.ex. Speedgoat som är smalare.

Greppet har inte svikit mig där andra skor inte går samma öde till mötes. Blöt klipphäll med ingrodd lav är liksom inte möjligt att kliva säkert på.

Jag har tre par, och har sprungit både kort och lång ultra i dem.
Per Kvist
1963 • Trelleborg
#17
3 november 2020 kl 13:08
Gilla
Mest sprungit med Saucony Peregrin. I jämförelse med dessa tycker jag Terra Kiger är betydligt bekvämare. De känns dessutom smidigare trots att vikten är något högre. Inte så bra grepp som Peregrine men de fungerar ändå väl över blöta stenstigar.
(Inov8 X-talon 190 bjuder på en helt annan känsla men nu pratade vi om allroundskor på längre distanser.)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#18
4 november 2020 kl 10:46
Gilla
Jag glömde en sko jag också har; Nike Pegasus 36 Trail. En riktigt skön sko för mellandistans. Har luftkuddar i både fram och bakfot. Skulle tro den är ganska lik Terra Kiger, kanske något mer dämpad.

Men... jag skulle nog dra mig för att springa Ultra i dem. Även om jag vet att folk sprungit UV90 i dem.

Jag tycker de är litet för "responsiva" som alla youtubare kallar litet mindre dämpade skor.

Det är dock två saker jag vill nämna om maxdämpade skor:
1. De är litet trögare att springa i. Dvs det går åt litet mer energi, ungefär som opumpade däck.
2. I svår terräng är det lätt att vricka fötterna. Så länge det är grusväg, platt skogsväg eller liknande fungerar det ju perfekt. Men i mera technical bör man ha lägre skor med mer aggresiva luggs.
Stockholm
#19
4 november 2020 kl 14:57
Gilla
Beror också var man drar gränsen. Många långa lopp går över väldigt blandad terräng.

Jag har oftare vrickat fötterna i mindre dämpade skor, typ Inov-8. Men däremot har jag trampat snett fler gånger i väldämpade skor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.