Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2213 visningar

Diffusa känningar under ultralopp

1991 • Norrköping
#1
5 oktober 2020 - 10:46
Gilla 
Hej! Jag har märkt av ett par grejer som händer med kroppen när jag springer ultradistanser. I helgen distans-persade jag när jag sprang 83 km. Efter en bra bit in i loppet så var jag tvungen att vinkla handled och under-/överarm i ett visst läge då det var superömt om jag inte gjorde det. Detta gissar jag bara har att göra med att jag har haft armen i ett statiskt läge så pass länge att det får konsekvenser. Känns rimligt.

Det som dock är obehagligt är trycket som uppstår där klockan sitter. Det blir världens tryck där, jag har beskrivit det som en blodpropp även om jag vet inte hur en sådan känns. Det trycket är superobehagligt. I mitt fall verkar det uppstå efter ca fem-sex timmars aktivitet. I lördags bytte jag handled för klockan bara för att få samma tryck där. Det är så pass obehagligt att jag till slut försökte hålla klockan i handen istället när jag sprang. Efter loppet försvinner trycket ganska så snabbt.

Någon som har en förklaring till vad det är som händer? Jag spänner inte åt klockan jättehårt utan "normalt".
Leo
1986 • KARLSTAD
#2
5 oktober 2020 - 12:27 Redigerad 5 oktober 2020 - 12:27
Gilla 
Inte svar på din fråga, men har du provat att ha klockan aningen löst istället för åtsittande mot huden? Går ju bra så länge man klarar sig utan optiska pulssensorn.
1984 • Stockholm
#3
5 oktober 2020 - 12:50
Gilla 
Kan det vara svullnad som orsakar det? Isåfall skulle det kunna vara saltbalansen som inte är bra. Jag tror att både saltbrist och för mycket salt kan orsaka svullnad så vågar inte säga vilket. Men om du antingen druckit t.ex. mycket rent vatten eller om du tagit mkt salttabletter så kanske det skulle kunna vara något att kolla. Är det superobehagligt och återkommande kanske det är bra att kolla med en läkare.
Andreas
1984 • Kävlinge
#4
5 oktober 2020 - 12:51
1 Gilla 
Springer du med väska / vätskeväst? Spänningar i rygg, axlar, nacke som uttrycker sig i handleden? Händerna är längst ut från hjärtat så orsak som eg är längre upp i kedjan kan utrycka sig längre ner på samma sätt som fotproblem kan sitta i höfterna/ryggen.

Inte orimligt med känningar i kroppen efter 8 mil annars. Tvärtom.
1991 • Norrköping
#5
5 oktober 2020 - 13:13
Gilla 
Intressanta svar. Jag har haft den så löst sittande som jag kan ha den utan att den guppar runt. Kan givetvis testa att ha den ännu lösare. Men jag tycker inte riktigt att det förklarar allt då jag får samma känsla efter bara ca en kvart när jag byter arm. I min värld vore det logiska att den armen får samma symptom först efter lika många timmar som "den ursprungliga" klock-armen.

Svullnad? Kanske. Jag drack inte så mycket rent vatten(0,5 l). Det jag drack var 0,5 l saltlösning samt flera liter ganska utspädd sportdryck som serverades vid vätskestationerna. Jag har fått samma tryck förut när jag har sprungit långt. Då har jag haft 0,5 l saltlösning och 0,5 l vatten under passet.

Jag springer med vätskeväst. Kan inte svara på din fråga men något är det ju så varför inte.
1991 • Norrköping
#6
5 oktober 2020 - 14:43
Gilla 
Det verkar vara ordentligt svår-googlat. Inte minst när jag inte vet exakt vad jag ska söka på, alla sökningar hittills ger endast resultat på GPS-klockor och dess funktioner. Testat "tryck" och "pressure" i kombination med löpning etc.
Annika
1979 • Sverige
#7
5 oktober 2020 - 17:34
Gilla 
Om du googlar på "arm pain when running" kommer det upp en del, kanske nåt av det kan passa in på dig? Jag har aldrig sprungit ultra men har haft en del problem med att jag får ont i axlarna vid långpass vilket jag har kommit fram till att det beror på att jag lätt fastnar i ett läge där jag håller överarmarna rätt stilla och mest pendlar från armbågen, allra helst om jag bär nåt på ryggen.

Upplever du att fingrarna svullnar något?
1991 • Norrköping
#8
8 oktober 2020 - 11:41
Gilla 
Mitt enda bestående men från lördagen är en öm hälsena(vänstra). Medförde att jag haltade i söndag och måndags. Fr.o.m. i tisdags kunde jag gå normalt. Nu besvärar det mig nästan ingenting alls bortsett från att det fortfarande är lite ömt.

Bör denna ömhet vara 100 % borta innan jag börjar löpa igen?
1991 • Norrköping
#9
16 mars 2021 - 08:58
Gilla 
Kan ju stänga denna tråd då jag sedan ett tag tillbaka har löst problemet. När jag sprang loppet tyckte jag att jag hade klockan löst men jag har sedan dess gjort ett par längre grejer(bl.a. 70 och 100 km) där jag har haft klockan ännu lösare fastspänd och då helt sluppit det där läskiga trycket. Jag har även varit nitisk med att skaka av armar och axlar och då även sluppit övriga bekymmer som jag beklagar mig över i tråden.
1965 • Kungsholmen
#10
16 mars 2021 - 09:52
Gilla 
Googlade lite och fann min egen tråd :-D https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=48204
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.