Löpning Kläder, Skor & Prylar 29 inlägg 2152 visningar

Vilken modell ersätter Garmin 920xt?

Elisabet Bengtsson
1961 • Tungelsta
#1
6 januari 2021 - 16:41
Gilla 
Behöver en ny Garmin forerunner. Hade bestämt mig för 920 xt men är tydligen för sent ute. Vilken modell ersätter den? Min nuvarande har fyrkantigt fönster, tycker det verkar bäst eftersom fönstret delas upp i 4 delar. Runt fönster känns inte så optimerat.
< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
7 januari 2021 - 09:37
2 Gilla 
Det finns inte längre någon Garmin-modell med fyrkantig skärm, triathlon-/multisportklockor är t ex 935 eller nyare/dyrare 945. Allra nyaste Forerunner 745 (som ersätter den äldre 735x) är också en kandidat.

Det har kommit väldigt mycket nya funktioner och modeller sedan 920xt.
Jan
1965 • Vintergatan
#3
7 januari 2021 - 09:44
1 Gilla 
Har aldrig tittat åt fyrkantiga efter min eländiga TomTom men Garmin Venu finns även med fyrkantig skärm: https://www.dcrainmaker.com/2020/09/garmin-venu-sq-in-depth-review.html
1994 • Skåne
#4
13 januari 2021 - 21:13
Gilla 
Även jag funderar köpa en ny klocka. Tänkte ev 245 eller 745. Då det endast är avsedd för löpning så kanske 245 räcka?

Har läst att klockorna inte ger exakt puls vilket är ju tråkigt. Innebär det att jag även får köpa ett pulsband? Har sneglat på hrm pro men är det verkligen nödvändigt? Kostar ändå nästan 1500kr. Finns även hrm run men den är ju rätt så gammal (lansering 2015).

Vad tror ni experter om detta?
1973 • Stockholm
#5
14 januari 2021 - 00:01
Svar på inlägg #4
Gilla 
Jämfört med 245, så kan 745 ta fram mjölksyratröskel (kräver pulsband). Det kan vara användbart för att ställa pulszoner t.ex.

Har för mig det inte finns så mycket extra intressanta funktioner i hrm PRO jämfört med vanliga hrm. Bluetooth (som drar mer batteri, men bra om man ska ansluta till en telefon). Till klockan så är det bättre att köra ANT+ ändå.

Polar H10 är en annan populär modell av pulsband.

Jag hade hellre lagt extra pengar på en klocka än ett pulsband.
1994 • Skåne
#6
14 januari 2021 - 06:58
Svar på inlägg #5
Gilla 
Tack för snabb återkoppling!

Har för mig att man kan ställa in pulszoner i 245. Verkar vara rätt så stor prisskillnader mellan 745 och 245. Då det endast är avsedd för löpning så bör den sistnämnda uppfylla sitt syfte kan jag tycka eller vad tror du?

Alltså i ditt tycke anser du att hellre mer pengar på en klockan än att lägga på ett band? Löser nog inte ”problemet” då jag inte får någon exakt pulsmätning via klockan. Dessutom såg jag i dagsläget ligger Polar H10 och Hrm pro i samma prisklass då Pro är nedsänkt.

Hmm lite kluven på hur jag ska gå tillväga... Typiskt i-landsproblem.
1993 • Tullinge
#7
14 januari 2021 - 08:16
Svar på inlägg #6
1 Gilla 
Av egen erfarenhet skulle jag aldrig rekommendera klockans egna optiska pulsmätning på handleden till pulsbaserade pass. Då är det pulsband som gäller för att fånga upp snabba ändringar i puls.

Jag har ett HRM-Tri nu (i princip samma som HRM-Run men ska funka att simma i också) som funkar utmärkt, annars finns ju också Garmins tidigare generation, HRM-Dual, brukar gå att hitta för ~600 spänn.

Det man får extra med HRM-Run/Tri/Pro är ju lite löpdynamik-data, men helt ärligt så är det bara lite rolig data att kolla på, tror inte att många analyserar hur många millisekunder man har i mark-kontakt och justerar sin löpteknik därefter.

Den stora skillnaden sen mot Pro som är deras senaste är väl som någon innan sa att den även har blåtand, så det kan vara intressant om du använder bandet till exempelvis träning till andra prylar som inomhustrainers för cykel. Sedan har Pro en funktion som är lite nice to have, och det är möjlighet att se batteristatus i Connect-appen, där dyker den upp som en enhet likt en klocka (förmodligen pga just inbyggd blåtand).
1993 • Tullinge
#8
14 januari 2021 - 08:18
Svar på inlägg #6
1 Gilla 
Och för att tillägga till Elisabets ursprungliga fråga så tror jag att dagens runda klockor iom bättre skärmar inte har något problem att visa fyra fält med data.

De allra nyaste klockorna, dock värstingmodellerna, Fenix 6 och Forerunner 945 har till och med möjlighet att visa 6 fält med data under pass om jag inte missminner mig.
Jan
1965 • Vintergatan
#9
14 januari 2021 - 08:26
Gilla 
Bild uppladdad av Jan
Eller åtta fält på Fenix 6X.

Adde #6; det gäller att tänka efter när man köper en klocka, så man får det man vill ha och det är inte busenkelt bland alla funktioner, varav många bara är roliga, inte fungerar tillräckligt bra, eller bara är helt onödiga. Allt efter eget tycke och smak givetvis. ;)

Funktionen som Jesper nämner ovan basuneras inte ut av Garmin eller någon som säljer klockor, men är en av de största anledningarna till att jag valde bort 245 (valde 645 som jag hittade utomlands till samma prislapp dryga året sedan). Hade redan ett Polar OH1 som fungerat över förväntan, kan även spela in tid och puls utan klocka.

Här ser du de enheter som har stöd för mjölksyratröskel: https://support.garmin.com/en-US/?faq=8buMedvX4x6ML5yb9rL5bA
Poängen är att funktionen identifierar något som faktiskt händer i kroppen, ökad pulsvariabilitet som motsvarar pulsen vid mjölksyratröskeln och ställer in maxpuls och zoner efter det.

Bifogar en bild på mina zoner. Till vänster efter standard tiopercentiler, till höger efter tröskel och det är de som stämmer väldigt bra med min egen känsla (förmodligen den viktigaste sensorn för alla människor?).
Ponera sedan att mätning via handled inte fungerar tillfredsställande. Hur ska de dyra licenser och algoritmer man egentligen betalar för, kunna producera någonting som stämmer mot verkligheten eller ge ett korrekt underlag för att exempelvis köra Garmins träningsprogram efter pulszoner?

Garmins klockor är skitkul och jag sitter fast i det träsket (kan även styra hemmet med dem, via CIQ och Home Assistant), men ska jag välja mellan att vara utan klocka eller OH1 när jag tränar, så väljer jag bort klockan. Mina handleder fungerar inte för pulsmätning, vilket innebär att inga siffror i Connect stämmer. Distansen på mina rundor kan jag utan klocka men pulsen vill jag gärna kunna kolla i efterhand. Det var ju därför jag köpte min allra första klocka. :)

745 ramlade förresten ner i pris igår: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?post=559557 men både 935 och 645 går att hitta till hyfsade priser nu.
1976 • Motala
#10
14 januari 2021 - 08:27
1 Gilla 
Jag kör med wahoo ticker för pulsen, gör sitt jobb helt ok vad jag kan bedöma.

Review och jämförelse med de andra band som nämnts ovan finns här https://www.dcrainmaker.com/2020/05/wahoos-new-2020-tickr-tickr-x-in-depth-review.html
1994 • Skåne
#11
14 januari 2021 - 09:00
Svar på inlägg #7
Gilla 
Du har helt rätt, nog inte många som ändrar sitt sätt att löpa genom löpdynamiken. Dock trevligt att ha den möjligheten att kunna se hur man ligger till osv.

Har nyligen börjat springa lite halv-smått och kombinerar den träningen med crossfit. Blir löpning en gång i veckan till att börja med. Distanslöpning för att vara mer exakt. Allt från 7-20km. När jag använde en pulsklocka så tyckte jag klockan visade alldeles för höga värden på pulsen vilket jag inte gillade. Givetvis var inte maxpulsen inmatad men kändes konstigt. Inte alls reflekterad till verkligheten. Därav är man sugen på ett band som kan kombineras lite med klockan som enbart kommer att användas under löpningen och crossfiten. Alltså inte på jobb och när man sover osv.

Sen är det inte jättestor prisskillnader mellan en Dual och pro/run osv men givetvis stor skillnad i procent. Beror på hur man ser det väldigt subjektivt. Jag vill verkligen pulsbandet ska uppfylla sitt syfte. Betalar hellre några kronor och öre mer för att bli nöjd och inte ha ok känsla. Blir typ som en långsiktig investering och dessa bör nog hålla hur länge som helst kan man tycka. Känns som jag försöker övertala dig att du övertala mig att köpa en pro, hehe.

Ps: egentligen är önskemålet att enbart hålla på med löpning men det får bli crossfit till att börja med i ca något år så man kan bygg upp en grund med muskler och bränna fett. Har högt BMI men vi är på rätt spår.
1971 • Nykvarn
#12
14 januari 2021 - 09:13
1 Gilla 
Jag bytte till en modell med optisk mätning i somras, Forerunner 645 och efter att ha läst mycket om hur otillförlitligt det är så blev jag positivt överraskad av hur väl det ändå fungerar - men bara på lugna distanspass i jämn fart i de lägre pulszonerna. Vid intervallträning reagerar inte den optiska mätningen på snabbare förändring i puls mellan vila och intensivare arbete och överlag tycker jag pulsregistrering i de övre zonerna fungerar sämre med optisk mätning.

Då flera Garminband slutat fungera och det är lätt att ha sönder de mjuka skruvarna vid batteribyte använder jag också numera ett Polar H10-band istället och är väldigt nöjd, det mäter puls med extremt bra precision utan felregistreringar. Enklare att byta batteri också när det blir dags, jämfört med Garmin.
1994 • Skåne
#13
14 januari 2021 - 09:36
Svar på inlägg #9
Gilla 
Tyckte det är jättejobbigt och verkligen i-landsproblem med att välja klocka. Man har några krav men visst vill man ha lite trevliga finesser utöver det. Kollade innan på 735xt men det släppte jag direkt, lite äldre klockan samt ingen musik som är ett krav. Nackdelen med 645 är den keramiska ringen, som är så lätt att göra otrevlig syn. Dock så har den barometrisk höjdmötre samt aerob mätning som du nämner jämfört med 245. Kanske viktiga funktioner att ha långsiktigt nu när det handlar om knappt någon tusenlapp. Speciellt aeroben/mjölksyratröskel är nog en jätteviktig funktion kanske.

Som du säger konstigt att träna i zoner när zonerna inte stämmer. Säger sig själv därav är ett pulsband ett krav. Men hur ställer du in två olika pulsnivåer som bilden visar? Någon specifik modell eller?
1994 • Skåne
#14
14 januari 2021 - 09:43
Svar på inlägg #12
Gilla 
Synd att de inte är mer noggrannare med pulsen och andra sidan är det som du sig en optisk mätning.
645 har jag uteslutet helt och hålet men på vilket sätt har dina garminband slutat fungera och vad har varit orsakerna? Är det även på dem senaste modellerna?

Man vill helst ja samma fabrikat på klockan och bandet.
1973 • Stockholm
#15
14 januari 2021 - 09:58
Svar på inlägg #6
Gilla 
Tänkte mer på eventuell prisskillnad mellan pulsband angående att lägga pengar på alltså då extrafunktioner där inte är så användbara ändå (bluetooth, spara data på - och skicka över efter aktivitet, löpdynamik). Men möjligt att skillnaden i pris där inte täcker skillnaden mellan 245 och 745.

För mig är pulszonerna betydligt mer rimliga när de är ställda efter mjölksyratröskel, som man behöver 745 (ej 245) och ett pulsband för. Dock går det att ställa manuellt ja ( om man vet vad de ska vara alltså).
1971 • Nykvarn
#16
14 januari 2021 - 10:06
Gilla 
Du menar att det är en nackdel med den keramiska ringen att det är lätt att repa den eller har du uteslutit 645 av andra anledningar? Att det skulle vara lätt att repa boetten är inget jag märkt av, det borde ju i så fall också gälla de mycket dyrare Fenix-modellerna. Många verkar ju vilja ha Safir-glas till sina Fenix-modeller, jag har aldrig repat en Garmin-skärm trots 10+ år användning av Garminklockor, använder jag min 645 också till vardags men såklart tar jag av mig klockan om jag ska in med armen där klockan sitter i trånga utrymmen med vassa kanter.

PulbBanden (framförallt modellen med röd ring runt sensorn, tror den heter Hrum run), har ofta bara slutat fungera utan anledning efter en tid. Tror jag förbrukar tre-fyra band, visserligen har Garmin varit generösa och låtit det gå på garantin men det finns ju en gräns för deras generositet. Sedan är lösningen med de fyra otroligt små och ganska mjuka skruvarna suboptimal. Hur försiktig jag än är med en liten skruvmejsel av rätt storlek vid batteribyte har det hänt att någon av skruvarna blivit gängpaj, ibland har gängfästet följt med upp ur plasten, ibland har helt enkelt spåren i skruvskallen gått sönder, samtliga med resultat att luckan över batteriet blivit otätt och då blir det kortslutning direkt. Polars lösning med ett "snäpplock" är mycket bättre och även Garmins äldre lösning och Wahoos med en bred skåra som gick att skruva upp med ett mynt.

Jag får kadens i klockan även utan Garmins löpdynamikband. Har sprungit i så många år, inkl flera år med Garmins löpdynamik, den är en rolig gimmick men leder inte till förbättrad löpteknik eller till förändringar av tekniken. En annan aspekt om man nu är intresserad av puls är att det är skönare med pulsband och ha klockan utanför löparjackan istället för att exponera handleden för kylan för optisk mätning.
Jan
1965 • Vintergatan
#17
14 januari 2021 - 10:27
Svar på inlägg #13
Gilla 
Adde, ja det är skitjobbigt, samtidigt tråkigt att pytsa ut flera tusen för att upptäcka att klockan man köpt saknar något. Som grädde på moset så angav Garmin initialt, att 245 hade funktion för mjölksyratröskel... :)

Men om man då har en klocka med den funktionen (första länken i #9 så ser du vilka klockor) så kan man välja:
% av pulsreserv, % av max eller % av mjölksyratröskel.
Man anger då den sistnämnda för löpning i Connect.

Min 645 plockar inte ens upp min vilopuls korrekt. Har provat två 645, fick min första utbytt av Garmin (inte pga pulsmätningen utan för korroderade kontakter). Även lugna pass skiljer alldeles för mycket för att vara acceptabelt, här en jämförelse jag gjorde tidigare och hade då OH1 kopplat till 645 (som normalt är i paritet med 735 & VA4 på passen): https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?post=552045

OH1 är ett optiskt pulsband som bärs på överarmen. Hur bra eller dåligt handledsmätning fungerar kan bero på en mängd orsaker: https://support.garmin.com/en-US/?faq=xQwjQjzUew4BF1GYcusE59
men framförallt individens handleder om du frågar mig. Har även provat OH1 på dem, det blev inte bra det heller. Sen är grabbens handleder likadana, men det är en annan historia. :)

Rent allmänt så börjar 645 bli till åren men har samma hårdvaruplattform som övriga med samma slutsiffra och saknar en del nytt, men den är helt stabil efter den senaste uppdateringen, även wifi funkar klockrent utan lagg och det använder jag var dag, ratar mobilen och stänger helst av blåtand helt.
1968 • Alvesta
#18
14 januari 2021 - 12:31
Gilla 
Har en 920xt sedan 3,5 år och är väldigt nöjd med klockan, men pulsbandet HRM-run har inte varit bra. 4 band har jag använt genom åren, som Staffan skrev så har Garmin varit generösa med nya band så länge garantin gällde (3 år). Sedan köpte jag det enklaste Garmin-bandet, då missar man löpdynamiken, men får ändå pulsen som är det viktigaste.
1982 • Trondheim
#19
14 januari 2021 - 12:40 Redigerad 14 januari 2021 - 12:40
Gilla 
745 och 945 har barometisk höjdmålare, det har inte 245.
945 har golffunktioner om det är viktigt, det har inte de andra.

945 är bäst, sen är det bara upp till köparen vad hen vill betala.

Har själv haft 910xt, 920xt och nu 945 och har varit/är väldigt nöjd med dem. Blir antagligen en 955 eller 955 LTE när den kommer.

Här är en jämförelse mellan de tre modellerna: https://buy.garmin.com/nb-NO/NO/catalog/product/compareResult.ep?compareProduct=713363&compareProduct=621922&compareProduct=628939
1994 • Skåne
#20
14 januari 2021 - 12:54
2 Gilla 
Vad bra input ni kommer med, engagemanget här är helt fantastiskt, känner sig verkligen välkommen.

Jag är helt övertygad om att det inte kommer bli en 645 pga keramiska ringens känslighet samt att den är lite äldre. Funderar skarpt på 245 eller 745 om ingen annan har en motivering till något annat. Inte jättestor prisskillnad mellan dem. Dock är jag fortfarande osäker om jag har förstått er rätt att mjölksyratröskel kan inte mätas eller användas av utan att man har ett pulsband, som tex pro på 245an.

Är verkligen riktig sugen på pulsbandet Hrm Pro eller något liknande dock Garmin ska det vara. Får bli ett band man har runt bröstet och ingen optisk mätning.

Kluven men det ska nog lösa sig!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.