Hjälp/tips kring löpning - Puls, mål etc - Löpning
Löpning Träning 6 inlägg 1844 visningar

Hjälp/tips kring löpning - Puls, mål etc

1994 • Skåne
#1
17 januari 2021 - 12:44
Gilla 
Bild uppladdad av Adde335

Hej allihopa,
Vill börja med tacka för ert engagemang och ert genuina intresse för detta forum. Ni är helt underbara och sjukt bra intresse och väldigt hjälpsamma på alla sätt. Har läst en hel del på senare tid och tänkte att det var lika bra att bli medlem och bidra kanske med något vettigt.

Lite kort om mig innan vi går vidare.
En ung filur, 26 år gammal. Aldrig förespråkat hälsa och träning, däremot onyttig mat och så lite rörlighet så möjligt. Kom i insikt att dettta inte var hållbart. Kilon gick upp och magen växte. Visste egentligen inte hur dålig kroppen mådde förrän man gick upp i trappor och rörde sig lite.
Har motionssimmat några enstaka gånger men det höll aldrig, blev för tråkigt. Körde lite löpning för ca fem år sen men blev ingen riktigt kontinuitet i det.

Augusti 2020 efter semester valde jag att sätta ner foten. Skrev in mig på ett crossfit pass och det var det det bästa jag gjort någonsin. Var tvungen att ta druvsocker innan och efter passet, svimfärdig efter passet osv. Nu är det i alla fall bra. Dröjde en stund innan man kom in i det, pannbenet hjälpte till och vi tog oss förbi det svåraste.

Började med löpningen igen slutet på oktober 2020. Det var helt fantastiskt. Älskar det och vill bara utvecklas mer och mer. Vill egentligen sluta träna crossfit och enbart koncentrerar mig på löpningen. Kommer nog inte bli det för att jag behöver crossfit för att bränna fett och bygga muskler. Är fortfarande överviktig och har ett BMI på strax över 28. Och det är inte muskler. Tänkte dra ner på crossfiten till två dagar i veckan och öka löpningen med en dag alltså två dagar i veckan. Tränar bara fyra dagar i veckan då jag anser kroppen behöver återhämtning. Crossfit måndag och torsdag. Löpning tisdag och lördag. Vila resterade.
Synd att jag köpte ett årskort på crossfiten för 2021 men det kan nog vara bra att fortsätta året ut med bygga muskler, träna anaerob-träning samt bränna fett innan jag går över till löpning helt och hållet.

Köpte en Garmin FR245M och älskar klockan. Hade en konversation under veckan med en annan forummedlem om vilken klocka som bör köpas osv. Valde att behålla min 245 och komplettera med ett pulsbans, Hrm PRO. Kanske inte den bästa klockan men övervägde att det var en bra början. Blir säkert en bättre och nyare i framtiden.


Förra lördag blev det ett löppass på 15km. Har innan bara sprungit 10km men alltid vetat att jag klarar mer men inte ”vågat” testa. Passet gick fint, klockan gjorde sitt och uppfyllde sitt syfte. Dock tyckte jag pulsen inte motsvarade den verkliga anträningenen. Alltså visade högre puls än vad jag kände. Kan vara den optiska mätningen eller fel på zonerna. Har inte ställt in dem då jag kan inte kan mitt maxpuls.
Köpte ett pulsband under veckan och testade det igår. Pulsen stämmer men tror inte zonerna stämmer. Låg länge på zon 5 vilket inte kan stämma med beskrivningen (Max 90-100%). Sen är det kanske inte helt omöjligt, är rätt så nybörjare men man känner sig själv bäst, och därför kan jag tycka att jag bör landa på 70-80% istället, zon 3. Dock under en period ökade jag tempot närmare 5:00 och då var det lite mer ansträngt men inte 38% av tiden som bilder visar. Vad kan jag göra åt detta?

Vad har ni för tips för en nybörjare som mig? Vad tänka på? Är sugen på milen på sin 40 men det får vänta ett tag, blir först sub50 vilket jag inte är långt ifrån. Har inte testat på riktigt att se vad jag klarar milen på men gjorde det häromveckan på ca 55 och då hade jag kunnat ge mer.

Första bilden utan band, 70% av tiden zon 5.
Andra bilden 38% av tiden zon 5.
Sen har vi inställningen för zonerna som jag inte har justerat.
1994 • Skåne
#2
17 januari 2021 - 12:45
Gilla 
Bild uppladdad av Adde335
1994 • Skåne
#3
17 januari 2021 - 12:48
Gilla 
Bild uppladdad av Adde335
Vet inte riktigt varför man inte kan lägga in fler bilder samtidigt, kanske inte funkar...
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
17 januari 2021 - 13:11 Redigerad 17 januari 2021 - 13:15
Gilla 
Du har antagligen en högre maxpuls.
Skippa att räkna på den med formler, gör ett eget maxpulstest, (googla lite så får du en del förslag på hur man kan bedöma det ganska bra med ett tufft intervallpass typ)
Jag har sprungit i 10-15 år men först i år börjat intressera mig (igen) för pulsträning, för jag behövde lite nytändning.
Zonerna måste man få till så dom passar sig själv och är inget man kan bara räkna fram och sen är dom klockrena (oftast)
Så läs på spring fler pass och skapa dig en uppfattning om hur hög puls du har, vart din tröskelzon är osv osv.
Du kommer nog få bättre svar av dom ännu duktigare personerna här.
Men så har jag börjat i alla fall.
Men som sagt, inledningsvis, din maxpuls är antagligen högre än beräknat.
Kolla vart du hamnar på ett ”maxpulstest” och lägg på lite till typ så är du nog närmare sanningen.
1994 • Skåne
#5
17 januari 2021 - 14:59
Svar på inlägg #4
Gilla 
Jag tror också att maxpulsen är högre än den beräknade formeln. Tycker det vore intressant att veta maxpulsen och därefter kunna följa min utcheckning. Förmodar att det krävs mer träning/löpning innan jag kan börja träna i zoner.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
17 januari 2021 - 16:42
Gilla 
Du behöver nog inte vänta med pulsträning, men träna mer så du lär dig mer om zonerna och hur just du funkar.
Samt se till att få bättre koll på maxpuls.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.