Löpning Övrigt 4 inlägg 856 visningar

Kolfiber eller inte?

1974 • uppsala
#1
11 februari 2021 - 22:17
Gilla 
Hej!

Har funderat på en sak en tid nu och vill gärna höra hur ni resonerar kring min frågeställning.

Jag är motionär och har sprungit marathonlopp sedan 1993. Sedan ca 1,5 år har jag börjat träna mer regelbundet och jag har en bra mix av intervaller, tröskel och långpass. Resultaten börjar komma och under 2020 har jag gått från att vara en 4-timmarlöpare till att börja nosa på 3.30.
De två maror jag gjorde 2020 var båda samma bansträckning i mina hemmatrakter och jag planerar att springa samma bana minst en gång under 2021.

Mitt mål är att tävla mot mig själv och se hur snabbt jag kan springa en mara och hur mycket bättre kan jag bli med ökad och mer genomtänkt träning.

Så till funderingen:
Marorna 2020 gjorde jag i ett par Asics Kayano 26 respektive Brooks Adrenaline GTS 20. Jag är grymt nyfiken på ett par skor med kolfiberplatta men känner mig ändå kluven. Om jag på nästa mara på samma bana som ovan sänker mitt pers ytterligare i ett par skor med kolfiberplatta vet jag ju inte hur mycket som är fortsatt träningsutveckling och hur mycket som beror på skorna. Hur tänker ni? Ska man numera ha dubbla pers på sina distanser. Ett med vanlig sko och ett med kolfiberplatta?

Mvh
Eric
HCL
1966 • Landet
#2
12 februari 2021 - 08:01
1 Gilla 
På lopp har jag kolfiberskor, sedan så har jag en referens sträcka hemma som jag springer där jag kan få bra avstämning vad det gäller träningsutveckling (med och utan kolfiberskor).

Sedan är inte alla icke kolfiberskor lika, lite kuriosa kanske men enligt studien i New York Times för några år sedan så ligger dom skor du använt i botten på listan.
https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/13/upshot/nike-vaporfly-next-percent-shoe-estimates.html
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
12 februari 2021 - 08:34
2 Gilla 
Utvecklingen går framåt, kör kolfiberskor och räkna med att du sparat lite tid då benen belastas lite mindre än tidigare. Det har hänt mycket på materialsidan genom åren, bara att hänga med.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
12 februari 2021 - 08:50
5 Gilla 
Instämmer om utvecklingen på skor. Jag är en lätt överviktig +50 års mid packer på 3:45 i maratid.

Det jag gillar med "kolfiberskor" är egentligen inte kolfibern, utan att de har så otroligt mycket dämpning i jämförelse med äldre generationens flats. Så man slipper få stumma lår och fotsulor mot slutet av loppet.

Just Next% tycker jag är en fantastisk sko. Har bara hunnit sprunga en mara med dem. Efter det loppet gick jag från målområdet som om ingenting hänt. Att jämföras med "zombie walk" man gjorde tidigare från Östermalms IP till tunnelbanan. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.