Löpning Träning 8 inlägg 472 visningar

Olika variationer i puls

Jämtland
#1
1 mars 2021 - 21:56
Gilla 
Har snöat in lite på det här med puls. Jag och min sambo brukar träna tillsammans och vi ligger helt olika i puls fast vi kör samma löpning, powerwalk etc. Oftast ligger han lägre än mig fast vi kör samma tempo. Han har även lägre vilopuls än mig. Har det ngt med träningseffekten att göra, alltså att mitt hjärta får mer träning eftersom jag ligger högre i puls eller får vi ungefär samma effekt fast han ligger lägre?
C
1986 • Kiruna
#2
1 mars 2021 - 22:25 Redigerad 1 mars 2021 - 22:31
Gilla 
Pulsen är individuell, så ni kan inte jämföra den mot varann.

Det ni kan göra är att jämföra eran egen puls över tid och se hur den förändras.

Lägger in en länk för mer info https://actifys.se/allt-du-behover-veta-om-vilopuls-maxpuls-och-pulstraning/
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
1 mars 2021 - 22:36
Gilla 
Pulsen som absolutvärde dvs sedd isolerad har föga tolkningsvärde jämfört med en annans person, t ex om båda springer lika fort eller båda vilar. Pulsen kan i dessa fall vara högre eller lägre hos den förstnämnda än hos den andre. Det är många faktorer som spelar in.

Det enklaste meningsfulla är väl att pulsen i ett visst tempo för en löpare sjunker normalt efter ett förbättrat träningstillstånd, men för en viss fart kan den pulsen skilja väldigt kraftigt mellan olika löpare.

Det som då säger mest vilken som är bäst tränad är, grovt sett, att den som ligger lägst i procent av sin maxpuls förmodligen är bäst tränad eller bättre uttryckt har bättre kondition dvs i avstånd till ens max på längre sträckor (t ex 5 - 10 km).

Men det är ändå inte helt säkert att det stämmer precis, för resonemanget förutsätter bl a att hjärtats slagvolym i båda fallen ligger på ungefär max, vilket inte är givet för alla i hastigheter med säg 25-30 % under maxpuls.

Så pulskurvan som funktion av löphastigheten säger mest om en själv, men över tiden ger förändringar ibland meningsfull information om förändringar träningstillståndet. Pulsen under löpning höjs om man har vätskeunderskott eller mer ovanligt glykogenbrist så man måste vara i normalgott skick m a p dessa faktorer för att inte få konstiga värden.

Vilopulsen säger ännu mindre i absoluta tal i jämförelser med andra löpare, men även där kan den sjunka om man har förbättrat sin träningsstatus genom att hjärtats slagvolym har ökat så att färre slag behövs i vila. Felkällor i tolkningen mellan olika personer är t ex att hjärtats "val" av slagvolym i procent av max kan variera kraftigt och ämnesomsättningen i vila likaså. Jag har sub 30 i vilopuls och är ändå bara knappt hälften så "snabb" som Sverigeeliten på 10 km.


Jämtland
#4
2 mars 2021 - 07:28
Gilla 
Så man kan säga att våra pulszoner kan skilja sig åt markant men att vi ändå får ut lika mycket av vår träning även om vi ligger olika i puls? Alltså samma typ av aktivitet och samma tempo men olika puls.
C
1986 • Kiruna
#5
2 mars 2021 - 08:38
Svar på inlägg #4
Gilla 
Det beror på vilken puls ni ligger på. Säg att din kille tränar i 60-70% av maxpuls (Pulszon 2) då tränar han lätt och blir mer uthållig. Om du under samma pass tränar i 80-90% av din maxpuls (Pulszon 4) är det ett hårt pass som är betydligt mer ansträngande.

Jämtland
#6
2 mars 2021 - 08:44
Gilla 
Intressant! Kul att lära sig mer. Hur är det egentligen med vardagslunken alltså arbetspulsen. Spelar den någon solnhwlsr roll egentligen ur hälsoaspekt? Jag tycker om att lunka på lite eftersom jag vill dra ner på stress med medans han är mer aktiv än mig😅
C
1986 • Kiruna
#7
2 mars 2021 - 10:11
Gilla 
Vad är ditt mål med träningen? Även långsammare pass är ju självklart hälsofrämjande, man behöver inte springa som en dåre ;) Det bästa är om man kan få till en varierad träning med några pulshöjande pass per vecka, sen beror det ju helt på vad man vill göra av sin träning.
Jämtland
#8
2 mars 2021 - 11:41
1 Gilla 
Egentligen att hålla mig frisk och må bra. Sen älskar jag att träna och hålla igång och röra på mig men även att kunna lunka på lite och hålla stressen borta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.