Brännande känsla(/kramp?) på ovansida fot - Löpning
Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2435 visningar

Brännande känsla(/kramp?) på ovansida fot

1991 • Norrköping
#1
17 maj 2021 - 13:24
Gilla 
Bild uppladdad av Marcus
Jaha ni, hur ska jag beskriva detta? När jag springer får jag kramp, eller om man ska beskriva det som en brännande känsla, på ovansidan av högerfoten. Aldrig på den vänstra. Har markerat ungefärlig punkt i bilden. Det är precis som att man har knutit skon för hårt fastän jag inte gör det då känslan uppstår ungefär där översta knytningen möter foten. När det sker blir det som en plötslig attack där instinkten är att halta, man vill liksom inte böja foten utan sätta ned den helt rakt i backen. Det går oftast över hyfsat snabbt men kan återkomma flera gånger under passen. Vad kan detta vara och bero på? Jag är tyvärr inget vidare på att beskriva sådant här.

Det är på denna fot som jag även har haft problem med hålfoten då det emellanåt gör ont under fotvalvet(har höga fotvalv). Detta åtgärdade jag precis genom att köpa inlägg med stöd för detta. Vet inte om det kan höra ihop på något sätt?

Springer i Nike Air Zoom Pegasus 37.
1991 • Norrköping
#2
17 maj 2021 - 13:24
Gilla 
Området som "krampar" är nog vid närmare eftertanke beläget ganska exakt över hålfoten.
1979 • Enskede
#3
17 maj 2021 - 21:43
1 Gilla 
Om kramperna kom efter att du börjar med inlägget kan du ju prova att köra utan och se om det blir skillnad. Sen kanske du kan se om det går att fasa in inlägget igen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 maj 2021 - 23:58
1 Gilla 
Känner igen det på din beskrivning. Du får nog experimentera för att hitta en lösning. Även om du har en formgjuten sula är det inte säkert att den är optimal- din fot har annan form när du springer än när du står. Kanske en pelott som du bara tejpar dit med coachtejp eller nåt så att du kan flytta runt den.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
19 maj 2021 - 08:02 Redigerad 19 maj 2021 - 08:01
3 Gilla 
Stretcha ovansidan fötterna och du har stela fötter. Jag brukar sitta på knä och lägga ovansidan av fötterna på golvet.
1991 • Norrköping
#6
19 maj 2021 - 08:08
1 Gilla 
Allt verkar ha haft att göra med bristen på stöd för mina höga fotvalv. Sprang första gången med pronationsinläggen igår, 15 km, och bägge bekymren i högerfoten försvann direkt. Så det verkar ha varit ganska lättlöst.
1991 • Norrköping
#7
24 maj 2021 - 10:27
Svar på inlägg #4
Gilla 
Vad är denna "pelott" som du nämner för någonting? Jag ska tillbaka till fotortopeden idag och lufta mina tankar. Pronationsinlägget jag köpte gör att jag får stöd för hålfoten och således har jag inte haft ont i hålfoten sedan jag började använda dessa för en vecka sedan. Däremot pronerar jag inte ö.h.t. vilket gör att inläggen försätter mina fötter i lutning utåt, d.v.s. en supination. Det har känts väldigt dåligt att springa med dessa inlägg, inte alls naturligt utan jag stör mig hela tiden på att foten glider utåt. Jag har ett annat sorts inlägg som motverkar supination(som en kil som ligger mot utsida sko) som jag har använt tillsammans med pronationsläggen och det har fungerat bättre om än inte bra.

Det mest naturliga för mig är neutrala skor utan inlägg, det känns överlägset bäst. Men det är som en pest eller kolera-situation då dessa inte ger något stöd för hålfoten...

Problemet med "kramp" på ovansida fot har inte släppt helt. Igår fick jag det igen, gissningsvis då jag var tvungen att knyta skorna väldigt hårt. När jag har pronationsinläggen glappar det i hälen om jag inte knyter dom stenhårt. Det problemet har jag inte utan inläggen.

Så mitt problem är sammanfattat att jag behöver stöd för hålfoten och så vitt jag vet får man det genom pronationsinlägg. Eftersom jag inte pronerar så hamnar dock mina fötter i onaturliga(lutande) lägen med dessa inlägg.

1991 • Norrköping
#8
24 maj 2021 - 13:44
1 Gilla 
Lite uppdatering: var hos fotortopeden och berättade om mina problem och dilemman. Mina skor(Nike Air Zoom Pegasus 37) är ej de mest lämpliga för inlägg. När jag har både pronationsinlägg plus supinations-kilar så blir uppbyggnaden för hög vilket gör att det glappar i hälen. Jag tror faktiskt att det glappade lite med enbart pronationsinläggen. Det är även ett problem att hälkappan är mjuk vilket tillåter mina fötter att röra på sig lite för mycket.

Han slipade ned inläggen ännu mer och när jag testsprang alldeles nyss(bara en km) så kändes det faktiskt bra med pronationsinläggen. Skulle någon ha samma problem som mig så skulle jag rekommendera dessa slipbara inlägg. Jag har verkligen kunnat springa och analysera exakt vad det är som sker med fötterna och när analysen är klar så har jag kunnat åka tillbaka och få inläggen korrigerade. För mig är det verkligen omöjligt att i butik avgöra om det känns bra eller inte.

Så hoppet har höjts igen även om jag har lärt mig att inte ropa hej för tidigt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.