Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1275 visningar

Tips för att motverka negativa effekter utav stillasittande?

1991 • Norrköping
#1
28 juni 2021 - 14:13
Gilla
Hej! Jag skulle behöva någon sorts rutin för vad jag kan göra typ varje eller varannan timme för att inte stelna till utav mitt stillasittande jobb. Har ni någon rutin som fungerar?

För egen del så är det vänstra höften/ländryggen/skinkan som stelnar till. Känns som en stel klump typ på en punkt ovanför skinkan ganska långt ut på sidan, kanske helt enkelt höften då.

Jag kör ibland några snabba knäböj eller liknande men är lite osäker på hur mycket nytta det faktiskt gör. Känns som att jag borde göra något mer "höftspecifikt". Utfallssteg, kan det vara något? Någon sorts stretch?
1991 • Norrköping
#2
28 juni 2021 kl 14:15
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Vid den röda punkten stelnar jag till.
1984 • Göteborg
#3
28 juni 2021 kl 21:21
Gilla
Tror att det är en balans mellan att aktivera "bra" muskler, då menar jag till exempel rumpan och dom små musklerna längs ryggraden som ska avlasta lederna (mellan ryggkotorna) för att på så vis avlasta de som blir överansträngda som kompensation, och att öva hållning/avslappning. Så kan tänka mig att något i stil med pilates skulle funka bra (det är inget för mig personligen men i allmänhet). Tänk på att pilates kan vara lite "för bra" för löpare som tjänar på att jobba diagonalt och inte strama ihop sin core för mycket, går att hoppa icke-gynnsamma övningar eller modifiera dom så de i core-bemärkelse funkar mer diagonalt.
Stretching tror jag inte på då det inte kommer göra muskeln mindre överbelastad. Samma fast tvärtom-effekt om du tränar den redan överansträngda muskeln. Du vill snarare få kroppens mekanik att aktivera "motsvarigheten" som då låter muskeln få sin naturliga avlastning.
Motoriska övningar däremot, och kanske något så simpelt som att meditera 10 min per dag och sitta med bra meditationshållning, ha "alignment of the spine" till skillnad från hur det brukar bli när man sitter och jobbar.
Att variera så man står 5-10 minuter per sutten timme är underskattat också, om möjligt.

Själv har jag en favorit, flexi-bar (sjukgymnastredskap, vibrationsträning) som man kan köra ett par väl valda övningar av bara på ett par minuter lite då och då och märka väldigt stora resultat i aktivering av led-avlastande muskler, de där små som rent motoriskt är i princip omöjliga att medvetet aktivera.
1984 • Göteborg
#4
28 juni 2021 kl 21:25
Gilla
Kan tillägga att för mig är det bröstryggen som brukar ta mest stryk så då har jag kört med gummiband (som är väldigt lätt och diskret att ha med på jobbet också) och använt genom att "dra isär" framför bröstet och komprimera skulderbladen, samt varvat med samma fast på axelhöjd för axlarnas skull. Man blir ju lätt ihopkurad när man sitter framåtlutad över en dator och skriver på ett tangentbord mest hela tiden, gav mycket för mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.