Löpning Träning 7 inlägg 1010 visningar

Tvärstopp

Umeå
#1
15 juli 2021 - 21:37 (Redigerad 15 juli 2021 - 21:55)
Gilla 
Hej!

Under min senaste tur tog det tvärstopp efter ca 14 km. De sista 5 km fick jag slita på ett sätt jag aldrig riktigt känt tidigare när jag är på en lugn, längre tur i 5.30min/km. Jag har inga problem att springa mina längre turer utan stopp men nu blev jag tvungen att stanna flera gånger efter dryga milen. Detta har inte hänt tidigare. Jag brukar springa mellan 3-5 mil i veckan i blandade former.
(10-25 km mellan 4.30min/km - 5.30min/km beroende på. 100m - 10km alltifrån sprint - 5.00min/km också beroende på). Det har skett en liten ökning på slutet med ca 15-20 % med volym/vecka. Det har gått fint i några veckor fram tills nu(?).

Efter nederlaget var jag väldigt matt när jag kom hem. Blev tvungen att lägga mig på bron ett tag för att hämta andan och återhämta mig. Detta har aldrig hänt tidigare, inte så här iaf. Efter det vilade jag i tre dagar fram till idag då jag tänkte ta en relativ lugn tur 10km i 5.30min/km men redan efter 5-6 km blev det tvärstopp. Jag brukar ligga mellan 150-155 i puls under 5.30min/km och kunna cruisa obehindrat men nu kändes det som en pest för lungorna och kroppen. Benen orkade inte bära mig och när jag sprang de sista 4 km i 6.00min/km var det outhärdligt. Samma känsla infann sig efter denna tur som tidigare. Jag låg ner för att hämta mig som om jag hade spurtat sista 200 sida vid sida mot min motståndare under ett lopp. Känner mig helt matt i kroppen nu. Vanligtvis får jag ”runners high” och blir oftast speedad efter mina turer och kan dessutom att ha svårt att sova pga mycket energi. Nu har jag svårt att koncentrera mig. Känner mig orkeslös och matt. Ingen egentligen aptit även fast jag försöker fylla på med en balanserad kost inkl lite snacks om kvällarna ibland. Poängen är att min kost är inte förändrad i någon större mening nu än tidigare.

Vad kan detta vara symptom på? Övertränad? Något med kosten som behöver förändras nu i den varma sommaren? Är en person som svettas ganska mycket under mina turer. Min plan är nu att vila i sju dagar och se till att äta och sova bra för att sedan göra vad? Springa 5 km? 3? 10? i lugnt tempo.

Jag behöver tips och råd ifrån er som har en aning eller ni som känner igen sig eller har varit med om något liknande!

Allt gottOldboy
1952 • Danderyd
#2
15 juli 2021 - 22:39
1 Gilla 
Värmen kan ta hårt, det är lätt att bli överhettad i huvudet. På sommaren brukar jag doppa huvudet i kallt vatten före start och så ofta jag kommer åt under passen, det gör underverk. En extra halvliter vatten för utvärtes bruk går ofta åt, fylls på i första bästa bäck eller pöl. Vila ordentligt drick mycket, ät salt och sänk fart och ambitioner på nästa varma pass. Ta en rejäl paus med huvudet under vatten när du kommer åt.
1984 • Göteborg
#3
16 juli 2021 - 05:13
Gilla 
Det bästa är väl om det "bara" var värmens fel. Eller annat situationsbaserat som att du haft sämre intag än du trott av t ex salt/vatten/kolhydrater. Men det skulle ju kunna bero på en infektion man inte vetat om som brutit ut i samband med ansträngningen, eller överträning som ger sig till känna, eller något än värre som plötsligt ger sig till känna, men det får tiden utvisa isåfall. Kan vara bra att kolla tempen och vilopulsen med jämna mellanrum så du inte ger dig ut och springer igen innan du är återställd. Man kan ju testa men vara beredd på att ta det väldigt mycket lugnare än planerat om kroppen inte känns helt återställd (såvida man inte har feber eller tydligt förhöjd vilopuls då)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
16 juli 2021 - 07:48
2 Gilla 
Är väl inget jättekonstigt att vägga på en träningsrunda. Vissa träningar går jättebra, andra mindre bra. Bara att komma igen!

Ju mer man springer, desto längre bort flyttas väggningen.

Men som övriga skriver, värmen tar hårt, kan ta resten av dagen att komma ikapp väskemässigt. Resorb är bra om man känner sig vimsig i värmen.
Umeå
#5
16 juli 2021 - 09:29 Redigerad 16 juli 2021 - 09:37
Gilla 
Felpost
Umeå
#6
16 juli 2021 - 09:32
3 Gilla 
Tack Oldboy, Irre och Hobbyläparn för era svar. Låter som att ni samtliga är inne på samma faktor - värmen kontra vätskeintag och hur värmen påverkar utförandet. Ska försöka ta det lite lugnare, se till att dricka och fylla på mycket nu. Jag hoppas att jag ”bara” underskattat värmen. Om det skulle visa sig bero på något annat så tar jag det då. En sak i taget.
Umeå
#7
20 juli 2021 - 19:51 Redigerad 21 juli 2021 - 07:59
9 Gilla 
Hej!

Jag gör en sista uppdatering i tråden ifall någon annan, någon gång, får samma funderingar och då kan läsa hur det resulterade för mig.

Jag vilade i totalt fyra dagar och under den femte dagen sprang jag. Under dessa fyra dagar såg jag till att äta varierat, precis som vanligt, med ända undantag att jag faktiskt uteslöt socker under dessa dagar. Jag inhandlade dessutom elektrolyter i fri form som jag använde mig av när jag vätskade upp och jag försökte sätta lite mer fokus på sömn. Under de tre första dagarna kände jag mig fortfarande matt, energilös och slö i huvudet dock med vaga förhoppningar om att det blev bättre och bättre för var dag som gick. Under dag fyra kände jag mig relativt pigg men valde att ta en extra dag vila. Under den femte dagen vaknade jag och kände mig som vanligt igen. Jag slog upp gardinerna och tittade på väderleksrapporten som utlovade mildare värme med växlande molnighet - perfekta förutsättningar.
Min plan var att springa efter känsla i kropp och sinne. Så långsamt som kroppen vill ta mig. Allt gick bra. Jag hade på mig klocka men tittade bara på distansen. Efter 10 km tittade jag på klockan och såg att jag hade cruisat som jag brukar göra under lättare 10 km, och faktiskt lite snabbare. Nu mår jag prima och har precis insett vilken respekt jag har fått för solen när den gassar på under löpturer i framtiden. Det har givit mig en fin erfarenhet som gör att jag förhoppningsvis kommer kunna ta beslut gynsammare.

Tack för era råd.

Allt gott / Nikolai
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.