Meniskproblem. Kommer den ens att läka? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1314 visningar

Meniskproblem. Kommer den ens att läka?

#1
9 augusti 2021 - 07:32
Gilla 
Hej! Long time lurker...
Smärta "utsida knä" efter trauma som är ihållig.
Bakgrund: Sprang relativt snabbt och snubblade. Det gjorde att jag landade med ena benet helt utsträckt lite "snett" och slog igenom typ. Oerhörd smärta där jag låg i myllan och skrek... Efter två minuter fortsatte jag springa (men lite lugnare) då smärtan hade försvunnit.
Vilar totalt flera veckor efter detta pga smärta, men efter ungefär en månad blir det "aldrig bättre" och jag söker hjälp hos ett företag som hjälper många idrottare.
"Du har klappat igenom yttre menisken, troligen" var svaret. Gick från kanske 40k i veckan till 0k pga ordination...

Ja men sen då? Fick ju en massa "stärkande övningar" men själva smärtan i menisken är ju konsekvent. Den gör inte jätteont men känns särskilt när knäet vrider sig.

Som jag har förstått det så läker nästan aldrig en menisk ihop, men hur hjälper det mig att köra knärehab då liksom? Det stärker ju musklerna runt om så att säga, men jag känner ju fortfarande efter 1,5 månad av själva "skadan" på samma vis som för 3 veckor sedan.

Jag är ganska less och besviken då detta gör att jag missar HKT enligt naprapaten/fysioterapeutens ordination.

Om det inte blir bättre, kommer det kunna bli värre? Hur länge ska man vila om det inte verkar göra skillnad? Ska väl tilläggas att jag var svullen men sprang på som vanligt med bravur, för att jag inte ens fattade att jag var svullen.
1977 • Ängelholm
#2
9 augusti 2021 - 08:48
Gilla 
Har själv haft meniskskada knäet efter smäll på knäet (fotbollsskada). Blev bra men sen låste knäet sig ibland med kraftig smärta och kunde inte röra/vika på knäet. Efter några timmars vila blev det bra och sen kunde knäet låsa sig när man minst anade det efter det. Blev aldrig bra förrän efter titthålsoperation. Efter operationen har jag inte känt av det alls och det var för över 15 år sedan. Meniskskada kan läka sig själv men om knäet låser sig med smärta är det riktigt riktigt jobbigt och gör mycket ont. Knäskador kan ta tid läka och det är bättre om de kan läka själv om de inte är för omfattande.
#3
9 augusti 2021 - 14:02
Gilla 
Tack för svar, Patrik.
Jag har inte haft någon tendens till låsning av knäet alls faktiskt, vilket kanske är bra? Cyklar endel men måste väl försöka kränga startplatsen till höga kusten innan man försöker sig på något dumt...

Jag vill ju gärna slippa artros i knäet i tidigare skede än senast möjliga, därför känns en operation lite sådär? "Oskuret är bäst".
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#4
11 augusti 2021 - 12:55
Gilla 
Jag råkade dra på mig en trasig menisk när jag föll av hästen för många år sedan. (typ 22 år sedan). Hade stora problem då ett bra tag och fick tid inbokad för operation. Dock är jag livrädd för operationer, och den sammanföll med att jag skulle till USA och arbeta, så jag sköt upp den.
I värmen jag befann mig i när jag var i Florida var problemen mycket mindre så den uppskjutna operationen blev inte heller av. Led mindre och mindre av knät.
Flera år senare så kan jag nu säga att det är helt bra. Otroligt sällan jag känner av något över huvud taget, kan gå år emellan.
Så, för mig läkte det ut av sig själv...
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
12 augusti 2021 - 22:36 Redigerad 12 augusti 2021 - 22:38
Gilla 
Två ggr har jag haft problem med menisken. Den första skadan drog jag på mej när jag sprang genom ett slyområde och slog knäet i en stubbe (jag tränar/tävlar framförallt i orientering), 1984. Hade ont till och från. Var till olika fysioterapeuter osv. Fick träningsprogram som inte fungerade. Till slut opererade jag menisken 1993 och 1994 efter en "reklamation". Sen tog det till 1998 innan jag kunde börja springa igen.

2012 var det dags igen, i andra knäet. Operation efter 2 månader från skadetillfället. Och jag kom snabbt tillbaka i träning igen. Kunde börja med rullskidor efter 2 månader och vanliga skidor efter ca 4 månader. Började springa efter ca 6 månader i månadsskiftet mars/april. Hade nog börjat tidigare om inte snön legat kvar så länge. Körde mitt sista skidpass 11 april !!

Så mitt råd är att du opererar dej så fort som möjligt. Då kommer du snabbare tillbaka till full träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.