Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 794 visningar

Avslappnad i axlarna under lång löpning

1991 • Norrköping
#1
16 augusti 2021 - 11:37
Gilla 
Hej! Jag frågade om detta i en av mina trådar men då det är ett stort bekymmer för mig så känner jag att det förtjänar en egen tråd.

När jag springer långt(sysslar med ultralöpning) så brukar mina axlar stelna till. Det är inget jag kan ignorera utan det blir ett problem som tar upp mycket av min tankeverksamhet. Vanligtvis brukar jag med jämna mellanrum försöka skaka av axlarna för att förebygga detta, funkar ibland men oftast så stelnar de till ändå.

I lördags sprang jag 60 km och försökte istället lägga energi på att verkligen vara avslappnad i axelpartiet. Tänka att axlarna "hänger ned" och att bara underarmarna är stela. Det fungerade inte. Efter passet hade jag ONT i axeln, kunde knappt lyfta armen. Detta försvann gradvis och var typ helt borta en timme efter att jag var klar.

Hur löser man detta? Vad finns det för knep? Jag tycker att det är så onödig faktor som borde kunna undvikas.
1974 • Stockholm
#2
16 augusti 2021 - 12:15
Gilla 
Hur ser din armpendling ut? Vad tror du om att pendla med större/mer markanta rörelser än idag? Redan från första kilometern när du ger dig ut.
Obs - är vare sig ultralöpare el naprapat utan killgissar/diskuterar bara.
1991 • Norrköping
#3
16 augusti 2021 - 12:58
Svar på inlägg #2
Gilla 
Den är nog inte så markant även om jag pendlar lite. Det var ett intressant inskjut, någon annan som upplevt att detta funkar? Typ att man överdriver den och efter några veckor kanske det känns naturligt.

Tor Hunemark
1981 • Linköping
#4
16 augusti 2021 - 13:38
Gilla 
Ur egen erfarenhet blir jag stel i axlarna när min bål inte jobbar som den ska med att hålla kroppen upprätt och rotera kring ryggraden ordentligt. Då blir både kroppsrotationen lidande och andningen flyttar lätt uppåt från magen till övre bröstet.

Såhär tänker jag, helt utan några kvalifikationer till grund:
På uppvärmningen, och när jag känner att stelheten börjar komma, brukar det vara hjälpsamt för mig att överdriva rotationen en stund och samtidigt näsandas lugnt och djupt för att underlätta avslappning under tiden. Hela överkroppens och huvudets vikter ska balansera på ryggraden och rotera kring densamma för att behålla balans och inte spänna sig i onödan.

Under passets gång tänker jag sen att både rotation och armpendling kommer naturligt när jag slappnar av tillräckligt.

Hur ser det ut på de fronterna för dig?

/Spekulatör
1991 • Norrköping
#5
16 augusti 2021 - 13:48
Svar på inlägg #4
Gilla 
Jag joggade lite i lägenheten och min armpendling är ganska minimal och jag tror inte att jag roterar mig så mycket i sidled när jag springer. Kan vi vara något på spåren här kanske? Ska experimentera lite med detta på eftermiddagens pass.

Jag ser stel ut när jag springer, det har jag fått berättat för mig.
1991 • Norrköping
#6
18 augusti 2021 - 11:30
Gilla 
Försöker tänka på att rotera mer när jag springer samt pendla armarna något mer. Har ej gått att avgöra om det gör skillnad då axelproblem uppstår under de allra längsta passen. Får se om det är något som blir naturligt om jag försöker nöta in det som en vana.

Första gången jag testade pendlade jag rejält med armarna och då var det skitsvårt att hålla ned farten haha.

Jag tror dock att detta är nyckeln. När jag rannsakar mig själv så är det normalt väldigt lite rörelse i överkroppen när jag springer. Har även fått höra minst en gång "slappna av!" när jag har sprungit lopp. Då har jag tänkt "men va fan, jag är så avslappnad jag kan bli ju!" men det har nog legat något i det.
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#7
18 augusti 2021 - 13:13 Redigerad 18 augusti 2021 - 13:14
Gilla 
(redigerad)
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#8
18 augusti 2021 - 13:14
Gilla 
Är inte heller kunnig inom området men jag fann denna videosnutten ganska intressant (om man bortser från den betalda marknadsföringen i början) https://www.youtube.com/watch?v=cQN3jUAcH_s
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.