Löpning Kom igång 4 inlägg 414 visningar

Börja springa

Erica
1994 • Tibro
#1
22 november 2021 - 07:05
3 Gilla 
Hej! Jag började gå ner i vikt i april i år då jag hade 70(!!)kg övervikt. I september var 20kg borta och då började jag och en kompis springa. Har alltså ca 50kg kvar. Jag har kört intervaller på en 2.6km runda men kan inte springa alls långt ännu innan jag måste gå. När bör jag kunna springa 2km utan att stanna? Eller måste jag vänta tills mer vikt är borta?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
22 november 2021 - 07:18
1 Gilla 
Det märker jag ville jag bara säga. Att växla mellan gång och löpning är ett bra sätt att få upp kondisen samtidigt som det är bra mycket mer skonsamt för kroppen än att springa utan paus. Jag brukar köra det upplägget och korta ner gångpauserna mer och mer när kroppen visar att den är i form för det. Och då menar jag att muskler, leder, senor etc är i skick för det, snarare än konditionen.
Undrar du om kroppen klarar färre gångpauser, längre distans, att springa fler dar i veckan m.m. Testa något av det, och lyssna på kroppens svar. Får du ont? Orkar du hålla ett bra löpsteg?

Sen kan man ju alltid spänna bågen någon gång ibland, för att se vad man faktiskt klarar. Men det det mer som mental motivation än att det tillför så mycket annat.
Bek
1978 • VGR
#3
22 november 2021 - 10:00
Gilla 
Jag tror du skulle tjäna på att promenera vilket sliter mycket mindre på kroppen än att jogga. Du kommer klara promenera längre och oftare än du klarar jogga utan att bli utsliten i början. Lägg in kortare jogging under några av promenaderna när du känner att du vill. Anpassa både hur långt du går och springer utifrån hur du känner dig efteråt.
Jag skulle rekommendera att inte krångla till det mer än nödvändigt eftersom det redan går åt rätt håll. Gör en ny utvärdering när du slutar gå ner i vikt.
Du har gått ner ungefär ett kilo i veckan (20kg på 5 månader) vilket jag tror är en bra takt som håller ett bra tag till. Biggest loser är säkert bra underhållning men de verkar missa detaljen att man behöver nya vanor som håller över tid.

Tveksamt att någon kan säga när du bör klara springa 2km med 50kg övervikt. Titta på framstegen och försök ha en progression i träningen som inte sliter ut dig.
Anette Edman
1966 • Årsta
#4
22 november 2021 - 18:36
1 Gilla 
Omöjligt att säga eftersom det är individuellt och beror på många olika faktorer. 50 kg övervikt är mycket att springa med, men du är å andra sidan ung vilket kan göra att man orkar springa med en större extra vikt.

Jag skulle rekommendera att variera med annan träning som inte belastar benen lika mycket och som du kan hålla på med längre sammanhängande tid. Cykling är skonsamt även vid övervikt och man kan hålla på i många timmar utan att bli sliten på det sätt man blir vid löpning.

För egen del har jag nått bäst resultat i löpningen de år jag cyklat väldigt mycket och sprungit ganska litet,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.