Löpning Träning 10 inlägg 892 visningar

Börja springa med Altra (zero drop).

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#1
10 augusti 2019 - 23:41
Gilla 
Ni som redan springer med Altra-skor,hur har ni gjort när ni började med att springa med Altra-skor?

(Det följer ju med en liten trevlig broschyr när man köper ett par, där de beskriver bra hur man ska börja övergången,men vill även ha tips från ”real life”!)
1973 • Växjö
#2
11 augusti 2019 - 07:32
Gilla 
Jag stoppade ett par nya Altra Vanish i ryggan. Ställde mig på startlinjen till Stockholm Marathon i min gamla FiveFingers Speed. Efter 21 km ute på Djurgården satte jag mig ner och bytte till Altra Vanish-R och sprang andra halvan i dem. Inte normalt, inte optimalt.

Vad jag vill säga är att om du är van vid minimalistiskt/zerodrop så är det bara att byta. Om inte, ja då är det samma sak som för annan övergång - börja lugnt. Är du van att springa 10 km i dropskor, spring en 1 i zerodrop. Känn efter och öka med en km per vecka eller så. Det gjorde jag i början. Eftersom du är lika gammal som jag ungefär så ta det jäkligt lugnt för dina fötter har ju ca 40års vana av andra skor.
1982 • tomelilla
#3
11 augusti 2019 - 09:24
1 Gilla 
Efter att ha joggat 3 dagar i veckan i 4 månader tyckte jag att jag samlat ihop till ett par nya skor. Fick rådet av en god vän att inte titta på priset vid val av skor vilket resulterade i ett par Altra. Vid inköpstillfället hade jag inte en aning om att jag köpt zero drop, ja jag visste inte ens att drop var någon man skulle ta i beaktning vid val av skor.
Fick stränga förmaningar med mig hem om att enbart använda dem väldigt sparsamt i början. Mina dåvarande skor hade cirka 10 år på nacken så jag tänkte naivt att det kan ju omöjligt vara sämre att springa i mina nya fina skor? Dessutom så hade jag aldrig varit skadad i hela mitt liv, trots att jag under mina glansdagar snittade 4 timmar träning dagligen. Att det var 15 år och 20kg sedan jag sist tränade samt det faktum att jag aldrig tränat löpning valde jag att förtränga.

Jepp, jag bytte skor rakt av och fortsatte att rampa upp min träningsmängd samtidigt. Jag var omgående extremt nöjd med mina Altra. Efter cirka en månad fick jag problem med vaden. Jag valde att ignorera smärtan så gott det gick men det blev bara värre och värre för varje pass, trots att jag körde massa rehab. Efter 4-5 veckor av tjurskallighet så trilla polletten äntligen ner för mig när jag en morgon stod i trappan med dottern i famnen och gjorde insikten att jag inte klarade av att ta mig ner.

Jag vet inte hur stor del skorna hade i att jag gick sönder men jag vågar nog påstå att de var en bidragande orsak. Efter två månaders intensiv rehab var jag problemfri igen och nu, nästan ett år efter jag köpte mina första Altra, så är jag frälst. Jag tycker de är underbara att springa i och kommer aldrig byta.

Är numera inne på mitt tredje par och varje gång jag köper nya så är jag försiktig i början. Skulle jag kunna backa bandet så hade jag följt alla råden man fick. Använd de nya skorna på lågintensiva pass, var lyhörd på kroppens signaler. Rampa upp försiktigt, var beredd på att inte kunna öka träningsmängden. Gör excentriska tåhävningar i förebyggande syfte, dina vader kommer med stor sannolikhet ta stryk. Skulle även rekommendera att köra rörlighetsövingar rutinmässigt. Personligen gillar jag att köra terränglöpning på mina lågintensiva pass med nya skor. Inbillar mig att ojämnt underlag ger bättre effekt på stödmuskulatur, senor osv och därmed bygger upp en stabilare grund.

Lycka till!1970 • Sala
#4
11 augusti 2019 - 09:50
Gilla 
Jag klippte av en tunn sula och la i Altran. Får funka som inskolning. Det blir tre mm ungefär...
Walker67
1947 • Växjö
#5
11 augusti 2019 - 12:58
Gilla 
Sulans tjocklek och dämpning borde ha betydelse för risken att bli skadad, inte om det är zero drop. Mina Adidas jag springer i nu ser ut att inte ha något drop och det är tack vare det som jag fortfarande kan springa utan att få större knäbesvär. Mina Nike Lunalor hade stort drop och det var av dem som mitt vänstra knä tog så mycket stryk att jag fick lägga ner löpningen i 1,5 år.
Northsport gör reklam för en Altra lättviktssko (143 g) och den verkar inte ha zero drop, men inte så tunn sula som minimanistiska skor. är träningsvarianten med samma sulstjocklek tror jag att de kan fungera bra utan större skaderisk.
merlin
1985 • Karlsborg
#6
11 augusti 2019 - 15:02
1 Gilla 
#5. Altra gör bara skor med zero drop så vitt jag vet.

Jag tycker annars övergången har lite att göra med vilket löpsteg man har. Jag har alltid sprungit mer mot framfoten och upplever ingen större skillnad på zero drop och skor med mer dropp förutom när jag står still.
1965 • Kungsholmen
#7
11 augusti 2019 - 17:21
Gilla 
Jag sprang ett testpass på 10 km, det gick bra sen har jag sprungit 60 km, 64 km och 70 km helt utan problem. Springer normalt i Asics Nimbus.
1978 • Skurup
#8
12 augusti 2019 - 15:31
Gilla 
#5 vilka Adidas har du? Jag har inte hittat några med zero drop.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#9
12 augusti 2019 - 20:00
Gilla 
#8: Det finns inga Adidasskor med nolldropp.
Anders Skoland
1966 • Oslo
#10
12 augusti 2019 - 23:15
Gilla 
Jag sprang mina första 11 km med Altra Instinct 4 (zero drop) i dag. I sommar har jag andvänt ett par Saucony Liberty 4 mm drop. Jag har inte läst någon information om att man måste ta det försiktigt i början när man startar med Altra skor. Första kännslan med Altra var att dom upplevdes som om man fick mer direkt kontakt med asfalten. Jag vet inte om jag gillade det. Det blir nog en vanesak. Jag har fått besked av en löparkompis att byta skor som jag springer med ganska ofta - så nu blir det att byta mellan 4 mm drop Saucony och dom här Altra noll dropp skorna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.