Löpning Kom igång 23 inlägg 5703 visningar

Börja springa på en budget?

Antarktis
#1
30 september 2020 - 17:46
Gilla 
Jag vill (måste) börja motionera och löpning verkar vara ett mycket vettigt val. Jag vill gärna springa utomhus och det är mest asfalterade vägar där jag bor. Jag har sprungit några gånger hittills och 2.5km är ungefär så långt som jag kan springa långsamt utan uppehåll så det verkar vara en bra startrunda. Planen är att succesivt öka distansen när jag klarar att relativt bekvämt springa på under 5 min / km, dvs 2.5km på mindre än 12:30, med det är en bra bit kvar till dess, springer på 16 minuter nu.

Hursomhelst, jag är studerande och jag lever på en BUDGET. Löparskor är ju som alla vet otroligt dyra men bra skor är ju viktigt, speciellt för mig som väger en del samt springer på asfalt.

Det börjar ju även bli kallt ute och då kanske man måste investera i speciella kläder samt andningsmask för att inte dra ner jättekall luft i lungorna.

Jag undrar om någon har några råd för hur jag ska gå till väga för att kunna få tag i ok utrustning utan att behöva bli helt ruinerad. Finns det några billiga och bra skor som funkar för nybörjare som springer ca 3 ggr i veckan? Vilka kläder ska jag investera i till vintern? Behöver jag en andningsmask eller hinner man bli "härdad" (om man nu kan bli det) innan det börjar bli minusgrader?

Jag skulle verkligen uppskatta alla råd och tips som ni erfarna löpare kan ge mig, men det viktigaste är att det är så pass billig men ändå ok utrustning som möjligt.

Tack så mycket för hjälpen!!!
< < < 1 2 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
30 september 2020 - 18:03 Redigerad 30 september 2020 - 18:06
2 Gilla 
Passa på att kolla efter skor på säsongsreorna, och om du orkar med, anmäl dig till nyhetsbrev för Stadium, Team Sportia, ... och några utländska webshopar, kolla i fysiska butiker också om du bor nära några.

Samma med kläder, säsongsreor ännu, annars kan du kolla efter Stadiums egna märke SOC eller Intersports egna ProTouch, eller liknande, ofta rätt prisvärda grejor. XXL-butikerna har ofta "fyndställ" i butik, dammsug dem om du kan.

Andningsmask har jag aldrig använt/behövt, jag har dock bara sprungit ner till typ -20.

Ett underställ i syntet eller ull, en vindtät jacka och kanske en tunnare förstärkningsfleece, vindtäta byxor/tights. Strumpor kanske i ullblandning. Mössa, vantar, halsduk/buff är gött, reflexväst. Eventuellt en pannlampa, beroende på var du springer.

Har du bara vindtätt yttre, får du rätt snabbt upp värmen när du springer, min erfarenhet.
1985 • Tyringe
#3
30 september 2020 - 18:08
1 Gilla 
Överdriv inte.

- Skor från 800-2000 kr, vad som passar
- Jacka/tröja
- Vilka byxor som du känner dig bekväm med

Vad ska du med andningsmask till ? Låter som något dyrt. Räcker med en buff för max 100 kr om du springer i minusgrader så du kan täcka över mun och näsa så du inte får istappar.

Och en mössa kan vara bra vid minusgrader.
1974 • Mölndal
#4
30 september 2020 - 18:10
3 Gilla 
Du behöver inte köpa dyra fancy märken för att lyckas med din löpning.
Kika på skor via engelska webbutiker som Startfitness eller Sportsshoes.
Vad gäller mössa, vantar, keps, reflexväst har jag köpt det på Ullared. Funkar minst lina bra och till en bråkdel av priset om det skulle stå Nike eller Craft på handsken
Mikael
1967 • Södertälje
#5
30 september 2020 - 18:59
3 Gilla 
Det går att köpa begagnade skor riktigt billigt på Tradera.
1961 • Göteborg
#6
30 september 2020 - 19:36 Redigerad 30 september 2020 - 19:36
2 Gilla 
Tipsar om denna grupp på FB: https://www.facebook.com/groups/267978246887896
1967 • Ekshärad
#7
30 september 2020 - 19:43
Svar på inlägg #5
2 Gilla 
Jag har gjort många mil i diverse löparkläder från Lidl. Väldigt prisvärt och bra enligt mig. Inte testat skor därifrån dock. Sen har jag kommit över lite ''proffsmärken'' till vrakpriser på diverse reor.

Andningen kan bli bra om du kör lugnt i början och långsamt vänjer dig vid ansträngning i lägre och lägre temperaturer.
1974 • Stockholm
#8
30 september 2020 - 19:47
1 Gilla 
Andningsmask? Bor du på Antarktis, tänkte jag, och det gjorde du ju... Men inte behöver du något dylikt om du inte har andra problem med lungorna. Andas genom näsan om du tycker det är obehagligt att dra ner kalluft med munnen.

Utöver tipsen du fått av andra så vill jag tillägga att du inte ska köpa något förrän du vet att du verkligen har ett behov av det.
Dvs du ska inte klä dig utifrån hur kallt du tycker det är när du går och handlar - du ska klä dig utifrån att du utför en fysisk aktivitet som alstrar värme. Just nu är en av de skönaste perioderna på året att springa. Det är vare sig varmt eller kallat och det känns lätt att andas. T-tröja (linne i mitt fall ibland) och shorts räcker.
Under 10 grader C vill en del (inte jag) ha jacka. Känn efter då om du tycker du behöver det.
Under 5 grader C vill även jag ha jacka (alternativt långärmad t-tröja), och några sköna tights. Trivs du inte i tights finns andra slags långbyxor.
Mössa använde jag inte en enda gång förra vintern - däremot tycker jag det är skönt med vantar.
Och visar det sig att löpning inte är din grej så kommer du tycka att det är skönt att du inte köpt på dig en massa skit.
Skor är det dumt att snåla på. Billiga dojor blir fort väldigt dyra om det visar sig att du inte kan använda dem alls. Prova istället noggrant i butik där du med fördel kan leta efter utgående modeller (att prova ett par skor i butik och få hjälp av en sälja men sedan köpa dojorna billigare på nätet anser jag dock är moraliskt förkastligt. Men det är förstås upp till ditt egna samvete).


1971 • ENSKEDEDALEN
#9
30 september 2020 - 19:54
1 Gilla 
Jag har testat Lidls skor de är billiga funkar bra att springa med men slits mycket snabbare än andra löparskor jag testat. Kalsonger i ull tycker jag är bra speciellt nu när det börjar bli kyligare
Ava
1958 • Lindome
#10
30 september 2020 - 20:13 Redigerad 30 september 2020 - 20:36
3 Gilla 
Vad gäller löparkläder tycker jag att du, förutom ovan, också ska titta på Decathlon. Prisvärda!
Bengt
1979 • Vallentuna
#11
30 september 2020 - 22:19
3 Gilla 
Köper själv sällan löparerelaterade skor eller kläder till ordinarie priser. Passar på när det är rea eller annan utförsäljning.
Kläder behövs inga mängder av. Noname och billigare märken brukar fungera tillräckligt bra. Har träningskläder från både lidl och ullared som tillhör mina favorit träningskläder.. Men givetvis brukar dyrare märken ha en lyxigare känsla och kanske snyggare och flashigare om det är viktigt.

Vad det gäller vintertträning så kör jag kanske ner till -10 utan mask, kallare än så gillar jag inte att springa i. Men det är ju inte så ofta det är så kallt så länge, inte här iallafall. Men då kör jag alternativ träning eller löpband.

Lycka till med träningen
Antarktis
#12
30 september 2020 - 22:23
2 Gilla 
Tack allesammans för alla bra svar!!! Tyvärr kan jag inte svara till var och en men jag uppskattar verkligen all hjälp!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
30 september 2020 - 22:48
2 Gilla 
Man kan springa i nästan vilka kläder som helst, tisha i bomull tycker jag går utmärkt, det första som åker på när det börjar bli kyligt är ett par vantar, t ex trädgårdsvantar i bomull för en tia (håller inte så länge alltid), begagnat går utmärkt, rea av förra eller förrförra årets modeller är prisvärt, det gäller även skor. Just skor bör man dock prova i verkligheten och känna att de känns sköna när man tar några löpsteg och går omkring i dem. Björn Suneson testade ett par fyndskor från Lidl när han sprang tvärs över USA senast, de höll rätt länge (fast inte lika länge som hans favoriter). Sista chansen på XXL, Decathlon, Stadium Outlet, prova runt. Ett par första skor borde du kunna hitta för typ 299:-, sen vet du kanske mer vad du behöver och får väl dra in på annat om det drar iväg till det dubbla. Begagnat här på jogg eller andra ställen ger mycket för pengarna, somliga skänker bort överblivna, håll koll.
Lycka till!
Björn L
1982 • Lund
#14
1 oktober 2020 - 03:56
1 Gilla 
Jag skulle råda dig att lägga alla pengar på ett par skor i första vändan. Kläder går som sagts i tråden att använda nästan vad som helst. Folk tenderar att göra saker alldeles för komplicerade.

Du har visserligen inte bett om synpunkter på ditt träningsupplägg men jag skulle ändå vilja ge följande tips: spring 2 km på din runda, promenera de sista 500 m. Spring sedan ett varv till . Istället för att försöka öka farten till 5-minuterstempo skulle jag alltså råda dig att börja med att öka träningstiden - gärna 30 min per tillfälle. Om det är för jobbigt att springa hela tiden kan du växla med promenader. Snart kommer du orka springa längre - och då kommer också farten.


Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#15
1 oktober 2020 - 05:34
1 Gilla 
Skor är prio ett, resten kan du ta sen när du uppnått ditt första mål.
Kika på större sportaffärer som inte bara promotar ett märke, t.ex XXL (de har flera olika märken till vettiga priser).

I vinter: kör med tunna lager, så skalar du av om det blir för varmt.

Reflex! 👌
1980 • Uppsala
#16
1 oktober 2020 - 07:18 Redigerad 1 oktober 2020 - 07:22
1 Gilla 
Köp billigaste löparskorna du kan hitta som känns bra på foten, går vanligtvis att göra fynd på någon av sportkedjorna.
Överdrivet dyra skor för en nybörjare är överskattat. Särskilt som att många av märkenas budgetmodeller är samma skor som de dyrare fast med kanske en "sämre" överdel.
1974 • Mölndal
#17
1 oktober 2020 - 20:45
Svar på inlägg #16
Gilla 
Som de även sa i Spring Snyggt Podden ... köp hellre två par billiga skor än ett par jättedyra (som Asics)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
2 oktober 2020 - 05:55
1 Gilla 
OK kompis, nu har du snart prylarna! Skynda lagom med att skaffa "allt", och leta fynd om du har möjlighet, annars, kör med basgrejor som inte absolut är de dyraste.

Dags för ett träningsprogram, om jag förstår rätt börjar du med en nystart?
Finns många bra trådar i forumdelen "Kom igång".
Har du inte sprungit alls på massor av år, rekommenderar jag något program som varvar gå och spring, för att börja få ihop "tid på fötter", inte nödvändigtvis hur snabbt du springer. Det är klokt för att slipa skador.
T ex här, men det finns massor: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=53444

Viktigast dock: känn efter att DU HAR BESTÄMT DIG.
DU.
Ingen annan kommer att göra den här nystarten åt dig, liksom.

HEJA DIG!!!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#19
2 oktober 2020 - 06:19
Gilla 
Mitt tips är att prylarna är sekundärt. Svåraste är att ta på sig paltorna och komma ut genom dörren och faktiskt dra ut och springa.

Så börja med att springa mycket! Tycker du det är skoj kan du köpa fina skor, löparklocka, 3000 lumen panlampa, andningsmask och allt det där senare. :-)
HCL
1966 • Landet
#20
2 oktober 2020 - 11:39
Gilla 
#Kalle vad är din löparbudget?
Ett par bra skor till ok pris kan t.ex. vara Nike Pegasus 36 https://www.keller-sports.se/p/nike-air-zoom-pegasus-36-loeparskor-RSCNIJ74000.html

Men 900kr för ett par skor kanske är för mycket?

vad det gäller handskar så använder jag själv bomulls trädgårdshandskar för typ 15kr https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/herrklader/arbetshandskar/tradgardshandskar/bomullshandskar-903013/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.