Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1085 visningar

vadträning tunga vikter

1974 • solna
#1
6 februari 2022 - 14:37
Gilla
Hade en liten vadbristning för drygt 3 veckor sedan, trots att jag satsat mycket på exentriska tåhäv både för djupa samt ytliga vadmuskeln, då endast med kroppsvikt. Till detta fick jag progressiva övningar som tåhäv med studs samt en annan - hälhäv på stepup.

Har nu kommit till den punkten att jag börjat träna med tyngre vikter på gym för vaderna - dels sittande vadpress, dels smith-maskin. Kör även tåhäv med studs med skivstång på ryggen. Tänkte kolla vad ni andra som haft bristningar har för erfarenheter med att lägga på vikter i vadträningen, dvs har ni helt o hållet sluppit dessa mycket ovälkomna bristningar o diverse hälsenbesvär?

Följdfråga är hur mycket man bör lägga på i vikter, sittande vadpress - testat 30 KG och kör kanske 20 reps, 2 set. Smith-maskin endast testat 10 KG (2 X 5 KG). Antar man bör lägga på mer? Finns det även risker för skada med att lägga på för mycket och eller gå ner för mycket i den excentriska fasen?
Bek
1978 • VGR
#2
6 februari 2022 kl 16:24
1 Gilla
Sjukgymnasterna brukar ha riktlinjer för hur man ska träna och hur du vågar belasta efter en skada. Skulle fråga dem i första hand.

Sedan brukar inte jag vara riktigt överens med sjukgymnaster om volym och hur tungt man ska träna efter eller i slutet av rehaben. De brukar ofta vilja att man tränar massor med övningar och flera set på varje. Enda möjligheten att klara den träningen är att ligga en bra bit från max i varje set (och ha halva dagen ledigt). Alltså att du hade klarat väldigt många fler repetitioner.
Vid normal träning brukar man ligga närmare max antal repetitioner och göra färre set totalt.

Säger de att det är fri belastning så skulle jag öka vikten successivt i små steg varje vecka, tills du ligger 1-2 repetitioner från max i varje set.
Jag skulle ligga på 5-12 repetitioner per set och kanske 6 set totalt sittande och stående tillsammans. Beror lite på hur ofta du tränar också.
2006 • Alingsås
#3
7 februari 2022 kl 12:01
1 Gilla
Jag hade bristande styrka i inre vadmuskeln och fick ordinerat att köra sittande vadpress med 50-60 % av kroppsvikten till att börja med, och köra upp-ned-upp-ned-upp-ned snabbt, utan att hålla emot på nedgången, dvs utan excentrisk aktivitet i muskeln, tills muskeln var helt slut; tills jag alltså inte längre kunde utföra hela rörelsen ordentligt i varje repetition. Bara mata hävningar så fort jag kunde tills det inte längre gick. Viktigt att sluta när man inte kan köra hävningen fullt ut; det är då man kan råka överanstränga muskeln. Detta gjorde jag ju dock utan bristningar, och jag är tveksam på att det skulle vara rätt behandling för sådana.

Efter 10 pass, 2-3 i veckan, kände jag en väldigt stor ökning av styrkan i inre vadmuskeln och hälsenan jämfört med innan. Själv har jag aldrig tyckt att tåhävningar med böjt knä haft någon bra effekt på soleus. Det som min fysioterapeut betonade var att muskeln bara kunde bli starkare om man kör helt slut på den i varje set, på grund av dess extrema uthållighet och väldigt snabba återhämtning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.