Löpning Tävlingar & Motionslopp 8 inlägg 3571 visningar

Tips på klockan inför Örebro Backyard Ultra 26 maj 2022

1990 • Karlstad
#1
19 maj 2022 - 23:23 (Redigerad 19 maj 2022 - 23:30)
Gilla
Hej, på torsdag 26/5 springer jag min första back yard ultra, Örebro Backyard Ultra.

Tanken har slagit mig, hur gör ni som tidigare sprungit en back yard ultra med klockan?

Jag själv använder garmin Fenix 5 plus

Startar ni klockan när starten på första varvet går sen låter den rulla? Pausar ni den mellan varven?

Första varven är jag säkert klar i huvudet och kan räkna återstående tid, tempo osv osv. Men när tröttheten börjat smyga sig på, finns det några bra tips på hur man kan använda klockan för att underlätta för hjärnan?

Vill man ens pausa den i depån? Ska man bara låta den rulla och lapa den varje gång man ger sig ut på nytt varv?

Hur har ni tänkt? Alla tips uppskattas 😊
1965 • Kungsholmen
#2
19 maj 2022 - 23:44
1 Gilla
Jag är lat och bryr mig inte mycket så kör autopaus och start vid första start sen ingen åtgärd.
Jag bryr mig inte så varför komplicera sitt liv. Andra är mer anala och behöver större kontroll ;)
1991 • Norrköping
#3
20 maj 2022 - 08:45
1 Gilla
Jag har inte sprungit en BYU men jag vet hur jag hade gjort - jag hade låtit klockan rulla. Non-stop. Jag hade nog även valt manuella varv och markerat varv varje gång jag gav mig ut på en runda och varje gång jag kom tillbaka. På så sätt kan jag se under och efter loppet vilket tempo jag har hållit på rundorna. Samt hur länge jag vilade.

Jag hade också velat ha en rättvisande aktivitet efteråt. Pausar man klockan får man inte det.

"Ska man bara låta den rulla och lapa den varje gång man ger sig ut på nytt varv?" --> Så hade jag gjort men som sagt troligtvis även lapat när jag var klar med ett varv.
1986 • Åkarp
#4
20 maj 2022 - 13:29
Gilla
Jag har sprungit två backyards och använt väldigt olika tankar kring klocka:

*På det fösta använde jag inte GPS:en utan tittade bara vad klockan var. Jag visste ju ungefär hur långt jag ville ha kommit på ungefär hur många minuter.
*Den andra gången hade jag en pace pro från Garmin inmatad på 50 min med jämn fart för 6,7 km. Jag startade alltså om klockan för varje varv. Fördelen var att jag visste exakt hur mycket före eller efter min tänkta fart jag var mitt på varvet. Lät klockan tänka åt mig. Men utifrån att det ändå är så gott om tid har jag inte känslan av att jag faktiskt vann något på det annat än att få in mer gåpauser när jag behövde springa snabbara för ömma fötter.

I slutändan kan jag inte säga att det ena fungerade bättre än det andra. Jag kände mig varken lugnare eller mer stressad över tiden oavsett klock-tänk.

Jag tror att det bästa tänket är att kolla hur lång tid du behöver till specifika punkter på banan när du är pigg i huvudet och sen bara jämföra. Alltså tänka mer i mellantiderna de tar på en skidtävling utan mass-start. "36 minuter vid den stora stenen i kurvan - precis i linje med plan - samma tempo in". Och att inte glömma att det troligen är mycket annat som spökar innan du inte klarar dig i mål på 60 minuter.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#5
20 maj 2022 - 15:37
Gilla
Jag har i mina tre BY gjort så att jag haft klockan igång som en enda aktivitet, men stoppat klockan vid mål och startat om igen vid nästa start. Däremot nu senast så glömde jag stänga av auto-lap, så under varv 2 och 3 blev det rätt förvirrat att se km sträckor på klockan. Vad jag borde ha gjort är att slå av autolap och trycka lap manuellt vid varje målgång. Jag tror man måste göra deet direkt innan man trycker stop, är osäker på om det funkar att trycka lap medans klockan är pausad...
1991 • Norrköping
#6
30 augusti 2022 - 16:04
Svar på inlägg #5
2 Gilla
Ja, markerar du inte varv innan du stoppar klockan så kommer den bara att fortsätta på samma varv när du startar den igen så det måste du göra vid varje målgång. Jag är nu anmäld till en BYU i oktober. Jag kommer att ha manuella varv och markera varv vid varje målgång och varje start.

På startskärmen kommer jag att ha lap time, lap distance och lap pace. Det känns om det bästa.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#7
23 november 2022 - 23:14
1 Gilla
Jag bara startade och lät den sedan rulla hela loppet, begriper mig inte på så många funktioner som autolap osv heller så kanske mest därför :)

Jag var främst intresserad att få aktiviteten med totalsträcka loggad.
1991 • Norrköping
#8
11 januari 2023 - 09:34
Svar på inlägg #7
Gilla
Låter bra. Risken med att markera varv är väl att man ändå glömmer bort det när man är långt inne i loppet och således riktigt sliten och trött :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.