Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 4921 visningar

Tips på vattentät ryggsäck pendlingslöpning med laptop

1983 • Bandhagen
#1
1 juli 2022 - 11:44 (Redigerad 1 juli 2022 - 11:44)
Gilla
Hej,

Har kommit fram till att jag vill variera cyklingen till jobbet med löpning vissa dagar, för att klämma in mer löpträning och variera slitaget på kroppen lite.

MÅSTE ha med laptopen (14" Dell) fram och tillbaka (vet aldrig var jag vill/måste jobba nästa dag), favorithörlurarna, lite ombyte och matlåda, så någon ultra-slimmad väska funkar inte riktigt för mig. Springer dessutom på vintern också, då det brukar behövas större mängd kläder, jacka m.m.

Har sprungit med en 35L laptop-rygga från clas ohlson som nästan fungerar, men som släpper in svett i laptop-facket, saknar bröstrem, inte går att spänna ihop tillräckligt, och som ibland kan släppa upp dragkedjan om man har otur.

Vill därför hitta den ultimata löparryggsäcken för detta behov. Vill även kunna använda den för kortare utflykter i skog och mark, så att man slipper byta väska när andan faller på.

1. Helt vattentät. Ska klara regn, genomsvettning, simma över en bäck (typ).
2. Något system för att komprimera hela ryggsäcken, t.ex. dubbla spännremmar, snörsystem el. likn.
3. Både höftrem + bröstrem
4. Laptopfack (eller annan möjlighet att förvara laptopen utan studs)
5. Storlek mellan ca 15-25-30L ... lite plus/minus beroende på.
6. Icke-skrikiga färger (ska passa i skogen också)
7. Låg vikt, helst under kilot. Men med rätt väska i övrigt är det kanske aningens förhandlingsbart.

Har ni några bra tips här?

Gör inget om man slipper spränga plånboken, helst kring 1-1500kr max, men skulle den helt ultimata säcken dyka upp, kunde jag nog gå upp lite mer i pris.
1971 • vånga
#2
1 juli 2022 kl 12:53
2 Gilla
Jag använder denna vid äventyrslöpning: OMM-ryggsäck. På denna sida finns vattentäta ryggor aldrig testat dom: https://www.olspecialisten.com/sv/ryggsackar/ryggsackar/ . Packar allt i påsar-med stängningsflärp finns i mataffären, lättare att hitta allt i ryggan/går trycka ur luft så tex underställströjan tar mindre plats. Å större saker soppåse. Vid transport till jobbet behöver bara plånbok, mobiltelefon och matlåda-alltid packad i påse inte kul att komma fram och inse maten har rymt.
1983 • Bandhagen
#3
1 juli 2022 kl 13:35 Redigerad 1 juli 2022 kl 13:36
Gilla
Stort tack för tips Maria! Stängningsbara påsar är förstås absolut ett alternativ, även om det vore skönt att slippa tänka på det.

Är det OMM Classic 25 du tänker på? Har faktiskt kollat på den som en av favoriterna. Det jag är mest fundersam på är hur bra den är på att hålla fast en laptop, då den inte verkar ha inbyggt laptopfack? Vet du något om detta?
1971 • vånga
#4
1 juli 2022 kl 14:19
1 Gilla
Har aldrig sprungit med datorn i ryggan-Den har en vadderad ryggplatta, som funkar som sittunderlag. Jag har använt den vid äventyrslöpning, haft den i mins10år.
1983 • Bandhagen
#5
1 juli 2022 kl 18:47 Redigerad 1 juli 2022 kl 18:47
Gilla
Kan rapportera att jag efter intensivt sökande tror jag hittat vad jag sökte efter i Silva 360 Lap 25L: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5140856

Den har allt i min kravlista utom bra spännremmar, men jag upptäckte vid närmare koll att den har ett system där man kan fästa egna remmar.

Tyget på denna ser ut att vara mindre "hårt" än på IAMRUNBOX spin bag och Urbergs waterproof bag, så jag hoppas den går bättre att spänna ihop.

(Finns som 18L också, men blir troligen lite för liten för min 14" laptop).

Beställt. Återstår att se hur bra den fungerar. Får rapportera här senare.
Stockholm
#6
1 juli 2022 kl 19:28 Redigerad 1 juli 2022 kl 19:33
2 Gilla
Du kommer inte kunna få tag på en normal vattentät ryggsäck. Bara en sådan sak att vanliga dragkedjor inte är vattentäta.

Vad du ska satsa på är en bra löparryggsäck, exempelvis från Osprey eller något annat erkänt märke av ryggsäckat för aktivitet inklusive löpning. Sen ska du satsa på en riktig drybag av bra kvalité i stil med att du faktiskt kan simma med den. Däri lägger du datorn. Det kan såklart finnas andra lösningar, kanske vattentätt datorfodral? Sen ett vanligt rain cover överdrag på ryggsäcken som gör att det mesta regnet inte ens nuddar ryggsäcken.

Om du är öppen för onormala ryggsäckar kan du säkert hitta något, däremot kan de vara betydligt mer obekväma och opraktiska jämfört med en löpryggsäck. Du får göra en avvägning, troligtvis ska du inte simma till jobbet trots allt. Behöver allt alltid klara sig eller bara det viktigaste?
1983 • Bandhagen
#7
1 juli 2022 kl 23:25
1 Gilla
Tack för intressant feedback @Tjolahoppsan!

Jo, det där med att simma över en bäck var väl en viss överdrift :) Men jag vet att man hamnat i förvånansvärt nedblötta situationer emellanåt även i den vanliga pendlingen.

Jag håller med om att det verkar som att man får satsa på antingen väldigt vattentätt, eller något som verkar mer verkligen anpassat för löpning.

Kände väl dock att jag är tvungen att testa något av alternativen för att veta vilken inriktning som faktiskt funkar för mig, så därav beställnignen på Silva-säcken.

Håller det helt öppet att jag sist och slutligen kanske får byta spår till det mer verkligt löpanpassade, som du säger. Men först ska jag testa Silvan och se hur det går! :)
1987 • Stockholm
#8
4 november 2022 kl 11:31
Gilla
@Samuel, hur gick det för dig att välja väska?
Jag är mycket nyfiken på hur folk löser transportlöpning med kläder och dator.

Vad har ni för tips att tänka på och vad är det som är mindre bra med de modeller som finns ute idag?

Överväger även att vilja ha med vätska på löpningen då det under sommaren är ett måste om det kommer fortsätta vara +30 i Sverige under sommaren.
Vilken storlek fungerar bäst att använda? 12-15-20-25 liter?

Tacksam för all input ni kan ge.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#9
7 november 2022 kl 10:59
Gilla
Anders!
Jag har min laptop i en tunn drybag i min UltimateDirection Fastpack 15. Jag älskar den ryggsäcken, den finns dock inte längre i sortimentet (15 liters-modellen). Den har laptopficka närmast ryggen, vilket gör att tyngden kommer nära egna kroppen, det är bra! Kläder i drybag också eftersom jag svettas mycket och inte vill ha fuktiga kläder... Det är vaddering mot ryggen så jag tror inte att jag skulle kunna svettas igenom, men ändå... 😎

Kram,
Jenny
#10
7 november 2022 kl 23:43 Redigerad 7 november 2022 kl 23:56
Detta inlägg har raderats
1983 • Bandhagen
#11
30 december 2022 kl 21:16 Redigerad 30 december 2022 kl 21:16
Gilla
@Anders, jag köpte ju en Silva 360 Lap 25L. Den har fungerat bra att springa med. Aningens hårda kanter på axelremmarna, men annars en bra väska.

Problemet är att laptopfacket inte är riktigt vattentätt, då det inte ligger innanför rolltopen. Dragkedjan till laptopfacket är allt annat än vattentätt. Ganska glest tillochmed. Har redan haft en vända (då på cykel), då jag var bekymrad att datorn skulle bli genomblöt. Så för mig som ville slippa bekymra mig för väder och vind känns det tyvärr som ett riktigt felköp.

Jag funderar nu starkt på att skaffa en "Orbit" istället, d.v.s. Silva 360 Orbit 25L. Den lär ska ha en sorts laptopfack inuti väskan istället. Den kanske inte "håller i" laptopen fullt lika bra, men tycker väl att det borde gå att klämma till den med rolltopen hyfsat ändå.

Ska nog passa på på mellandagsrean ...
1983 • Bandhagen
#12
28 januari 2024 kl 21:16
2 Gilla
Kan bara passa på att uppdatera här, för den som säkert undrar (:D), att jag skaffade just en Silva 360 Orbit 25L till slut, och är helnöjd!

Så otroligt skönt att slippa bekymra sig för att datorn eller något annat blir nedblött! Denna är ju så att säga 100% vattentät. Kan inte tänka mig något mindre numera, då den redan räddat datorn flera gånger i olika plaskblöta situationer, kanske oftast under cykelturerna, men även fungerar bra för löpning.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
2 februari 2024 kl 09:06
1 Gilla
Under de 13 år jag sprungit till jobbet har jag alltid haft en soppåse där jag haft kläder i. Jag tycker att datorkanterna har nött ryggsäcksmaterialet otroligt fort så jag bestämde mig för att det var enklare att ha en jobbdator hemma istället. Slippa tänka på att dra med sig en dator hem i tid och otid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.