Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 818 visningar

Problem vid vristen

Anton K
1991 • Hägersten
#1
5 juli 2022 - 20:34
Gilla
Bild uppladdad av Anton K
Tjena!

Min flickvän har precis börjat springa och har fått problem vid sin vrist. Hon menar att hon får ont på insida vrist bakom knölen, och det värker. Tidigare har hon haft problem med benhinnorna och smärtan känns lite likadan. Lite som att muskeln är för kort. Någon som känner igen? Se bild.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
5 juli 2022 kl 20:48
Gilla
Pronerar kanske? och då överbelastat senorna som går i området. Om det är detta - spring i pronatonsskor typ Saucony guide - undvik att springa i uppförsbackar, då otränade pronerare tenderar att fälla in fötterna inåt i backar. Stretcha även vaderna - om musklerna i vaden blir stela och lite förkortade, sliter detta i senorna runt fotknölarna. Med tanke på tidigare problem, kanske en löpstegsanalys på ex löplabbet kan vara bra.
2006 • Alingsås
#3
6 juli 2022 kl 01:03
Gilla
Låter som typisk svaghet i muskeln tibialis posterior. Muskeln har liksom snörpt ihop sig och blivit kortare för att försöka kompensera för dess brist på styrka, men detta funkar så klart inte i längden. Denna muskel är avgörande i att hålla uppe fotvalvet och skor med pronationsstöd kan minska uppretningen som löpningen orsakar.

Jag har mycket erfarenhet av precis samma symptom, även benhinnor på insidan av underbenet. Benhinnesmärta på insidan av underbenet beror på att tibialis posterior är för svag i sitt ursprung uppe i vaden, och smärta i muskelbuk och sena beror här på att resten av muskeln är svag.

Excentriska tåhävningar i trappa är bra om de utförs på rätt vis men istället för att försöka förklara här hänvisar jag till Google och YouTube, nu när du vet vad du ska leta efter. Håller därutöver med Ingrid om att stretching av vaden är bra, och bäst med böjt knä för tibialis posterior.

Viktiga saker att tänka på i löptekniken är att driva fram höften (= minska svanken) och se till att tårna pekar rakt framåt när man har foten i marken (så att man inte springer med fötterna i ett V). Detta tvingar fötterna att pronera lite mindre och avlastar tibialis posterior.
Stockholm
#4
6 juli 2022 kl 05:56
Gilla
Googla anatomi, är det soleus eller hälsenan som gör ont? Testa med tåhävningar och kanske stretching.
1986 • Umeå
#5
6 juli 2022 kl 10:01
Gilla
Jag har nyligen fått liknande problem med min högra fot när jag sprungit mycket på vänster sida av en grusväg som lutar en del mot diket. Högerfoten faller då innåt lite extra.

Känns då bättre när jag springer mitt på vägen där den är som planast eller på höger sida för att kompensera ibland. Se upp för bilar bara.
#6
6 juli 2022 kl 17:27
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.