Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4937 visningar

Hur ofta och hur långt bör jag springa?

1977 • Mjölby
#1
1 februari 2009 - 10:08
Gilla
Jag har sprungit 3 ggr i veckan under vintern och styrketränat 1-2 ggr i veckan och ska börja dansa afrikansk dans 1 ggn i veckan denna vecka. Har länge sprungit ca 8 km men kom igår upp i milen. Brukar ha ett snitt på 6,09 min/km men sprang under milen 6,17 min/km, och lite tungt var det allt men det var skönt ändå.

Nu undrar jag hur jag ska lägga upp träningen de närmsta veckorna för att undvika infektioner eller ömma fötter. Kan jag springa milen varje gång jag springer eller ska jag växla mellan 8, 9 och 10 km. Råd mottages gärna : )!
Niklas Pettersson
1973 • Enköping
#2
1 februari 2009 kl 10:20
Gilla
Hej
Gå in på Matathon.se. En väldigt bra sida för att få svar på dina frågor. Kolla på träningssidorna så får man ett riktvärde att utgå ifrån.
1977 • Mjölby
#3
1 februari 2009 kl 15:08
Gilla
Sprang nästan milen idag igen men med ett lägre tempo, var nog trött (blåsan på foten irriterade lite dessutom). Ska kanske varva mellan längden på rundan såhär i början, i alla fall om jag springer två dagar på raken.
2006 • Alingsås
#4
1 februari 2009 kl 15:30
Gilla
Din träning bör väl avspegla sig i de mål du har med din löpning.
Om du siktar på någon tävling så bör ju träning och distans och tempo vara inriktat på tävlingen.

Om du bara springer för att må bra så har det väl ingen större betydelse hur du lägger upp träningen.

Men om du har känsliga fötter och ben bör du nog undvika att springa flera dagar på raken.

Visst är det bra att variera distans och tempo. Men om du springer 9 eller 10 km kvittar, skillnaden är för liten. Om du ska variera så ska det vara större skillnad än så.
1977 • Mjölby
#5
1 februari 2009 kl 16:21
Gilla
Tack för tipset Mikael! Då blir det milen hädanefter.

Jag tävlar bara med mig själv än så länge, sen kan det hända att det blir ett lopp så småningom men nu är siktet mest på att klara längre och längre distanser. Kan tänka mig att springa lopp men inte för att tävla utan bara för att uppleva känslan.Tiden är inte så viktig, jag jagar mest den där härliga flow-känslan man kan få då och då när man släpper tid och rum och bara springer.

Känsliga fötter har jag, kraftig överpronerare, men det går bra att springa både två och tre dagar på raken och den tredje dagen blir mest tung för benmusklerna. Så där har jag satt min gräns för närvarande.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.