Löpning Övrigt 22 inlägg 45901 visningar

hur ofta bör man vila mellan löpturerna?

1977 • Göteborg
#1
22 juli 2012 - 10:27
Gilla
Jag har kommit in i ett skönt flöde där jag springer i stort sätt så ofta jag kan. Kanske 4 - 6 ggr i veckan .Har precis kommit upp över 5 km sedan en månad tillbaka och är redan uppe i 18km o jag älskar det! Springer mest 8-10 km per tur.Springer mest i lungt tempo o mår väldigt bra när jag tagit en tur och jag mår bra under turen oxå!
Jag spelar lite squash o gymmar oxå. Hur ofta bör Man vila från löp? När blir det skadligt? Kan man springa för mycket
< < < 1 2 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
22 juli 2012 kl 10:32 Redigerad 22 juli 2012 kl 10:34
Gilla
Så länge man har hyfsad kontroll på att hantera ev känningar och att undvika skador, så är det väl bara att träna på så mycket man önskar, men det tar nog några år innan man kommer till elitnivåmängder t ex. För mig tog det 4-5 år av "spontan löpträning"

Jag vilade bara vid sjukdom/skada och bristande inspiration dvs inget planerat.
Någon dag vila så och då skadar inte men vid full satsning har man inte råd med så många vilodagar om året.
1977 • Göteborg
#3
22 juli 2012 kl 13:15
Gilla
Tack då kör jag bara på :) det e underbart med insperation!

När räknas det som elit nivå på löpning
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#4
22 juli 2012 kl 21:51
Gilla
Har sprungit 6 dar i veckan nu i fyra månader utan problem. Tänker dock minska med någon dag och istället köra ett gympass då. Ser inget fel med att träna mycket så länge det känns bra i kroppen.
1977 • Göteborg
#5
22 juli 2012 kl 22:11
Gilla
Låter ju underbart Hans-Göran! Vad räknar du som elit löpning?? Undar lite vad Bo menade förstår du det

Vet du jag brukar kombinera löp o gym vilket är toppen! Gymmar först o efter tar jag mig en löptur.. Kroppen mår toppen av den kombinationen

Tack för tips!!
Christian
1980 • Gävle
#6
22 juli 2012 kl 22:16
Gilla
Var försiktig. Lätt att dra på sig skador när det blir mycket träning...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
22 juli 2012 kl 22:19
Gilla
Re Jessica

Jag menade att eftersom du tydligen kommit upp i 18 km från 5 km någon månad innan så skulle det ju kunna bli 20-30 km ofta rätt snabbt vilket jag ville poängtera annars brukar dröja 4-5 år innan man behärskar dagligen vid en full satsning :-)
#8
22 juli 2012 kl 22:39
Detta inlägg har raderats
1977 • Göteborg
#9
23 juli 2012 kl 09:14
Gilla
tack christian jag skall vara försiktig (har tyvärr en svag vänsterfot pga snetramp x 2 ). Känns som att när skadan väl kommit så vill den gärna stanna..

Aha!! Då förstår jag Bo ::)) Nu lär det ju väldigt bra att jag e uppe i 18 km o då vill jag ju lägga till att det är JÄTTE långt för mig o jag tar ut mig på den streckan.. har sprungit 18 km 2 ggr nu o e hel nöjd! springer 8-10km per tur annars vilket jag e nöjd med oxå ::)) Det kommer säkert ta mig ett par år att vara uppe i 30 km speciellt som normal pass ::))
HR
1972 • Stockholm
#10
23 juli 2012 kl 10:56 Redigerad 23 juli 2012 kl 10:56
Gilla
Jessica, du verkar vara allmänt i mycket god kondition och skulle säkert kunna springa bra mycket längre än du tror.

Däremot så får du kanske välja en dag eller en vecka där du inte kört så hårt med andra idrotter så att du provar att sticka ut och springa på känn. Spring gärna första delen lite långsammare än du normalt gör och prova att sedan slå över till ditt normaltempo och "hålla i". Du kan säkert springa mycket långt en sådan dag. Vad gäller din svaga fot så kan du se om du kanske kan tejpa den lite förebyggande? Alternativt så försöker du springa avslappnat, men koncentrerat och känna av med foten och låta den styra längden på passet.

Ska du springa regelbundet långt så ska du skynda långsamt, det tar lite tid att härda upp kroppen så att den tål nötningen som regelbundna långpass innebär. Det vore ju synd att helt plötsligt dra på sig en envis slitage-skada som bara poppar upp. Just din fossing är ju något som kan stöka till det, tyvärr.

Men har du inte haft några känningar eller problem så tycker jag du ska unna dig ett förutsättningslöst långpass och bara springa. Helst en helt ledig dag.

Själv hade jag ett "uppehåll" på åtta år och efter att ha kommit igång igen (mycket trögt och ont) så sprang jag ungefär en gång i veckan och aldrig mer än en mil till tolv kilometer, oftast under det. I vintras så hängde jag på ett gäng som skulle springa "långt" och själv sprang jag 23km... ...sista kilometern var jag HELT slut i vaderna (halkigt ute och lågt tempo) men hade bra flås. Efter passet fick jag gå hem två kilometer i kylan vilket var plågsamt men passet blev totalt 25,3km, varav 2.3km hemsläpning typ ålning meddelst hasning. Men det gick - och självförtroendet fick en bra kick.

Då ska du ha i åtanke att jag var otränad, hade skador i bagaget och sprang i ett par skitskor. Du är yngre, friskare och tränar regelbundet. Dessutom är det sommar. Det är bara att snöra på skorna...
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#11
29 juli 2012 kl 11:20
Gilla
När man ser att de här på jogg.se som springer mest är uppe i typ 4mil/dag nästan varje dag i veckan inser man att man nog som motionär inte ska vara så orolig att man tränar för ofta så länge man lyssnar på kroppen. Om jag känner av ett knä tex så sänker jag hastigheten eller längden eller både och den dan.
Även vilodagar gör jag alltid något. Tror på det där med aktiv vila, tex ett gångpass på 45 minuter.
Kan eliten träna heltid sex dagar i veckan så kan nog vilken motionär som helst jogga några km alla dar i veckan.
Henrik Eklund
1976 • Stockholm
#12
29 juli 2012 kl 11:30
Gilla
Efter att jag sett dokumentären om medaljens baksida, kan man konstatera att vila är ett måste både muskulärt o mentalt. Hur mycket träning/vila kan man inte sia om utan varje individ måste vara noga med signalerna som kroppen ger, som övriga varit inne på. Personligen är det mentala väldigt viktigt att komma ut på ett pass ger otroligt mycket energi genom att rensa huvudet, jag jobbar relativt mycket så löpningen är ett måste för att behålla balansen.
H Mattisson
1923 • Sundbyberg
#13
29 juli 2012 kl 11:44
Gilla
Såg dokumentären jag med Henrik. Om man som dom tränar 8 timmar/dag så förstår man vilket mått av sömn och vila dom behöver. För en kontorsråtta som mig så är det timmen varja dag på träning som boostar min energi.... så jag behöver inge helt stilla dagar.... för då säckar jag ihop mentalt :)
HR
1972 • Stockholm
#14
29 juli 2012 kl 11:46
Gilla
Det mentala är oerhört viktigt. Jag dras med dåligt självförtroende eftersom jag haft ett mångårigt uppehåll.

Jag sprang i lördags morse och fick ett bra pass med uppvärmning och fart mot slutet. Kände mig bra, men lite sliten efter, gillar inte att springa innan frukost.

Insåg att jag måste börja nöta längre sträckor och gav mig av imorse igen, innan frukost, vilket är min sämsta tid och förutsättning. Hade ont direkt från början med känningar av utsida knä och stel i sätet (arslet på ren svenska) och efter fyra kilometers smärta så tänkte jag att "jag får nöja mig med fem kilometer" och ta långpasset en annan dag. Då dök det upp ett sällskap på banan och jag bet ihop. Efter ytterligare någon kilometer så släppte det mentalt och jag ställde in mig på 10km, om jag så skulle krypa hem. Efter 11km fick jag skavsår (strumplös) och sparkade av skorna och tuggade mina sista 4km och fick ihop mina 15km på lite drygt 57min.

Då hade jag börjat med att sänka mig själv mentalt. Efter elva kilometer så tänkte jag att fyra kilometer kan jag ALLTID rassla av så då kände jag att jag kunde mentalt bestämma mig för att fortsätta stå på och att fyra kilometer är INGENTING i sammanhanget.

Efter kilometer sex så stämde ju allting och jag fick bara justera löpsteget emellanåt mot slutet och tänka på flytet när jag började stumna av. Efter avslutade 15km så var jag ganska slut i kroppen och även om det fanns en tanke på att försöka få 5km till så sade kroppen ifrån och meddelade att "skaderisk föreligger" om jag inte taggar ner nu.

Det mentala var idag A och O och vann över smärtan i början.
1970 • Lerum
#15
29 juli 2012 kl 11:54
Gilla
Bara för att vara rolig, efter gårdagen så räcker det att vila två timmar mellan träningarna ;)
HR
1972 • Stockholm
#16
29 juli 2012 kl 12:12 Redigerad 29 juli 2012 kl 12:12
Gilla
Ja, wow Anders, bra längd på loppet. Host, host. Och bra fart med. :)

Håller du för det kan du springa i princip oavbrutet, det är dit jag vill komma, men jag kanske inte håller för det längre.

Bara att lägga sig med skorna på, du springer nog i sömnen efter det loppet.
1970 • Lerum
#17
29 juli 2012 kl 12:24
Gilla
Tack,

Min uppfattning är dock att 'jag tror' att ett pass på 40km oavbruten löpning skulle kännas värre än de 80km igår

Har sprungit ca 32km på träning och då var jag ledbruten. Klart att man inte hade samma tillgång till vätska och mat men framförallt inte vila.

Någon ultralöpare får gärna sprida lite ljus över detta
HR
1972 • Stockholm
#18
29 juli 2012 kl 14:47
Gilla
Anders: min egen teori (praktiskt tillämpad back in the days) är att även en kort vila och återställning gör att man kan "börja om" på ett nytt pass och köra vidare förutsatt att man inte tar ut sig för mycket på passen utan håller sig runt sin "komfortnivå" på längre sträckor och får en liten tillförsel av dryck mellan varven.

Om man däremot tagit ut sig och blivit "kall" eller stel så är det rätt segt att dra igång apparaten igen.

I dagsläget toppar jag ut strax efter 15km om jag ska springa med fart, men om jag delar upp det så kan jag sträcka ut det till säkert 25km.

Dina sträckor kan jag inte annat än drömma om i dagsläget, det räcker inte med pannben för mig, jag är för otränad helt enkelt.
1986 • Göteborg
#19
17 juni 2014 kl 10:54
Gilla
Jag bruar köra varannan dag löpning 6-8 km och varannan dag rask promenad 5 km. Jag tror att kroppen mår bra utav att återhämta sig varannan dag då man bara går fort. Då har man laddat om för löpardagen. Poängterar att jag är nybörjare och har bara sprungit aktivt varannan dag sen 13 v tillbaks.
1970 • Lerum
#20
17 juni 2014 kl 11:25
Gilla
Härligt Jimmy det låter bra.
När det börjar bli lite mer ansträngt i löpningen kan man se till att avsluta träningspasset p åen nivå så att man längtar till nästa
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.