Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1426 visningar

Skadad fot och oklart blåmärke

#1
28 oktober 2022 - 14:36
Gilla
Bild uppladdad av Therren
Hej!

Har börjat löpa som nybörjare och blivit frälst. Har ingen tidigare erfarenhet men har hållit igång sen våren. Köper oftast 7-12km på asfalt.

Efter en tids löpande har min fot sagt ifrån. Jag har ett högt fotvalv och trampar snett utåt. Har en ömhetskänsla/strålande känsla snarare än att det gör ont. Har varit på rehab och har en konstaterad svullnad och behöver ilägg samt träna stryka för att stärka foten. Har pausat löpningen!

Har även ett utslag/blåmärke på fotknölen som enligt rehab inte har med ovan skada att göra utan dom trodde de var något annat? Håller ni med? Detta märke har jag nu haft ca 6 veckor och upptäckte i samband med att foten börja krångla.

Mina två frågor jag har är:
1. När jag tränar styrka med foten så har ömheten nästan blivit värre. Är det normalt när man tränar en skadad fot? Eller gör jag fel? Tänker att det är en puckel innan det blir bättre.

2. Vad tror ni märket på min fotknöl är? Kan det ha med skadan att göra överhuvudtaget? (Bifogar bild).

Stort tack på förhand!
2006 • Alingsås
#2
28 oktober 2022 kl 15:52
Gilla
Första frågan är svårbesvarad eftersom vi inte vet exakt vad din skada är, speciellt när du inte har nämnt var i foten din smärta sitter. Du tränar inte en fot, utan du tränar massor med muskler som sitter på helt olika ställen och som påverkar foten på olika sätt, och sedan finns massvis med passiva strukturer (ben, ligament, retinakler) som också kan göra ont. Generellt ska smärtan ligga under 4 av 10, där 10 är så intensiv smärta att du tuppar av och 0 är ingen smärta.

Angående din andra fråga vill jag slänga ur mig killgissningen att du har en skada på superiora peroneala retinaklet. Mer om detta hittar du lättast om du googlar på engelska: superior peroneal retinaculum.

Det finns två muskler som har med detta retinakel att göra, fibularis/peroneus longus & brevis. Dessa två muskler är under extra hög belastning om man trampar utåt, alltså supinerar snarare än pronerar. Vanligtvis hålls de fast bakom utsidans fotknöl av retinaklet, men om de är under mycket hög belastning och behöver dra väldigt hårt i foten, som när man trampar utåt, kan de orsaka skada på retinaklet.
#3
28 oktober 2022 kl 16:28
Gilla
Stort tack för svar!

Ber om ursäkt, ser nu att jag inte ens beskrivit mitt problem! Det strålar samt ömar ovanför fotknölen ner bakom och runt den och fram under fotknölen (som en halvmåne runt fotknölen), extra mycket när jag viker foten inåt och trycker ut. Smärtan skulle jag nog ranka som 3-4 av 10.

Googlade på "superiora peroneala retinakle" och det stämmer ganska väl med med min smärta.

Återigen, stort tack för din input!
2006 • Alingsås
#4
28 oktober 2022 kl 19:46
Gilla
Med den smärtbilden skulle jag tippa på inflammation i senskidorna och/eller senorna på fibularis longus och brevis. Det är exakt där du beskrivit som de löper och när du vinklar foten inåt så spänner du de senorna.

Ditt blåmärke sitter ungefär där som retinaklet fäster, så det känns ju som om det skulle kunna vara överbelastning av senorna kanske i kombination med någon sprucken fiber i retinaklet. Men framförallt senorna låter ju som den huvudsakliga skadan, men ha i åtanke att vårdgivare kan det här ämnet långt mycket bättre än vi två.

Är det senan som är skadad så ska det faktiskt göra lite ont med rehabövningar för att den ska återhämta sig bäst, men nu när det kanske är senskidan som är svullen är jag osäker på hur man ska göra.

Om du inte kände dig förstådd eller om du inte förstod hela bilden av din skada hos din vårdgivare kan det vara värt att leta upp någon annan.
#5
31 oktober 2022 kl 08:25
Gilla
Hej!

Tack, efter lite googling verkar din sjukbild stämma ganska väl. Har kört rehab i helgen men har nästan mer ont i foten idag och blåmärket har varken minskat/ökat. Bör inte ett blåmärke gå bort ganska omgående?

Får söka vidare vård då jag knappt fick mer hjälp än att vila sist.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.