Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 2523 visningar

Sklerosering hälsena

Askim
#1
5 januari 2023 - 10:37
Gilla
Har fått hälseneinflammation och rehab hos fysio ger noll resultat. Har kört nu över 4 månader utan någon framgång överhuvudtaget. Googla lite på olika alternativa lösningar och kom in på sklerosering. Är det någon som gjort det och hur går man tillväga om man vill se om det skulle kunna va lösningen för mig?

Eller är det någon som gjort någon annan behandling som hjälpt?

Tacksam för alla svar!
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#2
5 januari 2023 kl 10:41
1 Gilla
Sjukvården brukar väl avråda från såna injektioner.
Det enda som i längden hjälpt mig är faktiskt excentriska tåhävningar med tyngd/motstånd. Att jag trycker mig ner genom att trycka ifrån med handen mot ett trappräcke samtidigt som jag håller emot med benet. Och att jag pressar mig uppåt med benet samtidigt som jag håller emot med handen mot trappräcke. Det funkar förmodligen bra med tyngd också, t.ex. att man kör excentriska tåhävningar med skivstång, kettlebell eller tunga hantlar.
Ofta har det gjort mer ont direkt efter än innan, men på längre sikt har det funkat.
Martin
1976 • Östersund
#3
5 januari 2023 kl 11:27
4 Gilla
Ryggsäck med ex böcker i är också ett bra alternativ om man vill ha mer tyngd.
Askim
#4
5 januari 2023 kl 13:31
Gilla
Okej, ja det brukar väl vara så med sjukvården. Som sagt, jag bara läste snabbt om det så har lite kunskap om just den typen av injektion.
Ja det är den typen av tåhävningar jag gör både med och utan vikt. Har även vissa spänst övningar som jag har fått från min fysio som jag ska göra. Men märker absolut ingen skillnad från att jag börja så det känns lite hopplöst. Skönt att höra av någon iaf där det har hjälpt, det ger lite hopp trots att det känns mörkt just nu!
1974 • Halmstad
#5
5 januari 2023 kl 14:05
Gilla
Jag har återkommande hälseneproblem sedan ca 5 år tillbaka, med i princip årliga rehab-perioder. Förra hösten provade jag sklerosering, efter att ha läst om det och "tjatat" lite. Det blev snabbt bättre, dvs den akuta smärtan försvann till stor del. Ingreppet i sig är extremt enkelt. Ett medel som sprutas in och tar ca 15 min inkl. undersökning med ultraljud. Tog spruta nummer två några veckor efter. Trappade sedan upp löpningen successivt och fortsatte hyggligt frekvent med "prehab" i form av styrketräning vader i form av tåhävningar, både koncentriska och excentriska, samt rörligthetsövningar. Började dock under våren svagt förnimma den numera välkända smärtan i hälsenorna, på exakt samma ställe som tidigare. Utlöste sedan skadan på riktigt igen när jag spelade beachvolley i juni och helt enkelt träffade illa med en direkt belastning. Fick tid hos ortopeden igen i september, för vad jag tänkte mig en ny dos. Träffade då en annan läkare som starkt avrådde till detta, med motivering att det är en destruktiv behandling som inte lämpar sig att göra återkommande. Vid det laget hade jag rehabat på halvfart ett tag och besvären var påtagande men ändå relativt lindriga. Frågade om operation som alternativ pga de långvariga besvären, men ortopedens bedömning var att det inte nödvändigtvis ger bättre effekt än ny rehab. Dock oavsett metod, med en väsentlig skillnad mot tidigare: Belasta inte de närmaste 12 månaderna (!!), eftersom hälsenan inte läker fullt på mindre än 12-18 månader. Hans teori var alltså att mina hälsenor aldrig har fått möjlighet att läka ut helt, eftersom jag återupptagit hög belastning efter rehab "för tidigt".
Det är naturligtvis svårt att värdera för en lekman, men jag bestämde mig för att prova och har haft totalt löp-uppehåll under hösten och 2023 blir helt enkelt ett år med extremt lätt löpning. Astråkigt så klart.

Så ang. sklerosering som var frågan: Uppfattar att det inte finns tillräckligt med forskning för att få unisont svar från sjukvården. Min personliga erfarenhet är att det hjälper snabbt och effektivt på kort sikt och man kan vara tillbaka i träning fort. Det räcker säkert för många, men antagligen inte om man har återkommande besvär efter flera rehab-perioder.
Jim
1975 • Göteborg
#6
5 januari 2023 kl 15:59
Gilla
Jag har skleroserat bägge mina hälsenor. Skönt ett tag men problemen kom tillbaka.
Av allt jag provat så har dry needling av gastrocnrmius och soleus med efterföljande rehab med tung rehab varit det som till slut löste mina problem.
Askim
#7
5 januari 2023 kl 23:16
Gilla
Tack för era ärliga svar! Låter inte som det är något för mig då helt enkelt! Vill hellre hitta en långsiktig lösning fast samtidigt inte ha ont.
1969 • Vilshult
#8
9 januari 2023 kl 11:59
Gilla
Hej!
Jag har gjort det med mycket bra resultat. Den ena hälsenan fick jag ta 2 ggr, men den blev bra efter det. Dom sa att det kan behövas upp till max 3 ggr.
Har provat det mesta inom hälsenaoperation innan detta, men inget har hjälpt.
1957 • Torsby
#9
10 januari 2023 kl 14:50
Gilla
Det finns väl flera orsaker till smärtor i hälsenorna, men är det frågan om kärlinväxt fungerar sklerosering utmärkt. Kärlen syns bara genom ultraljudsröntgen, så att gissa sig till orsaken fungerar sällan. Jag har gjort sklerosering vid två tillfällen (Oscar Larsson, Varberg). Båda gångerna med utmärkt resultat. Tåhävningar på alla sätt och vis har då inte hjälpt mig.
Ola
1966 • Malmö
#10
11 januari 2023 kl 17:20
1 Gilla
Ja, jag har erfarenheter som gör att jag verkligen håller med #9. Det finns väl olika orsaker och det gäller att hitta just orsaken till de ömmande hälsenorna innan man sedan kan träffa rätt i behandlingsdjungeln.

Jag hade problem i ett antal år med min ena hälsena och testade nog det mesta som finns efter att ha besökt ett antal personer inom vård- och behandlingssvängen: excentriska tåhävningar med en ryggsäck full med kakelplattor, akupunktur, massage, sklerosering, kortisonbehandling och säkert något mer som jag inte kommer på just nu. Vad hjälpte? Absolut ingenting. Jag fick tips av en läkare till slut att lägga av med löpningen och "skaffa en roddmaskin". Trots expertrådet gav jag inte upp och till slut kom jag i kontakt med en ortoped som hittade roten till det onda - en liten utväxt på hälbenet, knappt synbar på röntgen, bakom hälsenan. Den hade skavt på hälsenan och skadat den. Inte konstigt att inget av det andra jag testade hjälpte. Ortopeden slipade ner ojämnheten och tog bort de skadade delarna på senan. Rehaben tog nog en 8 månader men jag har sedan dess inte haft några som helst problem (med hälsenan...). Min lärdom: lita aldrig på vad någon "expert" säger, ge aldrig upp - till slut kanske man träffar rätt.
#11
11 januari 2023 kl 19:46 Redigerad 11 januari 2023 kl 19:50
2 Gilla
#10: Just därför är det totalt meningslöst att fråga om råd vad gäller idrottsskador på ett internetforum. Det blir bara en massa anekdotisk bevisföring: "metoderna x, y och z fungerade inte på mig, alltså är det värdelösa. Däremot funkade metoden xy på mig och alltså är den perfekt."
Sedan kommer en annan person och säger motsatsen...

Jag tror att de flesta som blir sjuka uppsöker sjukvården istället för att söka råd på internetforum. När det gäller idrottsskador, däremot, tycks man hellre lyssna på joggingmotionärer än experter. När det gäller experter menar jag idrottsläkare eller fysioterapeuter som specialiserat sig på idrottsskador - inte den genomsnittlige allmänläkaren på närmaste vårdcentral. Dessa kan inte ett skvatt om idrottsskador.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
11 januari 2023 kl 20:55
2 Gilla
Såklart ska man söka vård och inte bara lita på vad andra berättar, men nog är det skönt att bolla lite och samla idéer så man är förberedd vid sjukvårdsbesöket, och kan ställa frågor som man kanske inte hade tänkt på annars. Och sen vara "lagom envis" om man inte känner igen sin kropp, eller inte längre kan använda den till vad man tycker är livskvalitet.
hxman
1976 • Skåne
#13
12 januari 2023 kl 12:28
Gilla
@Ola Var fick du hjälp från ortoped?
Ola
1966 • Malmö
#14
12 januari 2023 kl 15:56
1 Gilla
@hxman

Jag blev opererad på Ellenbogen Ortopedi i Malmö av Dr Jan Ericsäter. Ser nu att han är verksam vid Fotkirurgi Skåne i Lund: https://www.orthopaed.se/

Lycka till!
Askim
#15
4 mars 2023 kl 21:33
1 Gilla
Självklart har jag haft kontakt med ortoped och fysio och går på de råd jag får därifrån. Ställde frågan här av ren nyfikenhet. Det är alltid intressant att höra hur det gått för andra och självklart har jag förståelse för att det är otroligt individuellt för vi har olika förutsättningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.