Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1386 visningar

Hälsena

1969 • Torslanda
#1
31 oktober 2021 - 19:44
Gilla
Jag har ofta ont i min högra hälsena i början på ett löppass men det släpper efter en stund. Smärtan kommer tillbaka en stund efteråt när jag har "stelnat till". Det gör inte så ont men den känns stel och "för kort". Det är inget problem, jag är bara rädd att det kommer att bli värre.
Någon som vet vad man kan göra?
Stockholm
#2
31 oktober 2021 kl 21:05
Gilla
Har du ont mer i mitten av hälsenan, eller väldigt långt ner, nästan vid fotens utbuktning, vid hälsenans infästning? Om du har ont ännu längre ner, under fotknölen, kan det vara slemsäckarna.

Om det stramar i hela hälsenan, eller ja på andra ställen än längst ner, så är det ingen höjdare. Hälsenans infästning är inte lika alarmerande, inte heller slemsäckarna.

Det finns stretchövningar för vader och hälsenor. Utöver det är huksittande väldigt bra rörlighetsträning, också för saker högre upp som höft, ljumske, lår. Testa också om du är stel i ländryggen, i så fall stretcha den också.

Strama vader kan vara ett symtom på att vissa muskler är långa och svaga, samt urkopplade rumpmuskler. Allsidig styrketräning borde inte skada!

Om det enbart är slemsäckarna som gör ont ska du inte strecha vader eller hälsena.
1969 • Torslanda
#3
1 november 2021 kl 19:54
Gilla
Det gör ont ganska långt ner, men inte längst ner, tror jag. Har det inte hela tiden så det är lite svårt att säga.
Jag styrketränar hela kroppen regelbundet så det är inte felet.
När jag böjer foten framåt (som att trycka på en gaspedal) gör det ont i hälsena "där den böjer sig", i höjd med fotknölen
Stockholm
#4
1 november 2021 kl 20:17
Gilla
Det kan också bero på att skon klämmer där bak, att skon trycks in i hälsenan när du "gasar". Se till att skon inte trycks in när du leker balettdansör. Helt onödigt att skotrycket ska orsaka något, om det är det.

Hur är det om du stretchar vaderna genom att böja dig framåt och nuddar golvet? Hur är rörligheten? Gör det ont, allmänt i vader/hälsena, extra mycket på problempunkten, eller båda?

Vad du får komma fram till är om senan är för kort, om du har små bristningar i den/inflammation i senan, eller om problemetet sitter vid infästningen eller slemsäckarna. Har du frisk hälsena som inte gör ont mellan det onda och hälbenet?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.