Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1412 visningar

Överbelastning

gottagofast
#1
21 maj 2023 - 16:10
Gilla
Hej!
Jag är ganska ny i spåret, men har hållit uppe en bra rutin ett tag. I söndags utökade jag rundan och har sedan dess haft ont vid fotknölen och främre delen av ankeln. Området är svullet och lite rött. Jag provade att jogga igen på onsdagen, men dagen efter blev det värre igen.

Jag försöker istället köra styrketräning och ta promenader, men börjar bli frustrerad över att inte kunna springa.

Har köpt hem fotledskydd för att hjälpa med stabiliteten.

Nu undrar jag om någon som varit med om liknande har några tips och råd på hur man kan påskynda läkningen? När kan man ge sig ut igen?

Tack på förhand! :)
1965 • Kungsholmen
#2
21 maj 2023 kl 17:15
1 Gilla
Vet inte vad du har fått men någon slags överbelastning och inflammation låter det som. Det mesta läker ut ganska snabbt om man inte missköter sig. Lätt belastning utan smärta, typ promenader med mjuka stabila skor, kanske värme, sova med strumpor, testa antiinflammatoriskt som voltaren.
Men oftast läker det av sig själv och man kan inte göra mycket för att påskynda det.
#3
21 maj 2023 kl 22:26
5 Gilla
Vill hojta till angående antiinflammatoriska läkemedel. Inflammation är en del i läkningsprocessen. Precis som det låter kommer det som faktiskt är trasigt att läka sämre om du tar antiinflammatoriskt. Du blir av med smärtan i utbyte mot att den skadade strukturen fortsätter att vara försvagad.

Svullnad runt ankeln är en vanlig påföljd av en stukning. Den behandlar du bäst genom tåhävningar och att röra på fotleden åt alla möjliga håll i luften under hela dagen för att öka cirkulation och läkning. Du hade dock nog antagligen märkt om du stukat foten, för det brukar göra rejält ont väldigt plötsligt då, för att sedan snabbt gå över i bestående smärta och svullnad.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
22 maj 2023 kl 06:11
Gilla
Är stabiliteten i foten ett nytt eller gammalt problem?
gottagofast
#5
28 maj 2023 kl 11:01
Gilla
Det är ett gammalt problem. Jag är överrörlig och anklarna och handlederna är de mest utsatta områdena. Tänker att stöden kan hjälpa mig undvika feltramp osv. Andra lösningar/tips tas tacksamt emot :)
gottagofast
#6
28 maj 2023 kl 12:44
Gilla
På rundan där detta uppkommit kände jag ingen smärta. Allt rullade på och det gick till och med bättre än väntat. Senare på kvällen kom svullnaden vid fotknölen och jag började bli röd. Dagen efter kom smärtan.

Smärtan har påmint om en stukning, men eftersom jag inte trampat uppenbart fel har jag istället misstänkt en överbelastning. Jag ska testa att röra ankeln mer varierat, som du tipsat om. Tack! :)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
28 maj 2023 kl 13:17
2 Gilla
Du kanske skall konsultera en sjukgymnast. Låter som om du behöver mer hjälp än bara ett fotledsstöd. Kanske ett träningsprogram för fötterna, stabilare skor, inläggssulor etc.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
29 maj 2023 kl 10:07
1 Gilla
Håller med Ingrid om att du skulle ha nytta av att konsultera en fysioterapeut (sjukgymnast eller naprapat). Det är nog bra med fotledsstöd för att minska risken för felbelastningar, men det kanske inte räcker.
För den aktuella skadan har du nog rätt i att det troligen är en överbelastning. Det brukar åtgärdas genom att dels låta bli att göra sådant som gav skadan, dels styrketräna de muskler som är inblandade (senor styrketränas genom att använda musklerna som fäster i senorna. Men detta måste görs på rätt sätt och där är en sjukgymnast till stor hjälp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.