Löpning Tävlingar & Motionslopp / Ramboll Stockholm Halvmarathon 6 inlägg 1519 visningar

Farthållare - följa eller inte följa

Stockholm
#1
27 augusti 2023 - 10:05
Gilla
Hej
Ska springa mitt första lopp i samband med Stockholms Halvmarathon.
Målet är att springa sub1:40, är det bäst att följa en farthållare eller att bara följa min pulsklocka?

Tänker att det kanske kan bli trångt, svårt med vätskekontroller med mera?
Mr. B
1963 • Hemma
#2
27 augusti 2023 kl 12:19
Gilla
Det kan bero på om de verkligen följer instruktionerna "konstant fart" eller inte. Full fart upp I backen efter Slussen kan knäcka den bäste, och det är väl ingen mening att hålla igen nerför Torkel Knutssongatan.

Men på plan mark är det ganska skönt att bara följa med flocken.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
28 augusti 2023 kl 08:16
Gilla
Om du springer första gången, tycker jag att du ska springa på känsla. Öppna i ett "lugnt" tempo och jobba dej in i loppet. Om det känns bra, öka lite efter 7 km. Men var inte för nära ditt max. När du passerar 14 km känner du troligen rätt bra vilket tempo du ska hålla sista tredjedelen.

Lycka till!
1971 • Nykvarn
#4
28 augusti 2023 kl 08:54
Gilla
Förutsatt att du är tränad för distansen och målsättningen så tycker jag i alla fall att du ska börja med att springa på känsla. Stockholm halvmaraton är ett härligt arrangemang som jag sprungit mer än tio gånger men det är ganska trångt och stressigt i starten (även om det blivit bättre med den banomläggning som genomfördes för några år sedan). Jag tycker att du med fördel därför startar loppet själv utan att känna stress efter var farthållarna är, inte alla av dem startar i jämnt tempo. Om eller när det börjar ta emot i slutet och du har en farthållare i närheten finns det sedan stora fördelar att följa med dem undra andra halvan eller sista tredjedelen så trängseln minskat och de ofta springer jämnare också.
John K
1969 • Stockholm
#5
8 september 2023 kl 09:40
Gilla
Väderprognosen säger 24-26 grader! Suck. Kanske får lägga målsättningen med PB på is…
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#6
8 september 2023 kl 14:55
Gilla
Hur du än väljer när det gäller att följa eller inte följa en farthållare så finns det både för- och nackdelar. Därför handlar det till stor del om vad du gillar, och vilken typ av lopp du vill ha.

Farthållare kan ju göra det lättare att bara koppla bort farthållningen, och gör att du kan lägga mer energi på själva löpningen. Å andra sidan kan det bli trångt och lite ojämnt tempo även om sluttiden är given.

Många moderna klockar kan ge ett liknande stöd med mellantider, och det finns hemsidor/appar där du kan skapa egna strategier med mellantider som utgår från banprofil och hur du vill springa loppet.

Nu siktar ju du på en »officiell» sluttid, men det roligaste loppet på Stockholm HM följde jag farthållarna för 1:50 ganska länge innan jag ökade farten de sista kilometrarna. Kan nog inte påstå att det var en långspurt, även om det kändes så, men en tydlig fartökning i alla fall ...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.