Löpning Träning 12 inlägg 1399 visningar

Följa plan

Alexander Zaar
1981 • Kungsbacka
#1
7 februari 2022 - 13:48 (Redigerad 7 februari 2022 - 13:48)
Gilla
Hej,

Har joggat/sprungit mestadels utan plan under ett par år och har nu blivit lite mer biten av det. Men med familj som har sina aktiviteter och lite fler intressen såsom MTB osv undrar jag lite hur mycket man kan förbättra sig utan följa en plan.
Jag kan inte ha ett schema på ett visst antal pass i veckan då fru och barn också gärna vill få in sin träning.

Har egentligen inget riktigt mål med löpningen utan vill förbättra mig och kanske ta mig under 50min på milen samt att jag vill öka distans på mina långpass där jag idag ligger runt 14km.

Behöver man någon plan eller funkar det med att få in 2-4 löppass i veckan varav ett lite längre?

1980 • Staffanstorp
#2
7 februari 2022 kl 13:53
1 Gilla
På 2-4 pass och säg 8-12km per pass och den nivån du ligger på idag känns 50min fullt rimligt. Enda upplägget eller tanken kan vara att köra ett av passen lite längre när det bjuds tillfälle och ett av passen kan innehålla lite fartvariation. Det är en plan i sig utan att gifta sig med ett specifikt upplägg utan hålla det styrt utifrån sin egen och familjens vardag.

Utan att för nödvändighetens skull vara intervaller så hjälper det mycket att öva sig på att ligga i lite olika fartzoner, om än så lite som att köra varannan kilometer något snabbare eller ha ett parti på någon av rundorna där man gasar på aningen mer.
Alexander Zaar
1981 • Kungsbacka
#3
7 februari 2022 kl 13:56
Gilla
Ja jag tror att jag hamnat lite i att nöta samma fart på alla pass så att försöka få in lite växlingar där kan nog göra gott.

Försökt mig på lite intervallpass men inget jag gjort kontinuerligt, men kanske ska försöka få in något sånt i veckan.

Tack för svar
1954 • Falun
#4
7 februari 2022 kl 14:11
3 Gilla
Nej, man behöver ingen plan. Kontinuitet och gärna mängdökning kan göra mycket. Variation är viktigt, variera farter och längd.

Men det beror lite på vad man definierar med plan. Själv bestämmer jag vecka för vecka ungefär hur jag ska träna den kommande veckan. Och jag skulle säga att jag håller hyfsat hög nivå för min ålder. Å andra sidan har jag tränat kontinuerligt i över 20 år så jag har nog en planering undermedvetet utan att ha den nedskriven på papper eller i molnet via en dator.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#5
7 februari 2022 kl 14:37
1 Gilla
Vet inte om jag nånsin haft en plan. Har sprungit hyggligt mycket och varierat pass. Sämre med att variera farter däremot :) Har gått ganska hyggligt ändå.
Nu hade jag planerat att starta med coach och en plan för kommande stordåd. Började med att jag blev första dagen vi skulle sätta igång förra måndagen. Vet inte om någon däruppe ville säga mig nåt om det :)
Per Johansson
1978 • Uppsala
#6
7 februari 2022 kl 14:57
1 Gilla
Jag tänker att man behöver inte ha en plan men att det kan vara roligt och motiverande! Vad alla träningsplaner som gör dig bättre har gemensamt är att de innehåller progression på ett eller flera sätt, t.ex fler, längre eller hårdare pass. Hade jag varit du, med vad det låter begränsade möjligheter att följa detaljerad plan med specifika pass hade jag gjort en träningsplan där du ökar löptiden varje vecka (förutom t.ex. var fjärde vecka då du bryter progressionen för anpassning till den ökade träningsmängden). Räkna MTB och annan träning också. Det är svårt men ju mer långsiktigt du kan tänka desto bättre är det troligen. Ganska lätt i början, har du en löp-veckomängd på 40 k räcker det med att lägga till en morgonjogg på 4 k för 10% ökning av träningsmängden!
1954 • Falun
#7
7 februari 2022 kl 15:46
2 Gilla
Jag skrev ju att man inte behöver ha en plan. Men glömde att inflika att man kan ha det och uppleva den som inspirerande!
Alexander Zaar
1981 • Kungsbacka
#8
7 februari 2022 kl 16:45
1 Gilla
Tack för era svar,

Då blir min ickeplan att försöka öka veckomängd samt variera tempo under vissa pass alt något intervallpass men allt får hända när det finns tid och passar in helt enkelt!

Så får vi se var jag hamnar sedan
Anette Edman
1966 • Årsta
#9
7 februari 2022 kl 19:32
1 Gilla
Jag planerar ibland efter en plan men följer upp endast baserat på volym, dvs antal mil per år. Det ger en bra flexibilitet vid exempelvis sjukdom eller omprioritering av andra anledningar.

Jag brukar också se till att ha en buffert inlagd om jag följer ett träningsprogram, t ex om jag hittar ett program som är 12 veckor långt så påbörjar jag det istället t ex 15 veckor före det planerade loppet för att kunna parera för exempelvis sjukdom. För mig fungerar det bättre att planerat glesa ut på det sättet hellre än att pressa in missade träningspass längre fram.
1977 • Örebro
#10
8 februari 2022 kl 08:46
1 Gilla
Jag har sprungit i många år utan plan, försökt att hitta vad som ger resultat och det har gått framåt. Men utvecklingen har varit väldigt långsam och jag har inte nått min fulla potential.

Misstag är väldigt kostsamma i löpning. Det kan ta ett halvår att komma tillbaka till samma nivå. Och jag har gjort många misstag genom åren.

Med det sagt tog jag förra året beslutet att börja följa en plan och jag ångrar det inte en sekund. Variationen har blivit större och jag känner hur jag blivit starkare. Det har varit väldigt nyttigt och lärorikt för mig.

En stor fördel jag upplever är att planen inte måste följas till punkt och pricka utan att den kan fungera som inspiration och vägledning. På så vis är man inte "inlåst" och begränsad till planen. Det finns alltid ett ramverk att förhålla sig till. Så om man får feeling och vill göra något galet så kan man jämföra med planen och se om det är rimligt och vad man eventuellt behöver justera.
1954 • Falun
#11
8 februari 2022 kl 09:45
2 Gilla
Ja, faran med att följa ett träningsprogram är att man kan få för sig att följa den till punkt och pricka. För det kommer alltid in något som gör att den inte kan följas. Kan vara resor, sjukdom, skador, arbete, familj... Så att istället se det som ett ramverk är nyckeln.
Alexander Zaar
1981 • Kungsbacka
#12
8 februari 2022 kl 10:05
1 Gilla
Många bra tankar, tackar för det.. får en del att fundera över under kvällens pass då!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.