Löpning Rundor & Kartor 5 inlägg 759 visningar

Mäte på joggs karta (eller t.ex. strav)

1978 • Segeltorp
#1
27 augusti 2023 - 14:08
Gilla
Hur precis blir mätningen om man ritar den manuellt här på jogg eller något annat löparcommunity? Min klocka har nämligen vissa besvär med mätningen på vissa sträckor. Så när skillnaden på klocka och ritad i kartfunktion blir 3km undrar man ju om den kan mäta så mycket fel på en sträcka så kort som 15km eller om kartfunktionen har brister.
1967 • Torslanda
#2
27 augusti 2023 kl 16:28
1 Gilla
Det är inte kartfunktionen som är dålig, det är din klocka som haft svårt att få en triangulering på GPS signalerna. Om du springer där skyn är skymd eller det finns starka magnetfält så får många fel GPS koordinater och dessa läggs sedan ut på kartan och man beräknar avståndet mellan varje "plupp". Under årets Göteborgsvarv var det många som fick ca 1 km fel bara under den korta sträckan vid Lindholmen. Spelar ingen roll vilken karta eller site du använder du får mer eller mindre lika stor felmarginal på dem alla då de alla kollar just GPS koordinaterna. Ett tips kan vara att använda en klocka med multiband, dessa är klart mindre känsliga för störningar då de läser av fler frekvensband och oftast även fler system, som Glonass och eller Galielo.
1991 • Norrköping
#3
28 augusti 2023 kl 13:06
2 Gilla
Tre km på 15 km är extremt mycket. Har du kollat aktiviteten på t.ex. Strava, hur mätningen ser ut(kartfunktionen)? Om det diffar tre km bör du se att mätningen har hoppat iväg någonstans.

Jag ska springa en sträcka i försök att slå personbästa på den och då jag vet att GPS-klockor har en viss felmarginal så har jag gjort följande:

1) Studera fjolårets aktitvitet på Strava(har sprungit exakt samma sträcka förut). Se så att mätningen ser hyfsat korrekt ut på kartan.
2) Kontrollmätt sträckan så noggrant det går på Hitta.se.
3) Gjort samma sak fast något slarvigare på ett par andra karttjänster, bara för att se att även de stämmer någorlunda med Strava & Hitta.
4) Sett att samtliga anger att jag har 100,0 km på samma ställe.

Med dessa steg så är jag trygg med att sträckan jag springer är 100 km, kanske inte med hundrametersmarginal men jag har svårt att se att den är 99 eller 101 km.

Du kan väl göra steg 1 & 2 beskrivet ovan?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
28 augusti 2023 kl 22:34
Gilla
Du ska inte prova att gå sträckan med mäthjul några gånger för att få rätta känslan att distansen verkligen är korrekt? 🤓
1991 • Norrköping
#5
28 augusti 2023 kl 23:25
1 Gilla
Jag behöver ju vila mig i form inför löpet, ska dock höra med morsan om hon är sugen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.