Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 742 visningar

Märklig fotsmärta

Viktoria Lindström
1974 • Stockholm
#1
5 oktober 2023 - 08:46
Gilla
Hej,
Jag har efter ett längre uppehåll kommit igång med löpning igen sen i februari i år, har varit ovanligt förståndig, börjar mycket försiktigt och kört styrka under tiden. I somras fick jag ont ovanpå min ena fot, uppsökte sjukgymnast som inte kunde hitta nån vettig orsak, jag fick även foten röntgad med vanlig röntgen. Denna smärta gav med sig, och har nu flyttat sig till framfoten.
Känns när framfoten lämnar marken. Jag har rätt skor med forgjutna inlägg. Jag har varit hos sjukgymnast som är väldigt duktig på just fötter och löpare, och hans första diagnos var en möjlig låsning nånstans där tå möter resten av fot, Tyckte det kändes lite bättre efter hans behandling men nu en vecka senare är smärtan kvar, varken bättre eller sämre. Går i mina skor med inlägg hela tiden, vågar inte springa, provat promenera och det gör ju ont. Sjukgymnasten trodde inte på stresfraktur, vilket ju också med tanke på min träningsmängd vore osannolikt. Jag skulle kunna springa med smärtan, men vågar inte. Nu tid hos sjukgymnast på tisdag, men jag känner mig deppad över detta och att inte kunna ägna mig åt min nyfynna drog - löpning. Någon som har en tanke eller upplevt nåt liknande?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
5 oktober 2023 kl 09:06
Gilla
Mortons neuroma?
Viktoria Lindström
1974 • Stockholm
#3
5 oktober 2023 kl 09:12
Gilla
Ja det skulle det kunna vara, sjukgymnasten tyckte dock inte att det var typiskt för det. Kan man springa på det eller blir det värre?
1971 • Nykvarn
#4
5 oktober 2023 kl 10:16
Gilla
Hur är det med rörligheten i fotleden, och för den del foten? Kan du "spreta med tårna? Böja tårna uppåt? Vad händer/hur känns det om du tar ur inläggen? Många förespråkar inlägg men kanske ordineras de för ofta, då de pacificerar och försvagar muskulatur i foten.

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#5
5 oktober 2023 kl 10:19
1 Gilla
Här är en tråd (https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=52500&sida=1) som beskriver ett sätt att hantera Mortons (hjälper mig). Observera att bilden beskriver hur man tejpar om nerven mellan ringtån och långtån är i kläm. Om nerven mellan långtån och pektån är i kläm får andra tå tejpas ihop Se inlägg #47 som exempel. Om det är Mortons bör tejpning ge ganska omgående lindring. Men läs hela tråden innan du provar - i början kan det vara bra att även ha tejpen på under natten. Läs hela tråden innan du börjar med tejp - fotsvampen lurar runt hörnet :-).
1980 • Staffanstorp
#6
5 oktober 2023 kl 13:19
2 Gilla
Nu ska man vara försiktig med hobbydiagnoser på forum =) ..men jag tycker det inte riktigt låter som Mortons. Just nerver som bråkar, likt Mortons, brukar ge en väldigt distinkt smärta och Mortons kan rentav blixtra till i frånskjutet med foten. Mortons är också väldigt specifikt lokaliserat, det syns i tråden Ingrid länkar till.

Mortons kan bli värre om man springer och i värsta fall kroniskt så man bör låta blir om man inte är på bättringsvägen eller fått effekt med behandling. Behandlingen av just Morton beskrivs också i den tråden. Sen kan orsakerna kan vara många men sned belastning av foten såsom överpronation eller supination eller för trånga skor är inte ovanligt.

Åter till ditt problem funderar jag som Staffan om rörligheten kan ha ställt till det. Stela eller svaga muskler kan få foten i obalans och till slut säger något ifrån. Senor eller muskelfästen kan även vara inflammerade.
Viktoria Lindström
1974 • Stockholm
#7
5 oktober 2023 kl 13:44
Gilla
Hej och tack, jag kan spreta mm med tårna utan problem just det gick även sjukgymnasten igenom. Inga problem med rörligheten. Upplever att det känns skönare med skorna med inlägg i än skor utan. Har en pelott i inläggen som jag fick första gången för länge sen pga nertrampad framfot Dessa inlägg är dock rätt nya så borde vara ok. Även skorna är fräscha och har svårt att tro att de är fel vilket även sjukgymnast håller med om.

Jag har tränat fotstyrka til och från för att försöka stärka upp foten i förebyggande syfte eftersom jag genom åren fått höra att mina fötter är svaga. Smärtan är inte skärande, mera molande. Kanske ska köra på med Voltaren och fotstyrka och inte dra på med löpning. Frestande dock att testa springa någon km för att se vad som händer och kunna rapportera på nästa besök hos sjukgymnast.

Så mentalt jobbigt med skador i kombination med brist på tålamod!
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
6 oktober 2023 kl 00:16
1 Gilla
Metatarsalgi, även kallat nedsjunket eller kollapsat främre fotvalv är en möjlighet, då brukar det gå att springa med en lämpligt placerad pelott, kanske går formgjutna sulor också bra, men det är en tillfällig lösning.

Den långsiktiga lösningen är att stärka foten, t ex med crabwalk, och kanske att öka rörliheten i ankeln, genom några stretcher. Jag har beskrivit dem i ett par olika trådar för länge sedan, kanske klippt ur en artikel på engelska. (sök här på jogg på metatarsalgi).

Råder dig också att sluta med Voltaren, dels ska man inte använda NSAID länge, dels riskerar du att bara maskeraa smärtan och kanse förvärra den.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.