Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 682 visningar

Löpanalys - hjälp att tolka MotionMetrix. Ont i vä höft

Ama
1985 • Bromma
#1
13 april 2024 - 15:03
Gilla
Hej!

Var på Löplabbet för att köpa nya skor och fick titta på min MotionMetrix film där man tydligt ser en rotation i höften/bäckenen när jag sätter i höger fot i mitt löpsteg. Säljaren rådde mig att visa detta för en naprapat och det ska jag givetvis göra, men vänder mig även till er för hjälp.

Se film i länken: https://motionmetrix-reports.com/g1report/?r=GiPMjJkF9E

Jag undrar dels om någon här inne är kunnig och kan titta på filmen och se om vad ni tror att det ev beror på?
Undrar också om någon har tips på en kunnig naprapat/fysioterapeut eller liknande i Stockholm som är duktig på bäcken/höftproblematik?

Lite bakgrund: Jag har under lång tid till och från haft problem med smärta i vänster höft. Jag tror att det kom första gången efter min första graviditet för 10 år sedan och smärtan har sedan kommit och gått. Har sedan dess fött två barn till och har under alla graviditeter haft mkt stora problem med bäckenuppluckring/förlossning ffa på vä sida. Vet inte om det kan vara relaterat? Min smärta vekrar även delvis vara hormonrelaterad eftersom jag alltid har mer ont i samband med ägglossning.

Fick för något år sedan plantar fasciit och kunde inte springa alls på länge. När plantar fasciiten nu äntligen är bra och jag försökt komma igång med löpningen igen kom värken i höften dock tillbaka som ett brev på posten.

Kan ha ont på utsidan av vä höft, längs höftkammen, ibland i svanskotan, och ibland smärta ner på utsidan av vänster ben ner mot knät. Kan ibland även få ont i höften när jag sover på vänstersidan.

Har varit hos flera olika naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster under årens lopp och tillfälligt blivit bättre men det känns inte riktigt som någon hittat den egentliga orsaken eftersom problemen återkommer.

Skulle bli så tacksam om någon har input eller tips. Känns som en djungel att hitta någon kunnig som kan hjälpa mig att få bukt på problemen för gott.
1971 • Nykvarn
#2
13 april 2024 kl 16:39
1 Gilla
Höften ska ju röra sig både fram-bak och upp-ner och rotera motsatt håll jämfört med överkroppen. Det är där kraften kommer ifrån. Det jag ”reagerar” på när jag ser videon framifrån med fokus på höft och bröstkorg är att jag ser en mycket tydlig framåtrotation i vänster höft vid isättning av höger fot men inte alla samma framåtrotation av höger höft när vänsterfoten sätta i. Kan det bara vara så att du är stel och orörlig/svagare i högersidan
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
14 april 2024 kl 07:28
1 Gilla
Det är ju definitivt något som inte stämmer med din höftrörelse. Naprapater och sjukgymnaster i all ära, men det gäller att hitta någon som kan något om löpteknik. Du har tur som verkar ju bo i Stockholmsområdet där det finns gott om båda yrkesgrupperna med kompetens inom området löpteknik och hur man åtgärdar problem med detta.
Ama
1985 • Bromma
#4
15 april 2024 kl 10:06
Gilla
Tack snälla för svar! Ja, det kanske är så att det är höger sida som är svag/stel.

Jag som inte har någon kunskap inom området har hela tiden tänkt att det är vänstersidan som är problemet eftersom det är där jag har ont men jag tolkar ditt svar som att svaghet/stelhet i hö sidan kanske kan vara det som ger smärtan i vä sida. Får söka hjälp för detta igen :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
15 april 2024 kl 15:55
2 Gilla
Tips, boka lektion med Fredrik Zillén. Han kan ge dig konkreta övningar som gör att du kommer upp i de vänstra övre rutorna Power Racer, Eco Sprinter, samt Quick stepper.
Jag själv började som Easy strider men lyckades efter x antal pointers röra mig uppåt vänster.

Sen kan jag tänka mig att stå i en butik med en massa folk runtomkring och en ung tuggummi tuggande säljare som säger "ok spring då!", så är jag övertygad om att Zilléns lugna studio ger en bättre förutsättning för framsteg. Ingen stör där, han har dessutom gardiner mot gatan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.