Löpning Träning 13 inlägg 3027 visningar

Sämre effekt av långpass med mp3-spelare?

Marie S
1969 • Alnö
#1
22 februari 2009 - 16:38
Gilla
I någon av de böcker jag läst om löpträning (Maffetone tror jag) stod att träningseffekten av ett pass stod i relation till hur jobbigt man upplevt det.
Att t.ex. se på tv medan man springer på löpband eller, som jag precis har börjat med, ha ljudbok med på långpassen gör ju att passet inte känns lika långt / jobbigt och då skulle alltså träningseffekten vara lägre.

I mitt fall är det helt llogiskt eftersom jag genom att lyssna på ljudbok lyckas hålla tempot och pulsen nere, något jag eftersträvat för att orka längre både fysiskt och psykiskt.

Är det någon som hört om försämrad träningseffekt för att man har det "trevligare" under passet d.v.s. även i de fall då tempot är oförändrat? (Skulle jag uppnå bättre träningseffekt i det lägre tempot utan ljudbok än med?)
1987 • Hisings Backa
#2
22 februari 2009 kl 17:03
Gilla
Låter som en misstolkning.

Det enda bra sättet att få reda på hur effektivt ett träningspass är att använda pulsmätare, den gör ju också i sin tur att du kan hålla rätt puls för träningen, oavsett om du lyssnar på musik, kollar på naturen etc.

Att din träning skulle påverkas negativt av att du tänker positivt(man blir glad av att lyssna på musik eller en bok) är enligt mig en paradox.

Det som är "bevisat"(det finns ju ingen absolut sanning såklart) är att om man tänker positivt under ett träningspass så kan det bli effektivare!

1981 • Linköping
#3
22 februari 2009 kl 18:06
Gilla
Med samma resonemang så skulle du gå ned mer i vikt om du var hungrig hela tiden oavsett antal kalorier? Låter bra dumt tycker jag. Men kanske har man svårare att genomföra ett långpass utan bok sedan, om man är van att ha ljudbok.
Trallala
1964 • fd
#4
22 februari 2009 kl 22:49
Gilla
Anne -> Du får inte sämre träningseffekt av att träna med mp3-spelare. Den enda något negativa konsekvensen jag kan komma att tänka på är den som Karin tar upp, att du kanske presterar sämre utan senare. Sen finns där ju en psykologisk bit i att du kanske inte blir så bra på att bita ihop när det börjar bli jobbigt om du inte tränar på det :)

Mikael -> Pulsen kan variera en hel del från dag till dag och är bara en grov uppskattning av hur ett träningspass har varit. På egen hand skulle jag inte kalla pulsmätare för en bra metod utan man får lägga till en hel del känsla, erfarenhet, kunskap och känsla för sin egna kropp för att kunna avgöra om ett pass varit bra eller inte.
1987 • Hisings Backa
#5
22 februari 2009 kl 23:12
Gilla
Jacob-> Jag håller med dig till viss del, en vanlig hederlig pulsmätare som bara mäter vilken puls du har vid givet tillfälle är inte så effektiv.
Jag har blivit så van med min Suunto T6 att man tänker sig att alla pulsmätare kan dra fördel av en mjukvara till datorn. Där man kan få reda på mer än bara pulsen.

Sen är det ju självklart att erfarenhet slår allt, marathon löpare har det ju funnits hur länge som helst, innan all teknik.
Men för gemene man måste jag ändå mena att en pulsmätare/dator med tillhörande program som ger information om "ventilation, EPOC, VO2, respirationrate" osv är det bästa sättet att få reda på hur effektiv träningen var.
1966 • Karlstad
#6
23 februari 2009 kl 07:45
Gilla
Ljudboken kan faktiskt vara lite giftig. Lite som att bli van att somna till tv:n, man klarar inte av sina egna tankar. Men det är underhållande med ljudbok. Att man skulle bli sämre innebär ju att man ska träna ensam i ösregn, helst med en grupp okända efter vägkanten som kastar glåpord efter dig.. låter märkligt i min värld.

Men jag håller med om att mp3:n kan ta bort nyttan av att kunna bita ihop, om man nu tränar för lite längre distanser. Numera lyssnar jag mer sällan. Ju mer van löpare jag blir, desto svårare har jag att koncentrera mig på annat än löpningen. Men är man ovan och lite "rädd" för långpass är det utmärkt med lurar i öronen.
Anne: Lyssna så mycket du vill, ingen av oss får vara med på nästa OS ändå :-)
Marie S
1969 • Alnö
#7
23 februari 2009 kl 22:21
Gilla
All snö och kyla hade tärt på motivationen en tid och för att överhuvudtaget komma iväg de sista två helgerna tog jag till mp3-spelaren. Då det gjorde rundan så behaglig (och fick ned pulsen närmare den så många på forumet säger att man ska ha) blev jag sugen på att fortsätta. Det jag läst angående träningseffekten gnagde dock i mig så jag startade denna tråd.

Såsom jag hoppats sågade alla ni som svarat detta så jag måste ha missförstått det jag läst. Tack!

Något jag förträngt och som ni påminde mig om var att man behöver träna på att "bita ihop" så det är väl bara att inse att det inte finns några genvägar om jag vill ta mig runt 42 km i sommar. Alternativt bestämmer jag mig för att jag inte behöver springa längre än vad som känns rollgt...
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
23 februari 2009 kl 22:56
Gilla
@Peter: Men jag håller med om att mp3:n kan ta bort nyttan av att kunna bita ihop

Det beror på vad man har i den ;), vissa låtar i min dyker upp just när jag tänkte gå några steg men inser att detta går inte att vara stilla till, så jag måste ösa på fast jag är trött...

It´s all in the mix.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
24 februari 2009 kl 04:59
Gilla
Anna, bästa sättet att bli bra på att springa långt är att vara vältränad, inte att "bita ihop".
Bästa sättet att bli tränad på att springa långt är att, just det, springa långt.
Om mp3-spelare hjälper dig att springa längre när du tränar så kommer den alltså att hjälpa dig att springa långt även när du sen inte använder den.
Daniel
1987 • Stockholm
#10
25 februari 2009 kl 17:45
Gilla
Håller med Magnus. Om mp3-spelaren hjälper dig att ta dig igenom passet, kör på. Och det kommer hjälpa dig om du skulle köra utan mp3 senare.
Marie S
1969 • Alnö
#11
27 februari 2009 kl 09:31
Gilla
Magnus och Daniel: Det ligger något i det ni säger. Eftersom jag har problem med långpassen främst på vintern när det är mulet och moddigt och då endast vägarna är framkomliga kanske jag kan unna mig att lyssna på spelaren. När våren kommer kan jag springa i skogen och längs vattnet. Då lyssnar jag på fågelkvitter och vågkluck. Längtar!

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
27 februari 2009 kl 12:11 Redigerad 27 februari 2009 kl 12:12
Gilla
Ingen regel utan undantag;-)
Tråkig grå trist asfalt innerstad och bilar: mp3 (oftast)
Skogen bergshällar klippor vattenvyer: utan mp3 (lugnet all fågelkvitter granarnas susningar hackspettarnas ljud vattenkluckar båtarnas skvalp) oftast
1971 • Sorunda
#13
27 februari 2009 kl 12:13
Gilla
Mycket att bearbeta (tankarna behöver löpa fritt) utan ljudbok, ro i skallen, med ljudbok. Intervaller/fartlek utan lurar eftersom jag inte kan lura dom att sitta kvar ens i mitt lusiga snabbtempo ;o)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.