Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 11044 visningar

Benhinneinflammation i ena benet??

1971 • Nykvarn
#1
5 mars 2009 - 13:44
Gilla
Hej, Jag har lite besvär av vad jag tror är benhinneinflammation, men bara i vänster vad där jag är riktigt öm på en punkt på framsidan/insidan. Är det vanligt att få detta bara i ett ben???

Jag känner av det men det hindrar mig inte i min träning (springer ca 30 km/v fördelat på 3 tillfällen) så det antar jag utesluter stressfaktur, vilket borde göra mera ont??

Videogranskning av steget har visat att jag pronerar lätt men jag har alltid sprungit i neutrala skor (har inte vetat om pronationen). Pronationen var väldigt liten och i princip bara på ett ben men jag vet tyvärr inte vilket. Säg att det var vänster, kan neutrala skor vid lätt pronationssteg ge den här effekten??

Skorna jag har idag har gått ca 80 mil och känns fortfarande väldigt fräscha så de borde hålla ett tag till. Mina nästa skor blir en lättare pronationsmodell, förmodligen Asics DS Tranier.

Vad tror ni, kan neutrala skor vid lätt pronationssteg ge benhinneinflammation och då bara i ett ben???

< < < 1 2 > > >
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#2
5 mars 2009 kl 13:53
Gilla
Som jag fattar så har man oftast benhinneinflamation på bägge benen men jag är inte riktigt säker. Har själv haft benhinneinflamation besvär. Har provat allt men är nu för 3 dagar sedan opererad pga av det, jag hoppas att det kommar att hjälpa.
1971 • Nykvarn
#3
5 mars 2009 kl 15:28
Gilla
Tommy, hur/vad opererar man då?? Jag har inte alls den graden av besvär att det är aktuellt, men jag har aldrid hört talas om operation för benhinnebesvär, enbart för att bota stressfraktur (systrarna Kallur, t ex).
Ulf A
1981 • Spånga
#4
5 mars 2009 kl 16:49
Gilla
Själv har jag lite småbesvär med benhinnan i höger ben - pronerar och lite olika på höger och vänster, bara på vänster dock. Har aldrig haft besvär med vänster benhinna, trots att jag som sagt pronerar lite lite på den sidan. Kör med neutrala skor eftersom jag inte blivit rekommenderat något annat.
Tommy Norén
1969 • Hallstavik
#5
5 mars 2009 kl 16:51
Gilla
Svårt att förklara men tänk dej en fläskfilé, det är en hinna runt den det är den man lägger ett snitt längs med, för att lätta på trycket. Kanske dåligt förklarat men jag kan nog inte bättre hehe.
1971 • Nykvarn
#6
5 mars 2009 kl 21:00
Gilla
jag ser det framför mig :-)
Joakim K
1987 • Stockholm
#7
5 mars 2009 kl 21:57
Gilla
jag har benhinne inflamation i vänster ben just i detta nu. Hade i höger vid jul . Nu har den läkt, började köra på igen men nu så har vänster benhinna börjat. SUCK!! Har gjort lite efterforsking, och vad jag kom farm till så kan det bero på olika saker. Fel skor/ utslite skor. Fel löpteknik vilket fel dojjor leder till. för hård/snabb ökning av träningen. löpning på hårda underlag tex på asfalt eller löpband.

Jag tror de kan göra de. Alltså om du kör med fel par skor vid pronation. det verkar konstigt, som jag själv att det bara kommer i ett ben men så är det.

Hahha Tommy schyst förklaring av benhinnan och des muskler a.k.a fläskfile :P
Hanna Holmstrand
1993 • Uppsala
#8
6 mars 2009 kl 08:48
Gilla
Har också haft problem med benhinnorna en längre tid, men inte så stora besvär att jag gjort något speciellt för att få det att försvinna. Jag brukar försöka att stretcha/sträcka ut benhinnorna före och efter träning, och det känns som det hjälper lite ibland, men det kan hända att det känns så bara för att jag vet att jag försökt få det att bli bättre före min löprunda. ;) Vad tror ni, är det troligt att det blir lite bättre av av stretcha benhinnorna, eller gör det det bara värre?
1971 • Nykvarn
#9
6 mars 2009 kl 08:54
Gilla
Jag upplever nog stretchning och kylning av området, med spray eller ispåse som positivt. Det jag tycker är skumt är att jag bara har det i ena benet, men jag verkar ju inte vara ensam om det
Henning Looström
1973 • Lund
#10
6 mars 2009 kl 09:05
Gilla
Har också haft problem med bara ena benet. Dels för några år sedan, dels i vintras. (Förhoppningsvis över nu!)
Vila, ibumetin och nya skor verkar ha hjälpt för mig.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#11
6 mars 2009 kl 09:52
Gilla
Första linjens behandling är kyla, vila och antiinflammatoriskt samt att se över om ortoser/bättre skor etc behövs. Hjälper inte detta blir det specifik träning och krossfriktions massage eller (helst) radial stötvågsbehandling som ska ges. Dessa två steg hjälper de allra flesta. Om ingen hjälp fås utav detta kan dock en operationsbedömning göras som sista instans.
Camilla
1984 • Lund
#12
7 mars 2009 kl 09:50
Gilla
Staffan, om det bara är på just en punkt du har ont, kan det vara smart att kolla upp det hos en napprapat eller annan kunnig idrottsläkare/sjukgymnast. Men det kan nog vara benhinneproblem, själv får jag lätt besvär med mina och då speciallt på höger ben.
Egentligen är det nog inte så konstigt att det inte blir precis samma problem på båda benen, vi är alltid lite olika i kroppen (ex, mer muskler på ena benet, lite pronation, sned i ryggen, ett ben längre än det andra etc.).
Har man problem med benhinnorna beror det i regel oftats antingen på att man pronerar, eller att man springer på för hårt underlag men för lite dämpning i skorna.

Så mitt råd är att du inte kör med Asics DS Trainer, de har alldelles för lite dämpning om du har problem med benhinnorna. Vill du ha lätta smidiga skor är Mizuno att rekomendera, vissa modeller har mycket dämpning men är ändå lätta.
Själv kör jag med Mizuni Inspire som har bra dämpnig, är för lätt pronation (jag pronerar inte - inte när man filmar mig i alla fall, men känner ibland efter några kilometer nån mil att jag pronerar lite).

Annars är en stabil neutral sko att rekomendera med mycket dämpning, typ: Asics Nimus, Saucony Triumph (Triumph anser jag vara smidiga trots mycket dämpnig).
Tomas B
1973 • Nynäshamn
#13
7 mars 2009 kl 14:22
Gilla
Instämmer med Cammila där.. Har själv bara haft problem med vänster ben pga av att jag pronerar något mer på det. För mkt asfalt & isiga stigar nu under vintern gjorde nog inte saken bättre. 2 veckor av alternativ träning & antiinflammatoriska tabletter gjorde susen..
1971 • Nykvarn
#14
7 mars 2009 kl 16:00
Gilla
Camilla, det verkar som om du misstänker någon annan diagnos?

Anledningen till att byta just till DS Trainer är att jag vill testa en sko med pronationsstöd men ändå en lätt modell. Neutrala skor har jag haft hittills och jag misstänker ju att det är del av problemet. Förmodligen är det så också att jag vissa veckor ökar för mycket när det blir dags för långpass upp till 33 km inför maran.

Jag tycker irritationen på punkten i vaden tilltagit men det borde väl inte bero på skorna som bara gått ca 80 mil, Adidas Supernova Cushion. Jag väger 68 kg så nog borde skorna hålla ett tag till?
Camilla
1984 • Lund
#15
8 mars 2009 kl 17:00
Gilla
Jag vet inte direkt om jag misstänker någon annan diagnos, är ingen läkare så jag vågar inte uttala mig om det.

DS Trainer är en lätt sko, men om du har problem med just benhinorna så bör du i sådna fall ha ett par skor till, med mer dämpning som du använder under dina längre/tyngre löparrundor.

80 mil skulle jag vilja påstå är långt för ett par skor. Jag brukar själv byta skor efter 80 mil, det är nämligen då jag brukar få känningar i benhinorna och vet att skornas dämpning inte längre är tillräckligt bra för mina känsliga benhinnor.

Du skriver du haft neutrala skor hittills, men det kan ju vara så att du haft neutrala "ostabila" skor. Vissa skor kan man pronera i, även om man är neutral, på grund utav att skorna är höga och därmed blir ostabila.
Det finns ju stabila neutala skor, vilka som är så pass stabila att de även kan styra upp kraftig pronation i vissa fall. Vad gäller dina Adidas Supernova Cushion så är de inte så stabila, och har även inte så mycket dämpning.

Sen så kan det ju vara så att du springer på mycket asfalt, det tar ju ganska mycket på benhinnorna. Strama och korta muskler är ju en annan faktor, så att stretcha och massera musklerna i vaderna är ett hett tipps.
1981 • Mjölby
#16
10 mars 2009 kl 05:54
Gilla
Jag är bättre i mina benhinnor redan efter första behandlingen med laserterapi !!
1971 • Nykvarn
#17
10 mars 2009 kl 08:23
Gilla
Camilla, du verkar ha bra koll på skor, min pronation är tydligen väldigt liten. Jag har tänkt ha DS Trainer som just fart-sko och hoppats att mina Adidas fortfarande skulle funka som mängdsko ett tag till. Vilken sko skulle du rekommendera för mig efter att ha läst tråden, jag har kikat lite på Asics 2130/2140.

Vika neutrala skor är också stabila? Innan mina Adidas hade jag Nike Air Vomero och där kan jag hålla med om att den inte var stabil. Adidas-skon upplever jag som mycket mera stabil än den, om än dock lite hårdare.
Mvh Staffan
Niklas Pettersson
1973 • Enköping
#18
10 mars 2009 kl 16:55
Gilla
Jag kan få ont i vänster benhinna om jag springer på löpband för ofta. Jag har också märkt att det onda ger med sig om jag springer i medlut. Sedan jag började springa i minuslut (-1 till -1,5) på löpband har mitt onda helt försvunnit.
mvh Niklas
Camilla
1984 • Lund
#19
16 mars 2009 kl 11:52
Gilla
Förlåt för att jag är seg på att svara. Men bätter sent än aldrig =)

Att rekomenedra skor kan vara svårt eftersom vi alla är så olika och vissa skor sitter bra på vissa medan de sitter jätte fel på andra.
Smart vore ju om du tog dig till en sportbutik och provade ut ett par, helst bli filmad med de nya så att du inte pronerar i dem.

Men de grundstabila neutala skor som finns är ju, Ascis Nimbus (mycket dämpning, ganska tunga skor), Saucony Triumph (mycket dämpning, ganska lätta/smidiga) New Balance 106(0)...någonting (dock tunga), Adidas Ride (ganska grundstabila).........det är de jag kommer på nu.

Mizuno Inspire är ju lätta och har lite pronationsstöd + relativt mycket dämpnig.

Annars kan du ju som di vill testa Asics Ds Trainer, blir dock inte benhinnorna bätter efter vila rekomenderar jag skor med mer dämpning.
1971 • Nykvarn
#20
16 mars 2009 kl 12:59
Gilla
Tack Camilla, har känt mig allmänt risig i veckan och löpt ungefär hälften av min vanliga mängd. Har också tagit en kur med ibuprofen och kört kyla och värme på det onda stället och jag kan rapportera att jag redan är mycket bättre i benet.

Körde 15km i mina Adidas i lördags utan känningar efteråt och igår blev det köp av ett par DS Trainer 14, jag har filmat mitt steg med dessa och det såg riktigt bra ut på Runners Store i Stockholm. Nu hoppas jag att dämpningen räcker, men jag är inte så orolig.
Behåller din skolista för framtiden!!
Mvh Staffan
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.