Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 4769 visningar

Jakten på de bästa skorna

Anna G
1978 • Eskilstuna
#1
8 maj 2009 - 19:12
Gilla
Har under flera år försökt att komma igång att jogga och i höstas började jag igen och har äntligen lyckats komma igång någorlunda med 1 gång i veckan.
Men tyvärr har jag lite dålig erfarehet med mina skor. Köpte ett par i höstas Adidas (modell okänd som var billiga 600-700 kr.) Dessa ger mig nu massor av ont efter ca 5 km.

När jag ser tillbaka har jag köpt 3 st (ett av dessa på löparlabbet och alla har varit av olika märken) och inga har fungerat.

När jag provar dem så har de kännts jättebra och även när jag tar på mig dem när jag går ut och joggar så känns det bra.
När jag tänker efter så har alla skor jag någonsin har köpt har blivit för små efter ett par turer och de ger mig även stora blåsor på insidan av trampdynan.

Mina nuvarande skor är inte ett alternativ längre eftersom jag knappt kan gå efteråt och min motivation tryter allt me pga detta .
Nu till mina frågor
Har ni några tips hur jag inte hamnar i denna situation igen?
Hur vet jag att skorna inte blir för små efter 2-4 turer?
Har det betydelse vilka strumpor jag använder?
Tips på märke?

Är tacksam för inputs.

csaba
1973 • Malmö
#2
8 maj 2009 kl 20:20 Redigerad 8 maj 2009 kl 20:49
Gilla
Du ska alltid köpa löparskor som är 1-2 storlekar större (och så sägs det att man ska handla skor på eftermiddagen eftersom fötterna sväller under dagen).
Märke är smaksak. http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=382
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#3
8 maj 2009 kl 21:55 Redigerad 8 maj 2009 kl 21:57
Gilla
Precis som csaba säger.

Du får skaffa lite större storlekar, och jag är lite förvånad att du inte fått höra det innan, speciellt om du varit på löplabbet och köpt skor en gång.

Hur som helst så ska du ha upp till 1 cm över när du står rakt upp på fötterna, detta är ju svårt att avgöra själv såklart, så du får ta hjälp av personal eller en god vän.

Strumpor kan absolut vara en bov om du får problem med skav eller blåsor på fötterna. Ett tips är att använda strumpor i funktionsmaterial (syntet) pch undvika bomullssockor så mycket du kan, de drar bara åt sig fukten och skapar extra friktion och värme som i sin tur kan leda till blåsor osv.

Märke är inget som är bättre än nåt annat, utan alla märken har "sina fötter" som de är bra för. Man måste helt enkelt hitta sitt egna märke och modell som funkar.

Sista tipset är att gå in i en löparbutik och förklara dina problem, och verkligen poängtera det du skrivit här så de kan ta hänsyn till detta, förklara gärna ingående om hur du upplever och vart du får ont osv.
Kan inte riktigt utläsa vart du kommer ifrån, men eftersom du har varit på löplabbet innan så är ju ett alternativ att gå dit igen, eller nån annan butik som är specialiserad på löparskor, eller nån seriös sportkedja, själv skulle jag undvika kedjor som Stadium då de inte ger dig nån möjlighet att göra löpanalys.
Deras "analysplatta" är i mina ögon värdelös, har väldigt många erfarenheter av att de rekommenderar helt fel skor.


Intersport
Löplabbet
Runnersstore
Team Sportia

är väl de som jag kan rekommendera!

Hoppas problemen löser sig!

Anna G
1978 • Eskilstuna
#4
8 maj 2009 kl 22:01
Gilla
Tack för era inputs.
Det ger mig lhopp om att det går att hitta rätt skor så att jag kan ta längre löpturer +7km utan att lida som attan.

MIina vänner är superförtjusta i GT 2140 men jag ska försöka att gå till Intersport med öppna ögon för alla märken (kanske inte adidas som är de skorna som jag har idag)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.