Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 4304 visningar

Träningsvärk i låren innan gbg-varvet! illa?

Lisa Selleby
1982 • Göteborg
#1
14 maj 2009 - 08:16
Gilla 
Hej! Ska springa för 1a gången i år och tror inte jag har tränat för mkt (har väl sprungit ca 2-3 ggr/vecka 6-12 km/gång)...men de senaste gångerna jag sprungit har jag fått ont i lårmusklerna o det brukar hålla i sig ända till nästa träning. är detta illa inför gbg-varvet (sprang 6km igår i lugnt takt o det känns rätt mkt idag trots att jag stretchade) eller är det ok med lite träningsverk? brukar inte kännas så farligt när jag springer, men dagarna efter och den smällen kan jag ta så länge det inte innebär att jag blir allvarligt skadad av det....
Ethel Hedström
1951 • Göteborg
#2
14 maj 2009 - 11:31
Gilla 
Hej Lisa! Det enda att göra är nog att stretcha så mycket som möjligt, så att lårmusklerna inte är så hårt knutna när du startar. Finns ju stor risk annars för kramp och det är inte roligt. Men stretcha försiktigt!

Jag sprang Gbg-varvet för några år sedan med kramp i vadmuskeln under mer än halva loppet. Det var INTE roligt, men jag kom faktiskt i mål, mest antar jag pga av min envishet. Sen hade jag svårt att gå under några veckor, men va f-n, det var det värt!
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#3
14 maj 2009 - 13:58
Gilla 
Det är ingen fara att träna/tävla med vanlig träningsvärk. Träningsvärken i sig uppstår när musklerna "bygger nytt" för kommande träningspass (tidigare trodde man det var en mikroskada i fibrerna men det har man upptäckt att det inte är). Så rent fysiskt är det ingen fara att springa med träningsvärk, bara obekvämt.

Uppvärmning/nedjogg är ju bra för att undvika träningsvärk. Om jag var du skulle jag nog testa att jogga lite imorgon kväll. Gå 5 minuter snabbt, ""powerewalk", jogga sen (långsamt, du vill inte slösa energi inför varvet utan bara få lätt belastning på musklerna), c:a 15 minuter, avsluta med 5 minuter snabb gång. Stretcha sedan.

Då bör du må bättre på lördag. Kan ju också ev. vara läge att jogga lugnt 10-15 minuter på lördag f.m. som för-uppvärmning. Åtminstone om du som jag har svårt att hinna med en bra uppvärmnig när du väl är på plats iomed att det är så mycket annat runt i kring ett stort lopp som varvet.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#4
14 maj 2009 - 20:49
Gilla 
Jag testade ditt tips Daniel.
Var lite stel i vaderna och tog 10 min snabb promenad följt av 12 min mkt lugn jogging och avslutade med 10 min promenad. Kändes som det släppte lite i vaderna, Kalasbra! Tack för tipset Daniel!
1974 • Göteborg
#5
16 maj 2009 - 09:39
Gilla 
Bra tips!!! Tack för den Daniel som sagt det lär ju vara trångt där borta : )
Lycka till i loppet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.