Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 19281 visningar

Pulsträning och Betablockerare

Emelie
1977 • Malmö
#1
19 maj 2009 - 08:30
Gilla
Hej,

Är det någon som vet om det är lönt att investera i en pulsmätare om jag äter Betablockerare? Verkar vara ett roligt sätt att göra träningen intressantare, men jag är inte säker på om det är lönt när jag tar medicin för att sänka blodtrycket, eller hur jag i så fall ska anpassa träningen/pulsmätningen efter det. Kanske någon har erfarenhet av detta...

//Emelie
1961 • Ljung
#2
19 maj 2009 kl 08:39
Gilla
hej gumman
Nä det tycker inte jag sen vet jag inte vilken av medicinerna som man kan höja pulsen finns en sån medicin då kan du ha pulsklocka annars står den stilla oavset hur mycket du springer?
Men jag tycker du ska fråga läkaren eller annan vårdpersonal eller en löpar butik
kram Lars
1956 • PARTILLE
#3
19 maj 2009 kl 08:49
Gilla
Det tycker jag. Men jag förstår inte varför Du äter betablockerare för att sänka blodtrycket? Jag äter blodtrycksmedicin som går alldeles ypperligt att träna med. Om jag skulle träna med betablockerare kan jag lika gärna lägga ner det. Men det kanske finns en orsak för Din del. Vad vet jag. Men visst är det viktigt att hålla koll på pulsen när man tränar, oavsett om Du mumsar på betablockerare eller inte.
Kenneth Loos
1945 • Västerlanda
#4
19 maj 2009 kl 09:26
Gilla
Inga problem att träna med pulsklocka även om man äter beta blockerare.
Har ätit bb tidigare p.g.a. flimmer, men slutat med dom sen en tid, då det kändes som att köra med handbromsen på.
Mår bättre av regelbunden träning/motion än piller.
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#5
19 maj 2009 kl 09:58
Gilla
Även jag har testat Betablockerare. Exakt som Kenneth beskrev, som att springa med handbromsen på. Det får gå utan.
Säkert medicin som funkar men otäck effekt för löpare.
Ann-Sofie
1967 • Partille
#6
19 maj 2009 kl 13:58
Gilla
Nu lånar jag tråden lite Emelie. Jag äter ace-hämmare sedan i söndags. Ville klara gbgvarvet innan jag började ta medicin... Är det nån av er andra som har erfarenhet av ace- hämmare och hur mår ni av medicinen? Jag känner mig som vanligt. Trodde jag var den enda som joggar och ändå har högt blt...
Johanna Franzén
1987 • Göteborg
#7
19 maj 2009 kl 17:56
Gilla
Hej Emilie
Jag ser inget hinder mot att du skulle använda en pulsklocka när du springer, din puls kommer fortfarande att gå upp ner beroende på hårt du anstränger trots att du äter beta-blockerare. Tänk dock på att medicinen gör så att din puls inte kan öka med alltför mkt, antagligen kommer du hitta ett "maxvärde" på din puls som den inte går över. Kan upplevas, så som Kenneth och Lars skriver, att det känns som att ha handbromsen i.
Emelie
1977 • Malmö
#8
26 maj 2009 kl 22:39
Gilla
Tack,

Jag känner inte av medicinen särskilt när jag springer, men så har jag också en låg dos. 25mg/dygn. Jag vet att det finns andra mediciner, men av olika anledningar har jag och min läkare valt att för tillfället fortsätta med atenolol.

Jag ska springa en halvmara i slutet av sommaren, och tänkte att en pulsmätare också kunde vara ett bra sätt att se när man är på väg att gå in i väggen, och borde sakta ner. Vet bara inte om min puls är ett tillförlitligt tecken i och med medicinen.

//Emelie
anna lundberg
1969 • hägersten
#9
27 maj 2009 kl 13:35
Gilla
Hur kommer det sig att medicinen funkar som en handbroms, och hur skiljer man det från vanlig trötthet? Jag är ej så påläst kring detta...
Till kramiga Lars Lindblom, född 1961: Känner du Emelie Rydén, född 1977, personligen? Eller tycker du kanske att man är väldigt gammal när man är född 1977? Eller finns det något annat skäl till att du kallar henne "gumma"? I min värld är det någonting man kanske kallar folk när de passerat den aktingsvärda åldern 99 år, alternativt säger till någon man känner MYCKET väl, typ sin femåriga dotter. Vi har ju alla ett personligt förhållande till språk, och om du vill kan vi på den här listan från och med nu kalla dig "lella gubben" när vi svarar på dina frågor.
ulf johnson
1977 • uppsala
#10
28 maj 2009 kl 09:19
Gilla
AL: Betablockad sänker vilopulsen och maxpulsen (bl.a.). Detta använder man för att sänka blodtrycket när det är förhöjt. För att kunna springa fort måste man få upp pulsen och blodtrycket för att kunna transportera mer syre och näring till musklerna, och mer koldioxid från dem. Om man pga läkermedel inte kan få upp pulsen/blodtrycket går det helt enkelt inte att anstränga sig hårt.
Emelie
1977 • Malmö
#11
30 maj 2009 kl 10:34
Gilla
Hehe Anna,

Jag tänkte ungefär vad du skrev (+ en del annat som det var bra att du inte skrev...), men orkade bara inte. Men jag kan dementera att jag och Lars känner varandra.

Jag ska kolla med en läkare i bekantskapskretsen, så får vi se hur jag gör. Återkommer om någon är intresserad.

//Emelie

#12
15 juli 2009 kl 00:35
Detta inlägg har raderats
1956 • PARTILLE
#13
15 juli 2009 kl 07:44
Gilla
Jag kan bekräfta det som Kenneth, Lars och Ulf skriver. När jag springer för fullt så brukar jag ligga på ett pulssnitt på 165. Den gången jag åt betablockerare, så sprang jag på en kuperad elljusslinga. Och om jag tog i allt jag kunde i en uppförsbacke så lyckades jag ta mig över 130 i puls. Så den turen var väldigt flåsig. Det var bara att lägga av efter två varv. När jag kom hem skickade jag direkt ner dessa piller i soporna och gick tillbaka till läkaren. Att springa med betablockare är fullständigt värdelöst.
Men att springa en halvmara med en betablockare i kroppen kan ju inte vara nyttigt. Om jag vore som Dig skulle jag göra ett uppehåll i ätandet en eller två dagar innan och sedan återuppta medicineringen dagen efter loppet.
Jag äter själv två olika blodtrycksmediciner som går alldeles utmärkt att träna med och jag tar själv ur medicenringen dagen innan längre lopp (halvmara och uppåt) och enligt min läkare är det inga problem och jag har inte upplevt problem med det heller. Det borde ju funka för Dig också eftersom Du tar detta för just blodtrycket. Men hur som helst. Skaffa en en pulsklocka, det var egentligen det jag ville ha sagt. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.