Löpning Träning 8 inlägg 13176 visningar

Förebygga skavsår, blåsor mm

Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#1
20 juni 2009 - 20:05
Gilla
Idag sprang jag längre än jag nånsin gjort. Nästan 9 km och det tog en timme. Och för första gången fick jag nu känna av skavsår. Både på båda hälarna (dock lindrigt) och dessutom under ena armen. Fick även en blåsa mellan ett par av tårna.

Så nu vill jag ha era bästa tips på hur man föerbygger sådana här små slitningar när sträckorna blir längre.

Tack på förhand! :)
Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#2
20 juni 2009 kl 21:02
Gilla
Grattis till det nya längdrekordet!

Ökar man distansen lite i taget så "sliter man in" kroppen också, dvs huden stärks där det behövs. När du sprungit 9km några gånger så kommer du troligtvis inte få skavsår och blåsor igen.

I förebyggande syfte, tex för en tävling, brukar jag ta hudlotion på fötterna och andra ställen där jag riskerar på skavsår. Det funkar bra i de flesta fall. Om man vet på förhand att man kommer att få tex skavsår på hälarna är vanlig kirurgtejp (apoteket) effektivt, bara tejpa på på hälarna.
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#3
20 juni 2009 kl 21:27
Gilla
Tack för ditt svar! Jag kanske tvärökade längden lite för kraftigt då. Har hittills mest sprungit drygt 5 km och någon gång upp emot 7 km. Men nu är jag så sugen på att springa längre så jag kunde inte låta bli ;-) Nästa gång klämmer jag nog en mil (hoppas jag) :).
Mattias A
1967 • Lund
#4
20 juni 2009 kl 21:50
Gilla
Hej Maria: Standardfrågan för skavsår på fötterna är: Vad använder du för strumpor? Min egen erfarenhet är att med vanliga strumpor spelar inte vanan någon som helst roll, jag får ändå stora blåsor. Med löparstrumpor däremot är det högst ovanligt att jag får skavsår. Om du behöver tejpa trots löparstrumpor skulle jag rekommendera leukoplast eller leukosilk snarare än kirurgtejp.Sen kan det ju också vara så att dina skor inte passar dina fötter eller löpstil så bra.

Skavsår under armen kanske är lite knepigare, men kanske en klick vaselin i armhålan? Ja, jo. det låter kanske lite "wacko", men när det hjälper så vänjer man sig vid de mest udda knepen. En av anledningarna för mig att stå i toalettkö innan långlopp är att för att placera vaselin på väl valda ställen för att slippa s.k. "artillerield" i duschen efteråt (liten tejpbit på vardera bröstvårtan brukar jag ha satt dit redan när jag bytte om). Det är för övrigt inte bara löpare som kan behöva tejpa bröstvårtor. "Gitarrbröstvårta", dvs inflammerad bröstvårta, är något klassiska gitarrister kan råka ut för.
1984 • Norrköping
#5
20 juni 2009 kl 23:25
Gilla
För damer är kanske inte brösten nå problem om man har BH av nå slag?

Sjläv använder jag sporttejp på fötterna och det fungerade bra sist i alla fall. Men leukoplast är väl i princip gjort just för att undvika skavsår, så kör på det. : )
Maria Wernersson
1976 • Storvreta
#6
21 juni 2009 kl 18:24
Gilla
Skorna tror jag inte det är nått fel på. Provade ut dem i mars på Löplabbet. Men nästa investering kanske blir löparstrumpor då. Var egentligen inte skavsår på fötterna tror jag, utan bara väldigt känsliga hälar...(skulle behöva gå på fotvård!). Vasselin låter ju också som ett bra tips. Tack för er respons! :)
1947 • Saltvik
#7
21 juni 2009 kl 19:49
Gilla
Hej Maria!
En klick vanligt vaselin på de ställen du misstänker det kan bli skavsår.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
22 juni 2009 kl 09:10
Gilla
Använd löparstrumpor!
Mina personliga favoriter (som jag redan rekommenderat flera gånger i andra trådar här i forumet - ursäkta om det blir tjatigt) är Seger Running Comfort.
De har en teflonbeläggning ("Friction Relief") på undersidan och vid häl och tår, som gör att strumpan glider i skon istället för att foten gnider mot strumpan.
Funkar perfekt för mig.
Verkar mycket enklare än att hålla på och tejpa/smörja fötterna.
På med strumpor+skor och ut och spring!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.